Peste 30 de persoane rănite în timpul unui incendiu urmat de mai multe explozii, la fosta Uzină de Materiale Fotosensibile din Tîrgu Mureş, care a necesitat activarea planului roşu de intervenţie este scenariul unui exerciţiu organizat, vineri, în cadrul primului Congres Naţional cu participare Internaţională de Medicină de Urgenţă pentru Voluntari, Studenţi şi Tineri Medici.
„Este un exerciţiu cu multiple victime. E foarte bine că pot să participe şi studenţii la medicină, în cadrul primului Congres Naţional cu participare Internaţională de Medicină de Urgenţă. A fost implicat şi elicopterul cu trolierea, lucru pe care îl facem de ceva timp şi îl facem foarte bine şi în zona montană – elicopterul de la Mureş fiind prima alegere când sunt probleme montane şi este sprijinit de elicopterul de la Bucureşti. Conceptul se va dezvolta, acum se contractează patru elicoptere de salvare montană din care trei vor fi amplasate în zona Victoria-Făgăraş, în zona Vatra Dornei şi în zona Petroşani. Acestea vor acoperi zona montană. În acest exerciţiu aţi văzut cum se foloseşte trolierea, plus instalarea postului medical avansat: echipă de comandă, în centrul de comandă care include toate forţele – pompierii, poliţia, jandarmii, partea medicală. În plus, în triaj au fost folosite noile fişe de triaj, care se vor afla pe toate maşinile noastre de intervenţie, ale serviciilor de Ambulanţă şi ale SMURD, în viitor, pentru accidentele colective. Din punctul meu de vedere, e un exerciţiu necesar, util pentru cei care participă la el, nu e vorba de un show, ci de un proces de învăţare„, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.
Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a arătat că, dat fiind numărul mare de victime, în calitatea sa de şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a activat planul roşu de intervenţie
„E un exerciţiu de pregătire, un exerciţiu demonstrativ, după un scenariu realizat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv un incendiu la o fabrică. În urma unor explozii au rezultat 30 de victime şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă mi-a solicitat să aprob planul roşu de intervenţie„, a arătat Mircea Duşa
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, colonel Călin Handrea, a subliniat că, în cadrul acestui exerciţiu, s-a pus în aplicare planul roşu de intervenţie întrucât au fost 30 de victime raportate, iar la nivelul judeţului Mureş pragul pentru declararea acestui cod este de peste 15 victime.
„Din primele informaţii, nu se cunoaşte numărul exact de victime, am fost informaţi doar că este un incendiu cu posibile victime. În momentul în care a ajuns primul echipaj, a constatat că deja lucrătorii de la locul de muncă încercau să stingă, având în vedere că au fost şi 2-3 explozii. Au rezultat în total 30 de victime. Bineînţeles că noi a trebuit să punem în aplicare planul roşu de intervenţie, la nivelul judeţului există capacitate suficientă pentru a gestiona astfel de situaţii de urgenţă. Avem punctul medical avansat, avem autospeciale care intervin inclusiv pentru deblocarea spaţiilor şi bineînţeles că am solicitat sprijin şi de la subunităţile din judeţ, însemnând Reghin, Sighişoara, Târnăveni, care vor veni etapizat. Fiindcă sunt şi victime de cod roşu, am solicitat şi prezenţa elicopterului„, a arătat col. Călin Handrea.
Studenţii, alături de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ale SMURD au asigurat triajul pacienţilor, iar coordonatorii acţiunii au solicitat sprijin, în planul de cooperare, de la Jandarmerie, Poliţie şi Salvamont.
„Este un exerciţiu în scop didactic pentru Congresul de Medicină de Urgenţă, studenţii care sunt veniţi la acest congres participă, în cadrul work-shop-ului dedicat acestui eveniment şi sunt prezenţi pentru a avea propuneri, sugestii şi a ne adresa întrebări„, a precizat şeful ISU Mureş.
Sursa AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.