Nici nu a fost începută construcţia la primul parc fotovoltaic că deja s-a anunţat construirea a încă două parcuri similare la Tîrnăveni. Primul parc fotovoltaic s-a anunţat la Târnăveni a fi construit în urmă cu mai bine de un şi aparţine societăţii Sol Stark Power din Timişoara. Iniţiatorii au motivat întârzierile din cauza birocraţiei şi dificultăţilor cu care s-au confruntat în obţinerea tuturor avizelor.
De asemenea, planul urbanistic zonal pentru construirea unui parc fotovoltaic în spatele cartierului 1 Decembrie a fost aprobat. Consilierii locali au aprobat PUZ-ul în unanimitate. Parcul fotovoltaic va fi amplasat între fosta fabrică Parisot şi Ruck Ventilatoare, va avea o putere instalată de 1,9 MW și se va întinde pe o suprafaţă de 38.842 de mp. Firma a obţinut toate avizele necesare. Investiţia depăşeşte suma de 2,5 milioane de euro. Parcul va fi racordat la reţeaua Electrica prin intermediul unui post de transformare din cartierul 1 Decembrie 1918. Societatea care va construi parcul solar, Green Solar Energy SRL este din Tîrnăveni şi este reprezentată de Angel Morar.
În memoriul general de prezentare se spune că scopul principal al investiţiei este de a produce energie electrică prin forţe proprii, în mod ecologic, pentru a beneficia de avantajele stipulate în lege, privind stimularea producerii de energie din resurse regenerabile. Investiţia vrea să demonstreze şi capacităţile tehnologice şi antreprenoriale locale cu intenţia de fi un proiect pilot de creare de plus valoare.
Din punct de vedere financiar se preconizează ca investiţia să se recupereze rapid. Pe durata primilor ani de funcţionare energia produsă se va vinde pe piaţa de profil şi proporţional cu energia electrică produsă folosind sursa solară se vor primi Certificate Verzi, câte 6 pentru fiecare MWh produs, ce vor fi valorificate.
Încă unul
Un alt parc fotovoltaic ar urma să aparţină societăţii Fomco Solar Energy cu sediul în Cristeşti. Aceasta a depus însă doar documentaţia pentru urbanism şi nu a ajuns încă în dezbaterea consiliului local. Parcul ar urma să fie amplasat pe un teren situat în zona străzii Dezrobirii, pe o suprafaţă de 58.062 mp, iar puterea instalată ar urma să fie de 2,45
MW.
Municipiul Tîrnăveni ar avea de câştigat din construcţia acestor parcuri solare atât prin impozitele şi taxele achitate la bugetul local cât şi prin crearea de locuri de muncă.
Mircea Barbu