Persoanele cu mobilitate redusă, pacienții imobilizați la pat, cei aflați în spitale sau în azile de bătrâni, pot solicita urna mobilă, cu condiția să prezinte acte medicale care să ateste acest lucru. Solicitarea se poate face la orice adresă, indiferent de domiciliu sau de domiciliu temporar, în funcție de locul în care se află alegătorul în ziua votării.
Cererea poate fi depusă prin e-mail sau personal la biroul electoral județean, însoțită de documentele atașate, până la ora 17:00 în fiecare zi, dar nu mai târziu de vineri, 22 noiembrie, ora 12:00. (https://parlamentare2024.bec.ro/date-de-contact-ale-birourilor-electorale-de-circumscriptie/) .
În ziua anterioară alegerilor, sâmbătă, 23 noiembrie, cererile pot fi depuse personal între orele 18:00-20:00 la secția de votare la care persoana va vota a doua zi. Dacă nu știți la ce secție de votare aparțineți, puteți consulta linkul următor: https://www.registrulelectoral.ro/
Formularul cererii: ATAȘAT
La cererea scrisă trebuie anexată o copie a documentelor medicale care atestă boala sau imposibilitatea de a se deplasa (nu este necesar neapărat un certificat de la medicul de familie, dacă există un alt document care poate dovedi boala, iar documentul nu trebuie neapărat să conțină termenul „persoană netransportabilă”).
Cererea poate fi depusă de către oricine în numele solicitantului, însoțită de copia documentelor medicale.
Cererea scrisă trebuie să conțină:
- numele complet al solicitantului (așa cum este scris în cartea de identitate)
- CNP-ul
- adresa de domiciliu sau de reședință temporară
- datele cărții de identitate (seria și numărul buletinului)
- adresa de locație unde se solicită urna mobilă, numărul de telefon, data (scrisă de mână) cererii și semnătura olografă a solicitantului.
Persoanele imobilizate aflate în spitale, azile de bătrâni sau alte instituții similare pot solicita urna mobilă. Conducătorii acestor instituții (managerii spitalelor, directorii azilelor de bătrâni etc.) au obligația de a informa la timp persoanele care ar putea beneficia de urna mobilă despre această posibilitate și de a le oferi ajutor în completarea formularelor de cerere. De exemplu, formularele trebuie tipărite, cărțile de identitate trebuie copiate, iar documentația trebuie trimisă. Cererile pot fi depuse de oricine la birourile menționate anterior, respectând termenul limită.
Persoanele care își îndeplinesc serviciul (de exemplu, polițiști, pompieri, asistenți medicali, medici) pot solicita de asemenea urna mobilă pentru alegerile prezidențiale. În acest caz, cererea trebuie însoțită de o adeverință de la locul de muncă, în care angajatorul menționează că persoana respectivă este în serviciu între orele 7:00 și 21:00 în ziua alegerilor (adeverința nu este obligatoriu să fie ștampilată).