Dan Lăzărescu (pseudonim), alias Gîrbuleţ Lazăr Dănilă și-a lansat în data de 27 decembrie al doilea volum de poezie, intitulat „Versuri de ieri. Versuri de azi. Versuri de suflet”.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, în sală fiind prezenți rude, prieteni, colegi și cunoscuți ai autorului. Recenzia cărții a fost făcută de către Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș și prof. dr. Pui Alexandra Laura, o prietenă de familie a autorului, care a fost lectorul primului volum de poezii intitulat „Mi-a picurat din suflet poezie” lansat în data de 13 septembrie 2018 la Tîrgu Mureș.
„Dan Gârbuleț e un nume nou în orizontul poeziei mureșene, deși el scrie din adolescență. Dovadă sunt numeroasele poeme reluate din anii de liceu, remodelate, ținând cont de noua lui vârstă poetică, într-un soi de recuperare și restituire a unui trecut care, dacă ar fi fost asumat, autorul era un poet consacrat și nu unul debutant. În 2018 a publicat două volume de versuri, dar acestea sunt consubstanțiale, țin de același imaginar poetic, fac parte din aceleași elanuri creatoare. Autorul asamblează însă „Versuri de ieri. Versuri de azi. Versuri de suflet” (cum se intitulează recentul volum) oferind un corpus unitar, unul de legitimitate literară. Stând deoparte de lumea literară, poezia lui ignoră mode și modele poetice, autorul fiind credincios poeziei clasice, cea în care și-a manifestat impulsurile sale lirice prime. Viitorul lui poetic vine din trecut, vine din clipa de acum, fundament pentru ambițiile sale literare renăscute”, subliniază Băciuț Nicolae.
După eveniment, am stat de vorbă cu autorul celor două volume de poezie, avocatul Gîrbuleţ Lazăr Dănilă.
De ce pseudonim…
Rep.: De ce ai ales să apari sub un pseudonim?
Gîrbuleţ Lazăr Dănilă: Pseudonimul de Dan Lăzărescu am început să îl folosesc din perioada liceului, atunci când am avut cea mai febrilă activitate poetică. Pur şi simplu îmi părea numele meu real prea complicat şi fără nici o rezonanţă. Lumea mă chema atunci Dan (anterior Dănuţ, când eram mai mic), iar în satul natal îmi spuneau Dan al lui Lazăr (tatăl meu, care era cunoscut ca Lazăr al lui Gîrbuleţ). Aşa am ajuns atunci să folosesc pseudonimul de Dan Lăzărescu. Acum începând să scriu din nou şi descoperind pseudonimul anterior mi-a părut interesant să scriu sub acelaşi pseudonim. În plus, am vrut astfel să separ activitatea mea profesională şi viaţa de zi cu zi de activitatea lirică. Consider că nu contează sub ce nume/pseudonim scrii, contează ce scrii. Cine eşti tu cel care circuli pe stradă, mergi la serviciu, la medic, la nuntă etc. nu contează, contează cât te identifici cu sufletul celor care citesc ce scrii.
„Scrisul îmi permite să-mi dezvălui sufletul propriu”
Rep.: Bănuiesc că în Sala de judecată te încarci, oricât ai fi de detașat.Vezi multe, observi oameni, situații. Scrisul este o refulare, un refugiu?
Gîrbuleţ Lazăr Dănilă: Categoric. Scrisul îmi permite să-mi dezvalui sufletul propriu, să-mi exteriorizez trăirile de dincolo de „cortina profesională” . În sala de judecată mă raportez la sufletul clienţilor mei, în scrierile mele, la propriul suflet.
Rep.: De unde te inspiri?
Gîrbuleţ Lazăr Dănilă: Din tot ce mă înconjoară, din ceea ce trăiesc, am trăit, gândesc ori visez. Din relaţiile cu ceilalţi oameni cu care interacţionez, din natură, din amintirile mele şi, nu în ultimul rând, din trăirile pe care le simt în jurul meu, trasmise de alţii, trăiri pe care le citesc cu ochii sufletului meu şi le transpun în versurile mele, de multe ori.
Legea și metaforele
Rep.: Cum se împacă litera legii cu metaforele?
Gîrbuleţ Lazăr Dănilă: Îmi place să susţin că există poezie în orice, dacă reuşeşti să o vezi. Legea nu însemnă neapărat ceva rigid, ci ceva care are spirit. Ori, acolo unde există spirit, există loc de metaforă.
Rep.: În ce măsură îți folosești poezia în sala de judecată?
Gîrbuleţ Lazăr Dănilă: În măsura în care poezia îmi poate ajuta clientul. Nu trebuie uitat că judecătorul, procurorul, grefierul etc. sunt şi ei oameni, ca noi toţi ceilalţi, nu roboţi şi, dacă apelând la metaforă, le poţi capta mai bine atenţia pe un anumit aspect al cauzei, favorabil clientului meu, consider că este firesc şi util să o fac.
Rep.: În România nu faci bani din literatură. Dar scrisul îți dă alte satisfacții…
Gîrbuleţ Lazăr Dănilă: Este adevărat. Din fericire, nu se rezumă totul la bani sau, cel puţin aşa îmi place să cred. Literatura hrăneşte mintea şi sufletul, nu portmoneul, în genere. Satisfacţia de a hrăni un suflet cu o stare pe care i-o transmiţi printr-o poezie nu poate fi cuantificată, dar o găsesc destul de preţuită.
Gîrbuleţ Lazăr Dănilă, s-a născut la data de 12.03.1974, în Reghin. Este fiul lui Lazăr Dănilă şi al Lucreţiei din satul Dedrad, comuna Batoş, judeţul Mureş. A copilărit şi a urmat cursurile şcolii generale în satul natal, Dedrad, clasa a IX-a şi a X-a în comuna Batoş. Începând din clasa a XI-a a urmat cursurile Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureş, profilul Filologie, în perioada 1990-1992. În perioada 1992-1997 a urmat cursurile universitare în cadrul Univestităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir” Iaşi, Filiala Tîrgu-Mureş, Facultatea de Drept. Este licenţiat în drept al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, promoţia 1997. Din anul 1998 și până în prezent activează în profesia de avocat, membru al Baroului Mureş.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.