În interviul de astăzi vă prezentăm o inițiativă unică pentru comunitățile mici, s-a înființat un partid local, dedicat unei singure comune: Partidul „Mișcarea pentru comună”, al cărui președinte și membru fondator este Zoltán Székely.
Un nou partid pentru comuna Crăciunești. De ce a fost înființat acest partid?
Dacă ar fi să răspund pe scurt, aș spune că scopul este acela de a oferi alternative, posibilități de alegere și oportunități egale pentru toți locuitorii din comună. Dacă ar trebui să detaliez, aș spune că unii dintre localnici au simțit în ultimii trei sau patru ani că lucrurile nu merg în direcția corectă și că a existat sentimentul că actuala administrație nu va oferi tuturor oportunitatea de a participa la următoarele alegeri. Eu însumi și membri fondatori am decis că nu vom candida la alegeri în numele niciunui alt partid care funcționează în prezent, deoarece mai mulți dintre noi ar dori să candideze ca și consilieri sau eu însumi ca primar, așa că am decis că vom forma în schimb o mișcare, dar pentru a putea întocmi o listă de candidați pentru funcția de consilier trebuia să fim înregistrați oficial în sistemul partidelor politice. Așa s-a născut Partidul Mișcarea pentru comună, care are nouă membri fondatori.
Partidul are o identitate proprie, este dedicată doar pentru locuitorii comunei Crăciunești.
Ce scor electoral vă propuneți să obțineți la alegeri?
Speranțele noastre sunt mari. Sperăm că candidatul nostru la funcția de primar va câștiga alegerile și că vom putea obține o majoritatea în consiliu. Bineînțeles, acest lucru va fi decis de către votanți.
Ne-ați spus că fiind președintele partidului veți fi și candidat. Ați mai candidat și în urmă cu 4 ani, ce s-a întâmplat atunci?
În urmă cu patru ani am candidat ca independent. Trebuie să știți că atunci când aveți doi candidați, unul independent și celălalt cu un sistem politic în spate, candidatul independent este dezavantajat de la început. Acesta a fost tocmai unul dintre motivele pentru care am format o mișcare.
În comunitățile mici maghiare UDMR este partidul dominant. De ce ați simțit nevoia unui partid nou?
Deci, mișcarea a fost creată în cele din urmă pentru că unii dintre noi nu au avut acces la lista UDMR. De asemenea, mi s-a explicat clar că, întrucât am candidat împotriva partidului ca independent data trecută, nu puteam participa la alegerile primare din acest an și nu puteam candida pe lista UDMR.
Care sunt planurile pe termen scurt și mediu dacă veți fi ales primar?
Cel mai important lucru pe termen scurt este să reînnoim infrastructura, care s-a deteriorat foarte mult în ultimii ani, și să începem modernizarea. Mă refer aici la asfaltarea drumurilor, la reabilitarea și îmbunătățirea drumurilor exterioare, a drumurilor de câmp. Trebuie să știm, de exemplu, că lucrările de instalare ale sistemului de canalizare au început acum 10 ani. De atunci, nu a fost niciodată finalizată, infrastructura a fost de fiecare dată distrusă. Au existat cazuri în care, după ce companiile au terminat lucrările, străzile au ajuns să fie aproape necirculabile.
Următorul lucru care ar fi foarte important pentru noi este să punem în sfârșit în funcție rețeaua de canalizare. Este de competența Consiliului Județean și a Aquaserv să finalizeze conectarea rețelei de apă potabilă, astfel încât rețeaua de apă potabilă să fie utilizată de comunitatea noastră cât mai curând posibil.
Sunt și sate în comuna noastră unde nu există cămine culturale sau centre comunitare. În cazul în care se organizează o întâlnire sau orice fel de adunare, nu există un loc unde să o facem. De exemplu, atunci când au loc adunări sau ședințe în sat, oamenii sunt nevoiți să le organizeze într-o grădiniță sau într-o școală. În circumstanțele actuale, când am avut recent o pandemie, tot felul de epidemii, cred că este destul de greșit ca 100 sau 50 de persoane să se întâlnească într-o grădiniță într-o seară, iar mâine dimineață copiii noștri să aibă programul în acea grădiniță. Tocmai de aceea cred că toată lumea are nevoie de un centru comunitar, de o clădire comună în care să poată organiza anumite programe comunitare.