Înscrierile în clasa pregătitoare din judeţul Mureş, care au început marţi, au durat mai mult decât se aşteptau comisiile constituite în acest sens, din cauza programului naţional, însă nu au fost semnalate aglomeraţii întrucât părinţii nu s-au înghesuit. ‘Programul a mers destul de greu, dar nu a fost aglomeraţie (…) Timpul necesar pentru înscrierea unui elev în aceste clase a fost între 10 şi 15 minute. Avem speranţe că aceste clase se vor contura. Legea ne permite şi un număr mai mic de elevi, dar, cum ştiu eu că a fost tendinţa şi în anii trecuţi, efectivele se duc către maximum. Avem 40 de locuri pentru secţia română şi 40 pentru secţia maghiară’, a declarat presei marţi, Mihaela Însurăţelu, directoarea Gimnaziului ‘Europa’ din Târgu Mureş.
La niciuna din şcolile din centrul municipiului Târgu Mureş, care sunt cele mai căutate – Gimnaziul ‘Europa’ şi Gimnaziul ‘Unirea’ – părinţii nu s-au înghesuit de dimineaţă să îşi înscrie copiii în clasele pregătitoare.
Dacă la Gimnaziul ‘Europa’ până la orele prânzului au fost înscrişi şapte copii la clasa pregătitoare în limba maghiară şi şase pentru clasa în limba română, la Gimnaziul ‘Unirea’ din cadrul Colegiului Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş au fost înscrişi 16 copii la secţia română şi doi la secţia maghiară.
Directorul Colegiului Naţional Unirea, Cristiana Chira, a precizat că planul de şcolarizare prevede două clase pregătitoare în limba română şi una în limba maghiară, a câte 25 de copii fiecare.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, a anunţat că în cele 307 clase pregătitoare preconizate a se înfiinţa în judeţul Mureş vor fi înscrişi 5.487 de copii, potrivit evaluării efectuate la nivel de judeţ. ‘Toate acţiunile premergătoare le-am îndeplinit şi astăzi vă pot da câteva cifre pe care le avem la nivelul Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la organizarea viitoarei clase pregătitoare în judeţul Mureş. Este vorba despre un număr de 5.487 de copii recenzaţi, care vor fi incluşi într-un număr total de 307 clase pregătitoare. Pe naţionalităţi – 187 clase în limba română, 115 clase la secţia maghiară, patru clase în limba germană şi o clasă în limba romani cu 20 de copii. Din aceste 307 clase, 211 clase sunt de sine stătătoare, asta înseamnă că funcţionează doare ele singure, iar 96 funcţionează în regim de clase simultane, având în vedere numărul redus de copii, în localităţi rurale’, a spus Someşan.
AGERPRES