Încep lucrările de renovare şi extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albeşti
Încep lucrările de renovare şi extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albeşti

Încep lucrările de renovare şi extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albeşti

Muzeul Judeţean Mureş a anunţat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare şi extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albeşti, o investiţie în valoare de 6,4 milioane de lei, finanţată prin Consiliul Judeţean Mureş şi prin Fondul Cultural Naţional Maghiar – Proiectul „Petőfi200”.

„Acest proiect de anvergură, realizat cu sprijin internaţional, vine în întâmpinarea aniversării a 200 de ani de la naşterea poetului naţional maghiar Petőfi Sándor şi îşi propune să modernizeze şi să extindă muzeul dedicat memoriei acestuia. Proiectul de renovare va transforma ansamblul memorial într-un spaţiu muzeal modern, păstrând în acelaşi timp autenticitatea istorică a locului. Printre intervenţiile planificate se numără: Restaurarea completă a clădirii muzeale existente, care a găzduit până acum artefacte şi documente legate de Revoluţia de la 1848 şi de prezenţa lui Petőfi Sándor pe teritoriul Transilvaniei; Construirea unei noi clădiri expoziţionale de aproximativ 100 mp, dotată cu tehnologie modernă pentru prezentarea istoriei într-un format interactiv şi accesibil publicului; Reabilitarea parcului memorial, cu reamenajarea aleilor pietonale şi a spaţiilor verzi; Restaurarea obeliscului memorial din grădină, element central al complexului comemorativ”, a precizat Muzeul Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.

Pe perioada lucrărilor, muzeul va fi închis, dar publicul va avea acces în curtea ansamblului memorial, unde se află statuia lui Petőfi Sándor şi obeliscul.

Proiectul este realizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Ungariei – Centrul de Colecţii Muzeale Publice – Muzeul Literar Petőfi din Budapesta şi Societatea Petőfi din Albeşti, fiind coordonat de Ötvös Koppány Bulcsú, directorul Muzeului Judeţean Mureş, Szilágyi Judit, reprezentant al Muzeul Naţional al Ungariei – Centrul de Colecţii Muzeale Publice – Muzeul Literar Petőfi din Budapesta şi Asociaţia Caselor Memoriale Literare Maghiare din Budapesta.

La realizarea proiectului participă o echipă internaţională de specialişti, curatori şi experţi muzeografi, precum Zsuzsa Kalla şi Oliver Owaimer (MNU CCMP – Muzeul Literar Petőfi din Budapesta), Tamás Sárándi (Muzeul Judeţean Mureş) şi Szabó József, administratorul ansamblului memorial din Albeşti.

„Aceştia vor lucra la redefinirea expoziţiei permanente, îmbinând noile tehnologii cu patrimoniul istoric existent, astfel încât muzeul să ofere o experienţă de vizitare mai atractivă şi interactivă. Această investiţie majoră nu doar că va asigura conservarea patrimoniului istoric, ci va transforma ansamblul memorial într-un centru cultural modern, menit să atragă un număr mai mare de vizitatori şi să consolideze importanţa muzeului pe harta turistică şi culturală a regiunii. Lucrările de construcţie sunt preconizate să se încheie în cursul anului 2025, urmând ca muzeul să fie redeschis cu o expoziţie modernizată şi o serie de evenimente dedicate memoriei lui Petőfi Sándor”, a informat Muzeul Judeţean Mureş.

Ansamblul în Memoria lui Petőfi Sándor din Albeşti se află în locul în care au fost înhumaţi între 300 şi 400 de soldaţi maghiari căzuţi în bătălia din 31 iulie 1849, în memoria lor şi a poetului Petőfi Sándor fiind ridicat un obelisc de circa 9 metri.

Obeliscul a fost ridicat în 31 iulie 1897, după 48 de ani de la bătălie, iar după un an, în 1898, aici s-a deschis şi muzeul din incinta parcului memorial, prin implicarea ultimei contese de la Albeşti de la Castelul Haller, Luise Haller.

Pe obelisc este scris doar numele poetului Petőfi Sándor, restul fiind eroi necunoscuţi. În incinta ansamblului există şi o statuie în mărime naturală a poetului, adusă din oraşul Kiskunfélegyháza în 1999, la 150 de ani de la bătălie.

Poetul maghiar Petőfi Sándor a dispărut în timpul bătăliei care s-a purtat în zona Sighişoara-Albeşti-Vânători, în 31 iulie 1849, între armata ţaristă şi cea a revoluţionarilor maghiari conduşi de generalul polonez Bem Jozsef, aceasta prefigurând înfrângerea Revoluţiei de la 1848-1849.

Moartea poetului, care avea doar 26 de ani, este învăluită în mister şi în prezent, iar din acest motiv a generat numeroase legende. AGERPRES