Asociaţia „Zona Metropolitană Târgu-Mureş” a aprobat în ședința de astăzi a Adunării Generale modificările Actului Constitutiv şi Statutului, modificări ce se referă, în primul rând, la înființarea și funcţionare transportului comun în Zona Metropolitană. Tot în ședința de astăzi, comuna Sântana de Mureș, a devenit membru cu drepturi depline a Asociației.
Încă de la înființarea Zonei Metropolitane, unul dintre scopuri a fost eficientizarea transportului în comun pentru a deservii locuitorii localităților membre. Astăzi s-a realizat un pas important în această direcție.
În contextul modificărilor realizate, după înregistrarea acestora la Tribunalul Mureș și după ce va fii înființat aparatul administrativ ce se va ocupa cu transportul în comun, Asociaţia „Zona Metropolitană Târgu-Mureş”, compusă din cele 15 unități administrative împreună cu Consiliul Județean Mureș, se va ocupa în totalitate cu organizarea și administrarea transportului public. Acest lucru înseamna elaborarea unui caiet de sarcini, organizarea și desfăcurarea unei proceduri de ofertare competitivă, negocierea cu operatorul câștigător, stabilirea rutelor și tarifelor, toate acestea în urma consultărilor cu membrii Asociației.
„Începem cu angajarea unei persoane din domeniu, ca să realizeze toate planurile, măsurile pe care va trebuie să le luăm. Dacă există șansa să atragem bani europeni sau guvernamentali, atunci vom apela la acest lucru. În zona periurbană a Târgu Mureșului chiar este necesar un astfel de serviciu pentru că vedem greutățile cu care se confruntă comunitățile. Mare parte din copii vin la Târgu Mureș la școală, foarte mulți lucrează în Târgu Mureș sau sunt târgumureșeni care lucrează în aceste zone la diferite întreprinderi. Eu sper că undeva la sfărșitul anului să avem lucrurile puse la punct”- spune Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș și, totodată, președintele Asociației Metropolitană.
Primarul orașului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a declarat că Zona Metropolitană poate, deja în ciclul 2021-2027, să acceseze fonduri europene, care vor ajuta la dezvoltarea infrastructuri nu numai în Târgu Mureș ci și în întreaga zonă. Referindu-se la ostilitatea remarcată în ultimii ani dintre județ și oraș, el a confirmat că acum există și voință politică și intenția de a conecta transportul public al comunelor limitrofe cu municipiul Târgu Mureș, lucru ce va fi posibil prin așa-numitul abonament metropolitan, a explicat primarul din Târgu Mureș.