Întalnire a dramaturgului Peca Stefan cu publicul la Târgu Mures
Întalnire a dramaturgului Peca Stefan cu publicul la Târgu Mures

Întalnire a dramaturgului Peca Stefan cu publicul la Târgu Mures

Evenimentul Narative și intersecții performative va ajunge la Târgu Mures în 09.05, la 3gHub.

Proiectul Narative și intersecții performative își propune să creeze o platformă de dialog și promovare artistică care combină prezentarea unui performance neconvențional care chestionează limitele auctoriale în relație directă cu publicului, o serie de ateliere creative bazate pe structura și tematica performance-ului și deschise studenților din diferite centre universitare cu profil performativ, precum și o documentare video care va sta la baza creației ulterioare a unui minidocumentar-portret despre tendințele și provocările artiștilor și manageri culturali, din diferitele orașe vizitate, în relație cu publicurile lor.

nouameapiesă?

nouameapiesă? reprezintă un experiment teatral inovator, un hibrid între o pseudo-prelegere și un spectacol participativ, susținut de dramaturgul Peca Ștefan. Proiectul pune în discuție limitele auctoriale și provocările reprezentării în procesul de creație al unui nou text de teatru. Cu o abordare plină de umor și autoironie, Peca Ștefan explorează, împreună cu publicul, granițele dintre personal și politic, într-o formulă narativă complet inedită.

nouameapiesă? nu este doar o piesă de teatru, ci un proces continuu de creație, în care autorul interacționează direct cu publicul său, transformând fiecare reprezentație într-un exercițiu unic de co-creație. În acest format, dramaturgul devine un performer al propriului text, adaptându-l și modificându-l în funcție de interacțiunile cu spectatorii. Fiecare spectacol reprezintă o nouă iterație, un moment de reflecție asupra rolului autorului și al teatrului în societatea contemporană.

Povestea fiecărei piese care ar fi putut să înceapă în fața noastră a spectatorilor, dar și cum au ajuns ca acestea să fie nescrise din cauza diferitelor tipuri de auto-cenzură sau de dubii existențiale, devine un pretext pentru a explora relevanța și poziția autorului în circuitul teatral. În mod subtil, ficțiunea se împletește cu biografia, iar publicul este invitat să reflecteze asupra propriilor percepții și pre-concepții.

Prima versiune a textului a fost creată în februarie 2020, cu intenția de a fi prezentată în teatre și amfiteatre universitare sub forma unei pseudo-prelegeri. Pandemia de coronavirus a forțat mutarea acestui proces în online, unde, între decembrie 2020 și mai 2021, au avut loc 15 sesiuni pe Zoom, fiecare dintre ele reprezentând o nouă etapă de dezvoltare a textului.

În perioada 2021-2023, nouameapiesă? a continuat să evolueze în cadrul unor prezentări live în diverse locații din România, precum Teatrul LUNI de la Green Hours (București), Lunea la POD (București), Art Encounters (Timișoara) și Festivalul Șerban Ionescu (2 Mai). În 2024, textul a fost testat pentru prima oară în limba engleză la tak Theater Aufbau Kreuzberg din Berlin, unde a fost primit cu entuziasm. O a doua reprezentație în Berlin a avut în cadrul programului Freies Theater Tage, în septembrie 2024.

Ilinca Todoruț notează în volumul 28, numărul 5, 2023 din Performance Research, despre versiunea online: Listening to Peca’s voice drone on for two hours, being entertained and being challenged, suffering all that neediness and generosity, I fell into the grip of a strange, strong connection with him and the other people silent on the line, all of us trying to contribute to making this ridiculous thing called theatre, an endeavor capable of fostering new narratives and new affects. mynewplay? strove to make us picture something not-yet-existing, not-yet-imagined. It wished to dislodge structures of thinking, feeling and desiring from the limited territory locked in by a defeatism that portrays structures of violence and inequality as unavoidable. If it asked us to dream together, it was to try to dream what we’re not used to dreaming any more, that all of this could be different. (Lockdown Theatres of Sadness: Case studies of precarity in artistic work)[1]

Atelierul Greșelilor – Narative și autoficțiuni

Interacțiunile cu publicul din diverse spații teatrale și non-teatrale au inspirat crearea Atelierului Greșelilor, un concept educațional care explorează potențialul creativ al greșelilor și al limitelor autoimpuse. Dezvoltat în cadrul unei rezidențe ENERGIE, oferită de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Atelierul Greșelilor a fost conceput pentru artiști din diverse domenii creative, punând accentul pe procesul de creație și pe depășirea blocajelor prin explorarea istoriei personale de eșecuri și erori.

Atelierul Greșelilor, structurat în sesiuni de creație intensive au fost testate și rafinate în cadrul rezidenței din Timișoara (octombrie-noiembrie 2023).

