O echipă de specialişti din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IuBCvT) din Tîrgu Mureş, coordonată de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară IuBCvT, prof. dr. Horațiu Suciu, a efectuat miercuri primul transplant de cord din acest an din România, după nouă luni de întrerupere a acestei activităţi, ca urmare a crizei donatorilor survenită pe fondul scandalului referitor la transplantul renal.
Donatorul a fost un pacient în vârstă de 36 de ani, din Oradea, care a suferit un accident vascular cerebral, urmat de instalarea morţii cerebrale.
Cordul a ajuns miercuri la ora 12 la Tîrgu Mureș și a fost transplantat unui pacient în vârstă de 54 de ani din judeţul Galaţi, suferind de insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Intervenţia a început la 12:00 şi s-a terminat cu bine în jurul orei 17:30.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat miercuri, după realizarea primului transplantului, că în Croaţia se fac 40 de transplanturi de cord pe an, adică 11 transplanturi la un milion de locuitori, în timp ce la noi se face un transplant la 20 de milioane de locuitori.
„Cred că toată lumea a observat că activitatea de transplant este într-un declin…
… în special din cauza lipsei donatorilor. Identificarea donatorilor şi prelevarea de organe a scăzut foarte mult. Este o activitate de o înaltă încărcătură emoţională, înalt calificată, care nu se poate face peste noapte, dar care se poate distruge foarte uşor. În ce ne priveşte, noi ne continuăm drumul, avem mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, care îşi pun speranţele în noi şi nu pot decât să sper la o îmbunătăţire atât a activităţii de transplant, cât şi a reflectării ei în media. Croaţia a avut 5 transplanturi în două săptămâni, ceea ce e foarte mult, ei fac 40 de transplanturi pe an, ceea ce la o populaţie de 3-4 milioane înseamnă 11 transplanturi la un milion de locuitori. La noi, un transplant la 20 de milioane de locuitori, e un pic cam rău”, a arătat dr. Horaţiu Suciu.
Acesta a arătat că, o altă cifră pe care a aflat-o la congresul de săptămâna trecută, la împlinirea a 45 de ani de la prima operaţie pe cord deschis din România, este că în Italia s-au făcut 250 de transplanturi anul trecut, iar italienii erau nemulţumiţi considerând că e un număr mic.
„Vă daţi seama unde suntem noi?…
…Noi suntem mândri cu ceea ce facem la Târgu Mureş, dar nu trebuie să uităm că este o activitate total insuficientă şi că în continuare numeroşi pacienţi decedează în lipsă de organe şi e vorba de organizare şi bunăvoinţă din partea tuturor. Un astfel de program e foarte greu de pus pe picioare, dar e foarte uşor de pierdut. Lista de aşteptare este în permanentă mişcare, numeroşi pacienţi se adaugă, alţii decedează, se menţine la 100 de pacienţi, pe lista de urgenţă sunt 25-30, care sunt monitorizaţi permanent. Se cheamă pacienţii în funcţie de vechime, dar nu numai în funcţie de vechime, ci cei într-o stare foarte rea. Nu este ceva matematic în această stratificare a urgenţei, există criterii foarte clare în care se decide cine este receptorul”, a accentuat dr. Suciu.
Nu există liste preferențiale la Tîrgu Mureș
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT Târgu Mureş a spus că deşi s-a vehiculat în spaţiul public existenţa unor liste preferenţiale pentru transplantul de organe din România, el poate să garanteze că în clinica pe care o conduce nu se întâmplă aşa ceva.
„Nu cred în acest lucruri (liste preferenţiale, n.r.) eu pot să vorbesc doar despre clinica pe care o conduc, unde lucrurile sunt foarte clare din punctul meu de vedere. Cardiologii ţin lista de transplant, practic mă consult cu ei, ei decid împreună cu mine, dar accept sugestiile lor care este cel mai potrivit pacient, pentru că ei sunt cei care îi urmăresc şi îi monitorizează şi pun indicaţia de transplant. Acele lucruri care se vehiculează referitor că se iau pacienţi preferenţial sau anumiţi pacienţi sunt absolut ridicole. Aceste lucruri trebuie să fie deasupra unor bănuieli, sunt de acord că poate să fi indus în rândul populaţiei că există anumite preferinţe, dar, spre exemplu, pe acest pacient transplantat astăzi, l-am cunoscut azi dimineaţă. Acest lucru nu se întâmplă şi îi asigur pe pacienţi că tot ceea ce facem este să demonstrăm că la Târgu Mureş se face medicină de performanţă şi pentru a slava cât mai multe vieţi”, a susţinut doctorul.
Dr. Horaţiu Suciu şi-a exprimat speranţa că prin primul transplant de cord din acest an din România, care s-a realizat, miercuri, la IUBCvT Târgu Mureş activitatea de prelevare de organe şi cea de transplant se va relansa.
„Îmi doresc foarte mult ca şi celelalte transplanturi de ficat şi de rinichi să iasă bine, în primul rând pentru pacienţii respectivi şi în al doilea rând pentru ideea şi activitatea de transplant din România care cunoaşte o perioadă foarte grea şi mi-aş dori, nu pentru mine personal, ci pentru ideea de medicină românească de performanţă pentru că nu mai sunt multe lucruri cu care să ne putem lăuda, din păcate, în acest moment”, a mai spus dr. Horaţiu Suciu.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.