Expoziţia Vatra Verde, care anul acesta a reprezentat România la expoziţia de design de la Londra, prezentând o instalaţie formată din obiecte reciclate de care se pot bucura inclusiv nevăzătorii, va fi expusă la a IX-a ediţie a spaţiului de artă contemporană Sfera, recunoscut ca Szfera Festival, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 9-10 septembrie.
„Anul acesta am încercat să aducem proiecte cât mai diverse pentru programul pentru aceste două zile şi am încercat cumva să atingem cât mai multe sau să aducem cât mai multe proiecte din ariile vaste ale ale artei (…) Anul acesta vor avea şi cei deja cunoscători şi cei curioşi să exploreze, să zic aşa, arta în diverse forme pentru că avem două expoziţii sau lucruri care sunt interactive. Unul este un proiect local de la Rezi Ors, în care actorul principal, să zic aşa, este sunetul şi muzica, respectiv pentru a doua oară anul acesta va fi expus la în România proiectul Vatra Verde, care a reprezentat România anul acesta la Bienala de Design la Londra. Acest proiect este un proiect făcut de artişti din Cluj, care combină reciclarea cu arta, cu sunetul şi cu plantele. Aceasta este o instalaţie interactivă care este potrivită şi pentru cei nevăzători, pentru că fiecare instalaţie conţine explicaţii în limbajul Braille”, a declarat, miercuri, organizatorul principal al manifestării, Tamási Erika, într-o conferinţă de presă.
A IX-a ediţie a festivalului, organizată Asociaţia Vox Novum, se va desfăşura într-un vechi restaurant, închis de mai bine de 10 ani.
„Una dintre trăsăturile unice ale Sferei este faptul că, încă de la început, evenimentul a fost organizat într-o clădire abandonată, dărăpănată, care a jucat un rol important în trecutul oraşului. Astfel, în anii precedenţi, Sfera a avut loc în curtea restaurantului Cocoşul de Aur, în vechea şcoală evreiască de pe strada Aurel Filimon sau în fosta Şcoală 7, adică Gimnaziul Europa. Anul acesta, a fost ales ca locaţie vechiul restaurant Predeal, care este gol de mai bine de 10 ani. În zilele următoare, acest spaţiu va prinde din nou viaţă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Vox Novum, Fulop Timea.
Potrivit organizatorilor, în această nouă locaţie vor fi organizate programe diverse, literatură, muzică, expoziţii şi cele mai noi tendinţe în arta contemporană.
„Scopul Festivalului Sfera este de a sprijini şi de a prezenta artişti locali, tinere talente şi proiecte de pionierat. De aceea, în fiecare an, pentru eveniment sunt selectate programe artistice care reprezintă creaţii noi, lucrări ale unor tineri artişti sau creaţii care oferă o experienţă inovatoare în sine”, a arătat Fulop Timea.
În acest an, vor fi deschise expoziţiile unor artişti precum Szentes Zágon – The Illusion of Free Choice (Iluzia libertăţii de alegere) şi Steve Bradford – Black Sheep (Oaia neagră), Zsigmond Báthori, Levente Kiss şi Levente Herman.
„Nu ne place să numim Sfera un festival, mai degrabă e un spaţiu de arte contemporane, pentru că acesta este obiectivul nostru principal. Poate că pare un clişeu, dar dorim să aducem arta mai aproape de oameni, de spectatori. După 9 ani asta am observat, că oamenilor le e un pic frică să vină mai aproape de artist. Şi mai degrabă avem problema asta cu generaţia tânără, dar cred că şi generaţia noastră a păţit aşa ceva. În şcoală, întotdeauna când am învăţat literatură, muzică, pictură, a aveam o eternă întrebare: la ce se gândeşte artistul? Iluzia asta dorim să o distrugem. Artistul nu se gândeşte la nimic. Adică nu contează la ce se gândeşte artistul, contează ce vezi în opera de artă. Şi cam acesta este, în general, scopul spaţiului contemporan Sfera. Anul acesta am reuşit să focusăm şi mai mult pe programe interactive ca să atragem publicul larg să facă parte din program (…) Anul acesta avem cele mai multe expoziţii, 11 la număr, cu 87 de picturi. În mare parte pot să zic liniştit că am dublat numărul expoziţiilor şi al picturilor”, a arătat Jeremias Istvan, coorganizator.
În festival sunt cuprinse şi programe literare, invitatul din acest an fiind scriitorul Dénes Krusovszky, al cărui al doilea roman, „Fără scrisori”, va face obiectul unei întâlniri cu cititorii.
De asemenea, la Sfera participă şi László Kollár-Klemencz, inginer peisagist maghiar, regizor şi scenarist de film, muzician, cunoscut ca solist şi compozitor al trupei „Kistehén”.
„În fiecare an, lumea muzicii de la Sfera oferă unul dintre cele mai inedite locuri de pe paleta muzicală transilvăneană pentru cei care vor să se distreze. Nici anul acesta nu va lipsi muzica de calitate! Vor asigura o distracţie pe măsură Mindthegap Trio, Blind Trust, Moonbase Patel Disco, Wingman Jazz Trio, pentru a aminti doar câteva dintre trupele din acest an. Dintre spectacolele de teatru interactiv cu caracter de performance, merită amintite, printre altele, spectacolul Playdate al lui Csenge Schneider-Lőnhárt, artist de teatru independent, şi producţia companiei clujene Amalgam, care abordează tema violenţei domestice”, au precizat organizatorii.
Intrarea la Festivalul Sfera va fi gratuită, dar participanţii vor putea face donaţii. AGERPRES/