Conceptul din Atelierul Greșilor va fi dezvoltat într-o nouă formulă de atelier creativ, numit Narative și autoficțiuni, bazat pe storytelling participativ și adresat studenților și adolescenților care se pregătesc pentru o carieră în artele performative. Acesta va funcționa ca o platformă de învățare și experimentare și oferind participanților oportunitatea de a genera noi idei și proiecte performative.

Turneul Nouameapiesă? 2025

În 2025, nouameapiesă? va fi dezvoltată într-o nouă versiune performativă în colaborare cu artista multidisciplinară Cinty Ionescu, integrând, pe lângă schimbarea textului și o dimensiune vizuală, de video design. Nouameapiesă? 2025 fi prezentată în 10 orașe din România, în premieră absolută. Fiecare reprezentație va fi urmată de câte un artist talk, care va facilita dialogul dintre creator și public. Turneul va include următoarele orașe: Satu Mare (Teatrul de Nord), Cluj (Reactor de Creație și Experiment), Târgu Mureș (3g HUB), Sibiu (Teatrul Gong), Timișoara (Compania AUĂELU), Câmpulung Muscel (Convivial), Piatra Neamț (Teatrul Tineretului), Iași (Teatru FIX), Constanța (Teatrul de Stat Constanța) și București (Centrul de Teatru Educațional Replika).

Alături de reprezentațiile nouameapiesă? proiectul va oferi și o serie de masterclass-uri Atelierul Greșelilor – Narative și autoficțiuni studenților de la câteva facultăți de teatru din centre universitare cu profil artistic: București, Cluj, Târgu Mureș și Timișoara. Aceste sesiuni vor prilejui tinerilor artiști ocazia de a explora și de a depăși limitele creativității lor, într-un cadru educațional neconvențional. Peca Ștefan și Cinty Ionescu vor colabora în facilitarea lor. De asemenea, un atelier creativ va fi oferit noului Centru de Creativitate pentru Copii și Adolescenți, un program derulat de Asociația Sub Stejar în Târgu Lăpuș pentru o comunitate care nu are access în mod uzual la evenimente culturale.

Narative și intersecții performative – vlog serial și minidocumentar

Experiența turneului va fi documentată video. Fiecare nouă întâlnire cu publicul, spațiile teatrale, conducerea și artiștii din jurul acestora va constitui subiectul unui episod scurt diseminat prin canalul de YouTube și social media ale proiectului, precum și pe site-ul Narative.ro. Similar, atelierele cu studenții de la universitățile de profil vor constitui subiectul unor episoade distincte. Aceste materiale vor fi popularizate și cu ajutorul partenerilor media, funcționând în același timp ca o metodă de promovare dar și de arhivare și fiind disponibile public gratuit.

În același timp, materialul brut filmat va constitui, ulterior, baza de creație pentru un minidocumentar, de 46 de minute, realizat în colaborare cu TVR Cultural. Documentarul – un element de continuitate al Narative și intersecții performative – va fi difuzat la nivel național, propunându-și să creeze o imagine a tendințelor narative în diferitele orașe din țară, o poveste despre proiectele, ideile performative, tipurile de narative explorate de diferiții artiști și manageri, dar și de studenții care se pregătesc pentru a activa profesionist pe scenele românești. În cadrul acestui documentar se vor investiga de asemenea dificultățile și provocările cu care se confruntă acești creatori. Tonul va fi unul informal, neconvențional, scopul său fiind să ia pulsul onest al scenelor independente dar din teatrele de stat cu mai puține resurse, precum și din universitățile de profil teatral. Un portret necesar al oamenilor din spatele spectacolelor la care publicul nu are în mod uzual access.

Narative și intersecții performative își propune să ofere atât publicului larg, cât și comunității artistice o oportunitate de a reflecta asupra procesului creativ, a rolului teatrului în societate și a potențialului transformator al artei. Turneul național din 2025 va aduce acest concept inovator în fața unui public divers, contribuind la îmbogățirea discursului cultural și la dezvoltarea noilor generații de artiști.

Asociația NARATIVE este o platformă de expresie și experiment, de dezvoltare și susținere pentru artiști și proiecte care îmbină limbaje creative variate. Ne preocupă zona de intersecție a artelor cu domenii de activitate conexe, integrarea elementelor de cercetare și educație și interesul actorilor culturali de a stabili relații cu comunitățile unde activează. Printre principiile directoare ale asociației se regăsesc curiozitatea de explorare și tendința de prioritizare a procesului creativ, suscitarea spiritului critic în contextul libertății creației, promovarea dialogului dintre puncte de vedere și narațiuni sociale diferite, precum și coagularea de comunități creative. Membrii fondatori ai Asociației Narative sunt: Cinty Ionescu, designer video, Laurențiu Bănescu, actor de teatru și film, și Peca Ștefan, dramaturg și scenarist. (narative.ro)

