Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit, au fost aprobate propunerile de acordare a indemnizațiilor de merit.
Indemnizațiile de merit au o importanță multidimensională, de la recunoașterea meritelor și performanțelor individuale în domenii precum cultura, sportul și știința până la promovarea valorilor noastre naționale către viitoarele generații.
Totodată, sunt un instrument important pentru societatea noastră care prețuiește excelența și contribuțiile remarcabile ale acestor personalități atât la nivel național, cât și internațional.
Mureșul a obținut recunoașterea meritelor lui Ilie Hosu (categoria sportivi) și ale lui Sandor Seres (categoria antrenori). Sunt modele pentru județul nostru și o adevărată sursă de inspirație prin realizările lor.
La categoria ,,Tezaure Umane Vii”, patru meșteri mureșeni, care dețin acest titlu, vor beneficia de indemnizații ca o recunoaștere a talentului și modului în care asigură transmiterea elementelor de patrimoniu cultural imaterial:
Rafila Moldovan – rapsod popular din Idicel Pădure, comuna Brâncovenești;
Margareta Nagy – meșter popular din satul Chendu, comuna Bălăușeri;
Maria Bucin Crișan – rapsod popular din Sânmihaiu de Pădure, comuna Beica de Jos;
Petruț Chirteș – meșter dulgher din Dulcea, Comuna Ibănești;
*
În urmă cu doi ani, am votat Legea nr. 120/2023 care instituie 30 noiembrie ca ,,Ziua națională a tezaurului uman viu” al cărei scop este de creștere a gradului de recunoaștere și vizibilitatea celor care păstrează și transmit generațiilor viitoare a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.
De asemenea, OUG 115/2023 asigură continuitatea plății indemnizațiilor de merit de care beneficiază persoanele norminalizate la categoria ,,Tezaure Umane Vii”.
deputat Dumitrița Gliga