Înalta Curte de Casație și Justiție a afișatastăzi sentința în dosarul 95/43/2019 și a menținut sentința Curții de Apel Târgu Mureș, care a anulat, ca primă instanță, ordinele ministeriale prin care s-a dispus, în 2018, reînfiinţarea Liceulului Teologic Romano Catolic “II Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș.
În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituţională a României a declarat-o neconstituţională. Într-un final, liceul a luat fiinţă din nou în baza a 4 ordine ale Ministrului Educaţiei Naționale, adoptate în perioada iunie-august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”.
Cei care au atacat în instanță, în 2019, înființarea Liceului Teologic Romano Catolic sunt Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș, Consiliul Reprezentativ al Părinţilor din cadrul Colegiului Naţional „Unirea”, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa și Partidul Mișcarea Populară.
Pentru a explica efectele juridice ale soluției instanței supreme, l-am contactat pe avocatul Horea Hădărău care a reprezentat pro bono părțile în dosar.
Acesta a declarat că ”prin demersul judiciar ce a făcut obiectul dos.nr. 95/43/2019 al Curții de Apel Târgu Mureș, reclamanții, în principal, au invocat faptul că înființarea prin ordinele de ministru nou adoptate este nelegală întrucât încalcă principiul autonomiei publice locale și al descentralizării. În esență, curtea a reținut faptul că inclusiv legislația modificată trebuie aplicată în sensul de a conferi prioritate autorităților publice locale în înființarea noilor unități de învățământ. În aceeași soluție, organul judiciar a făcut trimitere la validitatea raționamentului juridic privind aplicarea acestor principii reținut de CCR prin Decizia nr. 118/19.03.2018 de admitere a obiecției de neconstituționalitate a legii adoptate de Parlamentul României prin care se încerca, pentru a doua oară, înființarea neconstituțională a acestei școli. Soluția instanței mureșene a fost menținută definitiv prin Decizia nr. 2380/03.05.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
Liceul Teologic romano-catolic Rakoczi Ferenc a primit o decizie grea din partea instanțelor de judecată.
Interviu cu directorul Tamasi Zsolt despre soarta elevilor:
Ce spune Inspectoratul Scolar Judetean in direct pe cel mai important subiect:
Liceul Teologic romano-catolic II. Rakoczi Ferenc – soarta elevilor.
Președintele Consiliului Județean Mureș Peter Ferenc și-a exprimat nemulțumirea cu privire la această decizie:
Ce se întâmplă în jurul școlii catolice de ani de zile este inacceptabil, jignitor și scandalos.Este greu de crezut că cineva ar vrea să folosească acest caz pentru a crea tensiuni etnice. UDMR continuă să lucreze pentru a găsi soluția administrativă potrivită pentru soluționarea cazului școlii catolice într-o manieră calmă. Această decizie nu afectează activitățile zilnice ale școlii. De aceea, subliniem că elevii, profesorii și părinții pot continua să stie ca UDMR este alături de ei. Nu vom da înapoi, vom reporni școala catolică din Târgu Mureș.
Kovács Mihály Levente, presedintele UDMR Targu Mures și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest subiect:
Liniștesc pe oricine s-ar îngrijora că va înceta din nou Liceul Teologic Romano-Catolic Ferenc Rákóczi . Există, a fost şi va fi o şcoală catolică confesională maghiară la Târgu Mureş.
Cei care au atacat înființarea școlii sunt de rea-credință, meschini, nu cunosc acest oraș, oamenii comunicatii. Acţionează conform unor idealuri blocate în trecut.
Existența școlii depinde de decizia unor justițiabili nenaționaliști, răuvoitori și mici.
Deși motivele deciziei nu sunt încă publice, un lucru este clar: suntem unanimi în a spune că oricine este deranjat de existența unei școli confesionale maghiare ar trebui să se obișnuiască cu ideea că dacă aceasta va înceta să mai existe, trebuie restabilita.
UDMR este încă alături de studenți, profesori și părinți trup si suflet. Licenţa de funcţionare a şcolii din Târgu Mureş a fost reglementată printr-un decret ministerial, prin care s-a aprobat totodată funcţionarea unei şcoli ortodoxe din Timişoara.
Suntem convinşi că tot ceea ce aparţine elevilor Şcolii Ortodoxe Timişoara înfiinţată printr-un decret al ministrului Educaţiei nu poate fi refuzat elevilor maghiari catolici din Târgu Mureş.
Faptul că elevii școlii ocupă un loc aparte la concursurile pe discipline, că în timpul înscrierilor sunt de trei ori mai multe înscrieri este în sine dovada că este nevoie de această școală în comunitatea din Târgu Mureș. Forța și rezistența comunității noastre mută munții. ️ Liceul Teologic Romano-Catolic a fost, este și va fi!
Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, înființat nelegal, de azi nu mai există…a anunțat Marius Pașcan.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat azi, prin soluție definitivă, ceea ce am susținut în urmă cu patru ani, în mod repetat și vehement în spațiul public, anume că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) „II Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș a fost și este ilegală. S-a pronunțat anterior prin sentință identic și Curtea de Apel Târgu-Mureș. Prin urmare, această unitate de învățământ a funcționat în afara legislației în vigoare timp de trei ani iar de azi nu mai există.
Toată tevatura înființării nelegale și tăvălugul au pornit de la politicienii UDMR care au făcut presiuni imense la nivelul Guvernului României, Parlamentului, al Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar al Județului Mureș, al administrației publice locale. Respectivii politicieni i-au amăgit pe profesori, părinți și deopotrivă pe elevi. Din păcate, cei din urmă sunt cei care suferă în mod direct consecințele.
Acum nu se știe care va fi soarta elevilor, nici a cadrelor didactice din cadrul acestei unități de învățământ, care funcționează nelegal din 2019, nici ce se va întâmpla în continuare. Vă voi ține la curent.
Mai multe informații aici: www.mariuspascan.ro
Se cuvine menționată implicarea meritorie, devotamentul și profesionalismul desăvârșit, demonstrate de avocatul Horea Hădărău, în calitate de reprezentant al Colegiului Național „Unirea”, precum și al altor părți reclamante din acest proces.
Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș
În această după-amiază am primit cu stupoare vestea că Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi anulat autorizația de funcționare a Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș. Nu vreau să comentez o decizie a instanței înainte de a o citi, însă vreau să precizez, că în calitate de primar am inclusiv datoria de a sprijini instituțiile de învățământ din comunitatea noastră, indiferent de confesiunea sau naționalitatea copiilor sau a cadrelor didactice. Când ne gândim la școala catolică, atât de mult atacată, nu putem vorbi doar de o instituție de învățământ, ci și despre viitorul sutelor de elevi care, în fiecare dimineață, merg la această școală să învețe și să-și croiască un drum în viață. Este datoria noastră cetățenească să sprijinim dreptul constituțional la educație al fiecăruia. Pentru elevi, pentru părinți, pentru întreaga noastră comunitate. De aceea, inclusiv eu voi face toate eforturile posibile pentru revenirea la normalitate.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.