Echipa proiectului Narative și intersecții performative:

Peca Ștefan (dramaturg, performer, facilitator ateliere, concept documentar) este un autor care experimentează în storytelling imersiv (pentru scenă, ecran, site-specific/oriented, mixed media/multimplatform) pentru a crea evenimente participative de comuniune. De multe ori interactive, textele lui investighează istoriile subiective în conexiune cu întâlnirea fizică a unui public care împarte un spațiu printr-un eveniment artistic. Este considerat unul dintre cei mai relevanți dramaturgi români. A urmat cursuri de scris dramatic la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internaţional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra, în 2005. Piesele sale au fost produse în România şi în străinătate – în peste 20 de țări din Europa, America de Nord și America de Sud. În 2010, piesa lui Wire and Acrobats (Acrobaţi) a fost selectată între cele 5 piese de la Berliner Stueckemarkt din cadrul Berliner Theatertreffen. Spectacolul Târgoviște de jucărie a fost invitat în 2012 la bienala New Plays from Europe de la Wiesbaden. În 2013, Peca Ștefan a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni invitați să scrie pentru ediția aniversară de 35 de ani a Berliner Theatertreffen Stueckemark. Din 2015 este partener al PopUp Theatrics din New York. În 2016 și 2017, Peca a fost fellow al Centrului de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB) în programul Ageing Democracies. Între 2021 și 2023 a co-creat și scris trilogia imersivă Orașul Paralel despre și în cartierele istorice ale Timișoarei Iosefin, Fabric și Elisabetin. În 2024 a co-fondat Asociația Culturală Narative, împreună cu Cinty Ionescu și Laurențiu Bănescu.

Cinty Ionescu (creație video, live video, documentare filmată, co-facilitator ateliere) este o artistă multimedia cu un interes constant pentru experimentul live și colaborarea interdisciplinară în domeniul video designului. A lucrat la peste 40 de spectacole de teatru și dans, și a susținut sute de reprezentații live ce includ colaborările cu muzicieni. Cinty și-a prezentat proiectele, majoritatea cu o componentă live, pe numeroase scene naționale cât și în contexte internaționale, iar în 2011 i s-a acordat Premiul de Excelență pentru Video Design în cadrul festivalului Fringe New York City, pentru spectacolul Nils’ Fucked Up Day de Peca Ștefan. Cinty a inițiat și coordonat mai multe proiecte multimedia, regizând, dramatizând și video-performând în spectacole ca ROMANYEAH! (performance audio-video, co-finanțat de ICR New York, Urme de distrugere pe Marte (spectacol multimedia de teatru, Teatrul Odeon București), embodied enescu mix (spectacol multimedia de dans, 2013, co-finanțat de Fundația Gabriela Tudor și AFCN), Între două pastile (spectacol independent de teatru multimedia, 2016, București), Fața ascunsă (documentar interactiv și performance live audio-video co-finanțat de ArCub, București, 2016), Contrapartida (performance multimedia imersiv și interactiv cu conținut vizual 360, Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ-Creative – CINETic).
 Cinty a conceput și a realizat expoziții ca Green Hours Live(s) (expoziție imersivă multimedia co-finanțată de ArCub, București, 2022), Povești în bucate (instalație multimedia în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, 2023), Ne/Re-văzut (proiect new media ce folosește realitatea augmentată) sau Lumi la intersecții (valorificarea arhivei de istorie orală a BCUT, co-finanțată de AFCN). Cinty este co-fondatoare a Asociației Narative, alături de actorul de teatru și film Laurențiu Bănescu și de dramaturgul și scenaristul Peca Ștefan.

Ioana Gonțea (manager proiect) este manager cultural multidisciplinar și producător independent care activează în teatru, arte vizuale, educație culturală.

În 2019, ca urmare a câștigării Bursei Gabriela Tudor pentru Management Cultural a înființat Cooperativa FIR. Aceasta este o cooperativă artistică axată pe proiecte cu impact în societate, care utilizează arta și cultura ca motor de dezvoltare pentru diferite comunități.

A fost producătorul Platformei Internaționale de Teatru București (4 ediții, curator Cristina Modreanu), a co-producției româno-franceze „Déracines/Rupți din rădăcini” (text și regie Bogdan Zamfir) prezentată în cadrul Sezonului Cultural Franța-România și a realizat o serie de proiecte pentru copii și adolescenți împreună cu mediatorul cultural Ciprian Marinescu și cu De Basm – Asociația Scriitorilor pentru copii și adolescenți din România.

În 2023 a lucrat în cadrul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023 ca Manager Operațional al Fundației Art Encounters.

Din 2024 este manager de festival al Bucharest International Experimental Film Festival BIEFF.


.