„Întâlnire cu fiii plecați în cele 4 zări”, la Nadășa

„Întâlnire cu fiii plecați în cele 4 zări”, la Nadășa

 

Dragi consăteni, fii și fiice ai satului Nadășa, însuflețiți de ideea revederii pe meleagurile natale, satul nostru își cheamă fiii risipiți de valurile vieții la casa părintească, acolo unde copilăria și tinerețea noastră s-au îmbălsămat de frumusețea cuvântului strămoșesc rostit cu cinste și dreptate la ceasurile statornice pentru șezători, în cântecul duios al doinelor ori în iureșul Horelor și învârtitelor simțite și trăite de noi cu diferite ocazii… Te așteptăm împreună cu familia și cu cei dragi ai tăi, să ne îmbrățișăm, să depănăm amintiri, să ne cunoaștem noile generații și să participăm ca nadășeni iubitori de țară, la această întâlnire ce va avea loc în 27 mai 2018 – anul Centenar al Marii Uniri”, așa sună invitația organizatorilor la sărbătoarea satului Nadășa.

 

Întâlnirea…

 

… cu fiii plecați în cele 4 zări va fi organizată de către Cercul Cultural Astra Nadășa.

Astfel, manifestările culturale reunite sub genericul „Fiii satului Nadășa” vor debuta la ora 9,00 cu slujba religioasă de Rusalii.

La ora 15.30 se va desfășura dezvelirea plăcii comemorative în memoria membrilor „Senatului Național Român Comunal din Nadășa-România”, urmată de alocuțiuni ale oficialilor invitați la eveniment.

De la ora 16.00 se va desfășura un program artistic cu interpreți de muzică populară și dansuri la Căminul Cultural, iar la ora 20.00 va începe „Jocul ca la Nadășa Română”.

 

Până dimineața

 

În fața Căminului Cultural vor fi amplasate tarabele cu mici, bere și kürtöskalács, vânzătorii vor fi pregătiți să dea startul petrecerii care se va întinde până dimineața.

La miezul nopții cei care participă la joc își așează bunătățile aduse de acasă, în coș, la masă, iar după ce au mâncat se continuă jocul până dimineața.

„Cercul Cultural Astra Nadășa și-a asumat rolul de a păstra şi transmite mai departe valorile şi tradiţiile locale. Ne așteptăm la un public numeros, peste 300 de persoane. Mulţi fii ai satului plecaţi de mult din localitate se vor întoarce cu acest prilej la vatra natală, se vor întâlni după mulţi ani cu foşti prieteni, colegi sau vecini, își vor depăna amintiri, își vor povesti necazurile și bucuriile vieţii. Suntem hotărâți să reedităm anual asemenea evenimente, dar şi să realizăm, între timp, alte obiective propuse pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor locale, de natură a contribui la crearea unei imagini pozitive şi cât mai apropiată de realităţile prezente şi istorice ale străvechii aşezări româneşti”, a declarat președintele Cercului Cultural Astra Nadășa, Ioan Cocean.

Cercul Cultural Nadășa

 

Încă din 1909 localitatea Nadășa figura în evidențele Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA de la Sibiu, în componența Cercului Administrativ al Reghinului de Jos, unde, din anul 1874 funcționa Despărțământul ASTRA Reghin. La Nadășa, în cadrul Cercului Cultural de atunci, condus de preotul Ioan Șuteu, au fost ținute 81 de conferințe, au fost organizate 77 de șezători culturale și 7 serbări școlare. În cadrul cercului cultural a funcționat și Organizația de Tineret „Șoimii Carpaților”, pentru conducerea căreia, în anul 1939, cu ocazia serbărilor de la Cluj, preotul Ioan Șuteu a fost nominalizat pentru acordarea distincției „Meritul Cultural”.

La inițiativa unor oameni de suflet, în data de 16 februarie 2018 a fost reînființat Cercul Cultural ASTRA din localitatea Nadășa, comuna Beica de Jos. Prin vot unanim a fost aprobată înființarea Cercului Cultural Nadășa și conducerea sa formată din Ioan Cocean, președinte, Cătălin Cioba, vicepreședinte. În prezent cercul are 25 de membri activi.

„Din februarie, de când a fost reînființat Cercul Cultural ASTRA din Nadășa am avut câteva activități frumoase. În 8 martie am organizat o șezătoare, unde femeile din sat au țesut la război ștergare și covoare, cămăși. Cu ocazia Sfintelor Paști s-a desfășurat un spectacol unde am încercat să promovăm valorile locale, înaintea acestui eveniment ne-am întâlnit la sediul din Nadășa unde am vopsit ouă. În această lună am vizionat împreună filmarea realizată la ultima ediție a fiilor satului, din 1996”, a adăugat vicepreședintele, Cătălin Cioba.

 

Imola Grama