Deputatul PNL Cristian Chirteş a ţinut o conferinţă de presă, joi, în care a abordat două teme importante. Prima legată de Codul Silvic, a doua cu interpelările sale către ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice despre construcţia fabricii de clei din Reghin.
„Codul Silvic a fost unul dintre obiectivele principale pe care le-a asumat. În urmă cu o lună, el a fost depus din nou pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor. Din numeroasele modificări, aş sublinia trei: Vom sprijini micii proprietari, în sensul că Statul va plăti amenajamente silvice până la 10 hectare, indiferent dacă proprietarul se află într-o asociaţie sau nu, apoi autorităţile locale şi Statul vor asigura cu lemn de foc populaţia, vom stimula dezvoltarea locală, deci posibilitatea ca autoritatea locală împreună cu firme din zonă să creeze mici clustere, iar al treilea principiu este sprijinirea producătorilor de mobilă, care vor avea drept de preemţiune în condiţii şi preţuri egale, va fi organizată o licitaţie separată pe diverse sortimente, pentru industria mobilei. Am mai introdus un principiu mult discutat, un principiu antimonopol”, a spus deputatul.
Al doilea subiect a fost semnalat de Iulius Făgărăşan, preşedintele Iniţiativei Civice Reghin. „Este vorba de construcţia unei fabrici de folmaldehidă, fabrică de clei. Pe 24 martie am făcut o primă interpelare şi o întrebare totodată pentru ministrul Mediului, primind un răspuns după două luni şi jumate. Am revenit cu o nouă interpelare în care am subliniat că vom declanşa o procedură până la urmă de dezbatere publică cu societatea civilă a ceea ce vrea să se construiască în municipiul Reghin. amplasarea acelei fabrici în intravilanul municipiului Reghin poate avea consecinţe în viitor pentru sănătatea oamenilor din zonă”, a mai spus deputatul.
Preşedintele Iniţiativei Civice Reghin, Iulius Făgărăşan a explicat de ce îi ingrijorează amplasarea fabricii de clei în intravilanul municipiului. „Ceea ce ne îngrijorează este pe de-o parte locaţia, intravilanul municipiului Reghin, este o zonă mixtă, de obiective industriale dar şi locuinţe. Cel mai îngrijorător este lipsa unui acord de mediu, faptul că această unitate a produs pal de 18 luni, fără autorizaţie integrată de mediu, faptul că în scurta perioadă de autorizare a fost găsită în urma controlului efectuat de interese, de o cantitate uriaşă de lemn fără acte de provenienţă. Ministerul Mediului mai are încă intenţia de a intra într-o procedură de a acorda o autorizare pentru fabrică de clei, în fapt, un combinat de producere a folmaldehidei, cu cea mai mare capacitate nu numai din România ci şi din Sud-Estul Europei. Faptul că toată lumea ştie că folmaldehida este o substanţă cancerigenă, a cărui efect abea începem să îl cunoaştem. Cerem şi dorim ca acesta să se relocheze în extravilanul oraşului, la o distanţă care ne va oferi o zonă de tampon în caz de incidente sau accidente”, a încheiat preşedintele.
Faptul că s-a vorbit despre ele nu înseamnă că s-au şi rezolvat problemele au concluzionbat cei prezenţi. (EM)