Muzeul Judeţean Mureş a anunţat, joi, începerea construcţiei Casei in memoriam Gheorghe Şincai în comuna Râciu, localitate în care cărturarul s-a născut în urmă cu 270 de ani, mai exact în 28 februarie 1754, acesta fiind unul dintre reprezentanţii de bază ai Şcolii Ardelene.
„În prezenţa autorităţilor locale, reprezentanţilor Muzeului Judeţean Mureş şi a constructorului, astăzi, 23 mai 2024, a avut loc şedinţa de lucru privind începerea execuţiei lucrărilor la Casa in memoriam Gheorghe Şincai din comuna Râciu. Un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Mureş (…). În crearea naţiunii moderne la români, majoritatea istoricilor recunosc importanta învăţaţilor Şcolii Ardelene, din rândul cărora a făcut parte şi Gheorghe Şincai. Prin opera sa, de lingvist, filolog, teolog şi istoric, Gheorghe Şincai s-a numărat printre părinţii naţiunii române moderne. Cartea ‘Hronica românilor şi a mai multor neamuri’ reprezintă prima sinteză de istorie a românilor. Împreună cu Samuil Micu, Gheorghe Şincai a tipărit prima gramatică a limbii române, ‘Elementa linguae daco romanae sive valachice’, apărută la Viena în anul 1780. Ca inspector al ‘şcolilor naţionale unite’ din toată Transilvania, Gheorghe Şincai a organizat peste 300 de şcoli, pentru care a tipărit numeroase manuale didactice”, a arătat Muzeul Judeţean Mureş, pe Facebook.
Primarul comunei Râciu, Ciprian Belean, declara recent jurnaliştilor că ideea construirii unui muzeu sau a unei case în memoria cărturarului Gheorghe Şincai s-a născut în timpul unei expediţii la Svinica, în Slovacia, locul unde este îngropat cărturarul.
„La Svinica am amenajat o piatră funerară în memoria marelui nostru cărturar, născut la Râciu. Atunci mi-am pus problema că noi îl avem pe Şincai, care este între întemeietorii Şcolii Ardelene, cu peste 300 de şcoli înfiinţate, şi nu avem în comuna lui natală o casă memorială sau un muzeu. Am avut discuţii cu cei de la Consiliul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean, care au fost foarte deschişi”, a declarat primarul Ciprian Belean.
Casa in memoriam Gheorghe Şincai va fi construită de Muzeul Judeţean Mureş în comuna Râciu, în urma unei investiţii de peste două milioane de lei, aprobată de Consiliul Judeţean Mureş, în curtea Casei de Cultură, pe un teren cu o suprafaţă de 568 metri pătraţi.
„Va fi o construcţie de la zero. Noi ne-am documentat cum a arătat casa lui Gheorghe Şincai, pentru că nu mai există casa şi atunci nici n-am putut să facem o casă memorială. Sperăm de anul acesta să ne apucăm de lucru şi, dacă Dumnezeu ne ajută, anul viitor se va finaliza. Dorim ca acest muzeu memorial să fie inclus în circuitul turistic şi în circuitul turistic şcolar. Când eram elev, mergeam la Coşbuc sau la Rebreanu în judeţul Bistriţa-Năsăud sau în alte zone, aşa ne dorim ca acest muzeu să intre în circuitul şcolar, iar elevii vor putea veni şi la Râciu, la Gheorghe Şincai”, a precizat primarul.
El spune că muzeul va găzdui o expoziţie care să reflecte aspecte reprezentative din viaţa şi opera cărturarului Gheorghe Şincai.
Gheorghe Şincai s-a născut la Râciu în 28 februarie 1754 şi a decedat în 2 noiembrie 1816, în localitatea Svinica din Slovacia, însă locul în care a fost îngropat nu mai există, întrucât vechiul cimitir unde se afla mormântul cărturarului român a fost bombardat în 1944 şi multe dintre morminte au fost distruse sau strămutate. AGERPRES