Senatorul PDL, Marius Paşcan, a anunţat marţi că îi va adresa, în această săptămână, primului-ministru Victor Ponta, dar şi ministrului Mediului, Rovana Plumb, o interpelare cu privire la modul în care autorităţile de mediu acţionează în cazul construcţiei unei fabrici de clei şi formaldehidă în municipiul Reghin.
Marius Paşcan a arătat că va solicita în interpelare verificări legate de situaţia fabricii care este proiectată să de construiască la Reghin de către un investitor turc, întrucât aceasta va folosi în procesul tehnologic formaldehida, considerată periculoasă pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediu. ‘Îmi exprim îngrijorarea în perspectiva transformării municipiului Reghin, cunoscut ca ‘Oraş al viorilor’ într-un oraş chimic, fără viitor, de către investitorul turc Kastamonu România SA. Această societate deţine o platformă industrială în Reghin şi a demarat deja procedurile în vederea construirii şi a unei fabrici de clei şi formaldehidă, în ciuda numeroaselor proteste ale reghinenilor. Nu sunt împotriva construirii unui nou obiectiv industrial la Reghin, însă, având cunoştinţă de modul în care conducerea societăţii gestionează problema poluării mediului înconjurător la liniile de producţie a feţelor de uşi DOOR-SKIN şi a PAL-ului, aflate deja în funcţiune, mă întreb stupefiat cum va acţiona în cazul noii fabrici al cărei proces tehnologic este cu mult mai periculos pentru sănătatea populaţiei şi mediu, formaldehida fiind clasificată ca substanţă cancerigenă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii’, se arată în documentul care va fi înaintat Guvernului.
Senatorul a mai spus că din datele pe care le deţine, noua fabrică ar crea doar 30 de noi locuri de muncă, că ar avea o capacitate de producţie de 100.000 de tone de formaldehidă şi 136.000 de tone de clei anual, din care mare parte ar urma să se comercializeze şi că există suspiciuni cu privire la anumite fapte de corupţie având în vedere că unele instituţii ale satului ar tolera o serie de aspecte legate şi de alte activităţi ale societăţii. Acesta a accentuat că va cere şi o serie de verificări, întrucât o altă fabrică a aceluiaşi investitor ar funcţiona la Reghin de un an, fără a avea autorizaţie integrată de mediu. Paşcan susţine că societatea ar deţine o linie de producţie a PAL-ului, în care s-au investit 150 de milioane de euro, şi care ar funcţiona efectiv din august 2012 şi care ‘nici până în prezent autorităţile de mediu nu au emis autorizaţie integrată de mediu’.
Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a declarat presei marţi că, în ce priveşte fabrica de clei şi formaldehidă, pentru care s-a depus documentaţia în 2012, a cerut un studiu de impact pe mediu şi unul asupra ariilor protejate. În ce priveşte situaţia de la linia de producţie a PAL-ului, Dănuţ Ştefănescu a susţinut aceasta nu are autorizaţie integrată de mediu, că Garda de Mediu a făcut verificări şi că a stabilit că la aceasta au loc probe tehnologice.
Precizăm că împotriva construirii fabricii de clei şi formaldehidă au fost depuse sute de petiţii scrise şi online şi au fost organizate mitinguri de protest, pe motiv că ‘în spatele locurilor de muncă promise se află de fapt o poluare a aerului cu pulberi cancerigene’.
AGERPRES