Încă o parohie la Luduș

Încă o parohie la Luduș

Foto: Momentul punerii pietrei de temelie

 

 

Decizia de a înfiinţa încă o parohie în oraşul Luduş a aparţinut Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, nr. 4090/2017, prin care ÎPS Arhiepiscopul Irineu a aprobat ca Parohia Luduş IV să cuprindă un număr de 551 de familii din zona de răsărit a oraşului.

A urmat o solicitare adresată Primăriei oraşului de atribuire a unui teren corespunzător pentru construirea unei biserici. Cel mai potrivit loc a fost găsit pe strada Rozelor, în apropierea cartierului în care locuiesc şi mulţi credincioşi în vârstă. În şedinţa din 30 ianuarie 2018, Consiliul local a aprobat transmiterea în folosinţă gratuită pe o durată de 99 de ani, către Parohia Ortodoxă Luduş IV a terenului în suprafaţă de 630 mp în vederea edificării unui lăcaş de cult.

Luni, 16 aprilie 2018, terenul destinat noii biserici a cunoscut destinaţia cea mai căutată din oraş. Credincioşii ortodocşi, indiferent de arondarea lor la Parohiile oraşului s-au îndreptat spre strada Rozelor. Terenul curăţat şi marcat de lucrătorii de la Primărie era pregătit pentru marele eveniment al zilei în care ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Alături de un mare număr de credincioşi au fost prezenţi primarul oraşului Cristian Moldovan, viceprimarul Kis Istvan, aproape toţi consilierii locali, oficialităţi locale şi judeţene, şefi de instituţii din oraş. Împreună cu o parte dintre preoţii ortodocşi din Luduş, ÎPS Irineu, diaconii, preotul consilier economic Rafael Orzeni  şi cântăreţii bisericeşti de la bisericile din oraş au oficiat slujba creştină. În cadrul ceremonialului religios, ÎPS Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reamintit ascultătorilor despre importanţa fiecărui lăcaş de cult pentru nevoile spirituale ale credincioşilor. „Binecuvântat şi însemnat să fie locul acesta pentru rugăciuni în cinstea şi slava lui Dumnezeu, cu rugăciunile Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii cereşti ai lăcaşului de închinare ce se va zidi pe locul acesta” a spus ÎPS Irineu. Piatra de temelie a bisericii a fost stropită cu apă sfinţită în numele Sfintei Treimi, după care a fost aşezată la locul ei de către preotul paroh şi de ctitorul care dintr-o exagerată modestie nu şi-a dezvăluit identitatea în faţa credincioşilor. După unele informaţii lucrările de ridicare a zidurilor vor începe în curând.

 

Unul dintre personajele de primă mărime din istoria României este Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

A fost spătar şi logofăt între anii 1682-1688, apoi Domn al Ţării Româneşti (1688-1714). În timpul domniei sale a efectuat o reformă fiscală şi a încurajat cultura şi arta, stilul brâncovenesc fiind apreciat şi în zilele noastre. În politică a fost prudent fără să se implice în disputele celor trei mari puteri ale vremii: Austria, Rusia şi Turcia. După uneltirile unor boieri, Domnitorul a fost mazilit şi chemat la Constantinopol împreună cu fiii săi şi sfetnicul Ienache Văcărescu. În palatul Edicule din Constantinopol a fost somat să renunţe la religia creştină şi să treacă la islam. A refuzat şi a plătit cu viaţa după ce a fost silit să asiste la execuţia fiilor săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, precum şi a sfetnicului şi cumnatului său. Iată de ce, pentru tăria în credinţa creştină şi pentru martiriul său, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat împreună cu fiii săi, în anul 1992, sărbătorirea fiind fixată pentru 16 august.

 

Ioan A. Borgovan