În 2020, la nivel global, existau aproximativ 2,7 miliarde de jucători (pe variate tipuri de platforme, de la mobile, tablete și PC-uri și până la console de jocuri). Până la finalul anului 2021, numărul acestora va atinge valoarea de 2,81 miliarde de jucători, ceea ce va genera încasări de aproape 189, 3 miliarde de dolari pentru producătorii de jocuri video.
Pe lângă jocurile pentru console, dispozitivele mobile și PC-uri, un număr mare de oameni (peste 2,6 miliarde) preferă jocurile oferite de industria de i-gaming. Astfel, în 2020, jocurile online de cazinou (precum cele de pacanele 777 și de masă) și e-sports au crescut în preferințele jucătorilor, pe fondul crizei sanitare. Iar unul dintre trendurile actuale este crearea propriilor jocuri video chiar de către jucători, subiect despre care vom discuta în cele ce urmează.
Top cele mai utile programe de creare jocuri video
Grație programelor și instrumentelor de creație ce sunt disponibile pe internet, astăzi este ușor să se creeze propriile jocuri video. Iată care sunt cele mai bine poziționate aplicații ce pot fi utilizate de către orice persoană care își dorește să creeze un joc video.
Construct 2 este un program care permite crearea de jocuri video 2D și care se bazează pe HTML5. Utilizatorului îi este oferită o interfață intuitivă, de tip “drag & drop”, fără că acesta să necesite cunoștințe de programare. Este un instrument util pentru orice începător care are idei interesante, iar licența de achiziție permite obținerea de actualizări gratuite pentru tot tipul folosirii acestui program.
Pot fi create jocuri pentru platformele de social media (gen Facebook), dar și pentru platformele de mobil. În acest caz trebuie folosit Crosswalk (pentru Android) și Coconut JS (pentru iOS). Printre cele mai populare creații bazate pe acest instrument se numără “Star Sky 2”, “Philophobia: The Fear of Love”, “Klang” și “Necrosphere”.
Unity este unul dintre instrumentele care permit crearea atât a jocurilor video obișnuite, cât și jocurilor pentru un casino online, iar rezultatele sunt remarcabile. Utilizatorii pot crea jocuri atât pentru platformele clasice (PC și console), cât și pentru mobil (53% dintre aceste jocuri sunt realizate cu acest instrument).
Acestea pot fi atât 2D, cât și 3D, dar și AR și VR. Printre cele mai cunoscute creații realizate cu acest instrument se numără “Angry Birds 2”, “Temple Run” și “Fallout Shelter”. Este disponibilă atât o versiune gratuită, cât și una plătită. Pentru a-l folosi cu succes sunt necesare cunoștințe de programare în C+++.
GDevelop este unul dintre cele mai bine cotate programe pentru crearea de jocuri video 2D. Se bazează pe HTML5 și permite realizarea de jocuri atât pentru iOS și Android, cât și pentru Windows și Linux. Unul dintre avantajele majore ale acestui instrument este că nu implică costuri de achiziționare (este un produs open-source).
Utilizarea sa la cel mai ridicat nivel presupune aprofundarea programului prin intermediul tutorialelor oferite de dezvoltator. Programul permite atât crearea, cât și editarea nivelelor din joc (prin intermediul editorului de ecrane), precum și realizarea unei interacțiuni cât mai realiste între obiectele din joc. Seria jocurilor concepute cu acest program include “The Mighty Rune”, “Hyperspace Dogfights” sau “Lil Bub’s Hello Earth”.
Unreal Development Kit este programul care îi oferă utilizatorului posibilitatea de a crea jocuri 3D de calitate. Printre cele mai bune creații realizate cu acest instrument se numără “Goat Simulator” și “Antichamber”. Fiind vorba despre un produs complex, crearea unui joc de mici dimensiuni durează până la 7 luni, dar rezultatele sunt peste medie chiar și în cazul unui utilizator amator.
De remarcat faptul că a fost realizată o serie de jocuri formidabile folosind Unreal Engine. Printre acestea se numără “Final Fantasy”, “Kena: Bridge of Spirits”, “Omno”, “Biomutant”, “Mortal Kombat”, “Batman”Arkham VR” sau “Minecraft: Dungeons”. Faptul că există numeroase tutoriale disponibile online le oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea conținut de calitate pe termen lung.
RPG Maker se remarcă prin stilul unic al jocurilor care pot fi create (genul SNES, așa cum sunt titlurile din seria “Final Fantasy” și “Chrono Trigger”). Este un instrument care poate fi accesat la fel de ușor de către utilizatorii fără experiență, cât și de către profesioniști. Desigur, rezultatele vor fi diferite, din această ultima categorie făcând parte “Oneshot”, “Skyborn”, “Omori”, “To the Moon” și “LISA: The Painful”.
Jocurile care pot fi realizate cu acest instrument sunt 2D (nu oferă suport pentru 3D), dar sunt compatibile atât pentru Android și iOS, cât și pentru Linux și Windows. Un alt avantaj oferit utilizatorilor acestui program sunt costurile mici ale licenței. De asemenea, comunitatea online de utilizatori este foarte activă și îi sprijină intens pe cei care folosesc acest instrument de creare de jocuri video.
Autodesk se evidențiază prin suită de caracteristici pe care o oferă utilizatorilor, dar și prin rezultatele obținute de aceștia. Printre cele mai reprezentative jocuri create cu acest instrument se numără “EVE: Valkyrie”, “Halo Wars”, “Watch Dogs 2”, “Deus Ex: Mankind Divided” și “For Honor”. Interfața de lucru este intuitivă, iar modul de randare este extrem de realist.
Pot fi create efecte vizuale deosebite, fundaluri și medii înconjurătoare spectaculoase, iar modelele 3D sunt impresionante. Acest program se bazează pe limbajul MEL. Din păcate este un produs care poate fi folosit numai pentru Windows, iar opțiunile Maya și 3DS Max necesită o aprofundare intensă pentru a obține cele mai bune rezultate.
Este foarte important ca utilizatorul să identifice varianta cea mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor și rezultatelor obținute. În acest fel, jocurile video create se pot transforma în succese internaționale, așa cum s-a întâmplat și cu alte jocuri concepute cu aceste instrumente de top.