„Întâlnire cu femeia din tine”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”, din Reghin

„Întâlnire cu femeia din tine”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”, din Reghin

 

Muzeul Etnografic „Anton Badea”, din Reghin și Primăria Municipiului Reghin au organizat în perioada 2-3 martie 2018 a doua ediție a evenimentului „Întâlnire cu femeia din tine”.

Acest proiect încearcă să răspundă la întrebarea „Ce este femeia?”. Răspunsul vine din abordarea și analiza diverselor roluri pe care le are FEMEIA, a felului în care își îndeplinește responsabilitățile de zi cu zi sau răspunde așteptărilor celor din jur, din dorința sinceră și naturală de a-și depăși limitele. Dincolo de rolurile pe care și le asumă, rămâne problema fundamentală a dezvoltării sinelui. Cariera și familia cer, în egală măsură timp, implicare, atenție și energie. Capacitatea de a le armoniza depinde în totalitate de atitudinea, de nevoile personale și de gestionarea resurselor interioare ale FEMEII.

 

,,De ce am ales această temă ?

 

…Pentru că și eu mi-am adresat această întrebare, cum să echilibrez responsabilitățile de serviciu cu cele familiale, cum să fac față ambelor provocări, aceleia de  a fi mamă și în același timp aceleia de a fi manager, însă nu oricum, într-un mod care să mă împlinească.  Cred că răspunsul vine, cumva, din zona  unor permanente căutări, nu aș propune niciodată o rețetă, dar cred că importantă este motivația. Eu mi-am dorit întotdeauna să fac ceva pentru ceilalți și cred că atunci când ai o răspundere publică, ai o datorie și o responsabilitate mai mare față de oameni în general, apoi cred că este important să iubești și să crezi în ceea ce faci pentru că atunci când există pasiune rezultatele sunt altele, iar restul se învață. Sigur nu este ușor, de fapt cred că este destul de greu și despre toate aceste zone sensibile, despre sacrificii, renunțări și alte provocări cărora trebuie să le facem față am vorbit în cadrul simpozionului din data de 3 martie cu mai mulți invitați.

Cred că efortul de a menține în echilibru casa, munca și pe noi înșine, nu se oprește niciodată, de fapt echilibrul trebuie  mereu reconstruit, atunci când viața noastră se schimbă și echilibrul nostru se va schimba. Echilibrul este, până la urmă, o permanentă oscilație între renunțare la ceva care nu îți mai este folositor și obținerea unor lucruri noi. Pe măsură ce ne descoperim, ne dorim și altceva,  un permanent balans, o permanentă negociere,  fie între ceea ce avem și ceea ce ne dorim,  fie între ceea ce ne place  și ceea ce trebuie să facem, ș.a.m.d. Până la urmă echilibrul este o alegere pe care trebuie să ne-o asumăm  și mesajul pe care aș vrea sa îl transmitem este că e nevoie să conștientizăm că rezultatele noastre sunt răspunsul alegerilor,  că nu ni se întâmplă lucruri pentru că așa e viața, ci pentru că la un moment dat am făcut o alegere care ne-a condus apoi aici. Este important să ne urmăm visul și dacă vrem să facem o schimbare depinde în primul rând de noi, să înțelegem ce ne dorim, cum ne va afecta acest lucru pe noi, pe ceilalți și  să acționăm”, a declarat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

 

În cadrul workshopului…

 

… Întâlnire cu femeia din tine” din data de 2 martie au fost invitați Daniela Gîfu, doctor în filozofie (comunicare), specialist în comunicare și relații publice și Camelia Györi, psiholog. Au vorbit despre așteptări, vise /aspirații, rolurile din viața noastră, dar și despre frustrări, temeri, bariere,  despre schimbare și pârghiile ei, despre cum putem face schimbarea de care avem nevoie pentru a fi bine cu noi înșine.

În 3 martie, în fața unui auditoriu numeros, au fost prezenți invitați din diverse domenii: medici, psihologi, scriitori, artiști, profesori.

3 cărți

 

 

În cadrul programului au fost prezentate 3 cărți: Daniela Gîfu – Spovedania unei pantere, Dan Mircea Fărcaș – Virtuți adormite, Ovidiu Scridon – Tu ce-ai făcut astăzi?

Simpozionul i-a avut oaspeți și pe Nicolae Băciuț, Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, Ada Irimie – farmacist, Dimitrie Gherman – preot, Camelia Györi – psiholog, Adriana Făgărășan – profesor, Cioloca Mirela – profesor și Andreea Ciucă, președinte al Curții de Apel Tîrgu Mureș.

Publicul a fost invitat la o discuție liberă, sinceră și motivațională despre comunicare, relații, egalitate de gen, responsabilități zilnice, dar și despre taina căsătoriei, rolul meditației transcendentale.

Recital

 

Seara a fost încheiată de recitalul marca Ovidiu Scridon, care a spus: „Eu am avut norocul să trăiesc în matriarhat, am o mamă, o soră, o iubită, sunt absolvent de ASE și din fericire o mare parte din oamenii care vin la concertele mele sunt tot femei. Definesc femeia ca fiind delicată, grațioasă, sensibilă, romantică și cred că toate aceste calități o fac să fie puternică, să dea naștere și să aducă frumusețe în viața unui bărbat”.

 

Imola Grama