Obișnuiți fiind ca ziarele și televiziunile să promoveze mai ales cele două „dive” ale sportului românesc: fotbalul și baschetul, poate v-ați mirat că săptămâna trecută ați putut afla despre Liana M. Costea, singura antrenoare cu doctorat în… handbalul românesc.
Și surprizele nu se opresc aici, pentru că iată, avem și o tânără campioană și la sportul minții: Teodora Hurubă, ocupanta locului I la categoria fetelor de 13 ani la …șah!
Interviu ieșit din comun
Fiind vorba de o minoră, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Dacia din Tîrgu Mureș, discuția despre Teodora am purtat-o cu tatăl fetei, dl. Eugen Hurubă.
Reporter: Care au fost primii pași ai Teodorei în șah? Când a făcut cunoștință cu acest sport fiica dvs?
Eugen Hurubă: Nu vă pot spune exact, în orice caz a fost cu mult înaintea începerii școlii, pe la 5-6 ani, cred.
Reporter: Cum v-ați dat seama că fetița are talent la șah?
Eugen Hurubă: Nu prezenta neapărat un talent, dar noi credem că este de datoria părinților să încerce să descopere aptitudinile, talentul copiilor. Teodora ca orice copil, a cochetat cu mai multe sporturi. A făcut balet, a învățat dansuri, a jucat handbal, a exersat la tenis, a învățat să schieze, ca în cele din urmă să aleagă sportul minții!
Reporter: Ce calități credeți că ar trebui să aibă un jucător de șah?
Eugen Hurubă: Un jucător de șah trebuie să aibă o memorie bună. Nu doar ca să țină minte regulile jocului, dar să memoreze pașii pe care-i are de făcut, să intuiască mutarea ce ar putea să facă adversarul, să aibă o gândire logică, să contracareze intenția adversarului. Un șahist, ca de fapt orice sportiv de performanță trebuie să aibă spirit de învingător. Și multă răbdare, dar și perseverență.
Reporter: Ce influență credeți că poate avea sportul minții asupra capacității de învățare, asupra rezultatelor școlare?
Eugen Hurubă: Șahul schimbă indiscutabil modul de gândire al jucătorului. Șahul dezvoltă puterea de concentrare, atenția. Tăria de caracter. Jucând șah, exersând mutările pe câmpul celor 64 de pătrățele vei gândi analitic, vei gândi logic! Șahul dezvoltă combativitatea, voința de a învinge, gândirea pozitivă, spiritul de echipă. Șahul presupune un mare număr de calcule, de la numărul atacurilor și al apărărilor până la calcularea lungilor variante și a arborilor de calcul. Toate astea ajută nu doar la științele exacte, ci la toate materiile din școală. Sunt studii care demonstrează că școlarii care practică șahul au rezultate mai bune la matematică și la științele umaniste.
Reporter: Câte ore de antrenament necesită obținerea unor rezultate precum cele pe care le obține Teodora?
Eugen Hurubă: Din păcate, Teodora nu reușește să se antreneze cât ar trebui din cauza programului școlar mult prea încărcat. Astfel, ea se rezumă doar la antrenamentele de la Club, de două ori pe săptămână. În afara antrenamentelor de la Club, două – trei ore se mai antrenează și acasă.
Reporter: Vă aduceți aminte care a fost primul ei rezultat care v- a convins că Teodora trebuie să continue cu șahul?
Eugen Hurubă: Nu, nu țin minte. Pentru că nu rezultatele obținute au contat pentru ea, ci plăcerea jocului, pasiunea pentru șah. Șansa de a participa la competițiile școlare și mai ales posibilitatea de a conduce echipa de șah a Școlii Gimnaziale Dacia din Tîrgu Mureș la aceste competiții au motivat-o să se perfecționeze.
Reporter: Ce rezultate a obținut Teodora de când practică șahul?
Eugen Hurubă: După cum vă spuneam ea joacă șah de șapte ani. Cele mai noi rezultate obținute de Teodora au fost la Cupa Moș Nicolae, unde a obținut locul I la grupa de fete de 13 ani, la fel precum obținuse și la categoria de 12 ani la precedenta competiție și locul 2 la grupa de fete, la general.
Reporter: Care este deschiderea preferată a Teodorei?
Eugen Hurubă: Teodora preferă deschiderea italiană.
Reporter: Are o apărare preferată?
Eugen Hurubă: Apărare preferată nu are, preferând să se adapteze deschiderilor adversarilor.
Reporter: Ce înseamnă șahul pentru Teodora?
Eugen Hurubă: Pentru Teodora șahul reprezintă pulsul care face diferența între ea și ceilalți copii. Unii dintre colegii ei consideră șahul un sport învechit, depășit, dar Teodora prin rezultatele ei demonstrează că șahul are delicatețe, că șahul are subtilitate. Că șahul nu îmbătrânește!
Reporter: Spuneați că Teodora se antrenează la Club. Unde?
Eugen Hurubă: Teodora se antrenează la Clubul Sportiv Școlar în clasa d-lui profesor Baratosi Iosif Gavril. Acestui antrenor i se datorează în mare parte și succesul obținut de Teodora.
Reporter: Ce ne puteți spune despre rezultatele școlare ale Teodorei?
Eugen Hurubă: Teodora este elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Dacia din Tîrgu Mureș. Este unul dintre cei mai buni elevi ai clasei, ca să nu spunem că este cel mai bun! În primii șase ani de școală a obținut premiul I, să vedem ce loc va obține acum. Pe lângă șah, Teodora își face timp și pentru activități extrașcolare, de pildă pentru matematică la Centrul de Excelență la Colegiul Papiu Ilarian sau pentru cursul de engleză pentru obținerea atestatului Cambridge… Teodora este un elev activ!
Reporter: Cum ați defini jocul de șah?
Eugen Hurubă: Jocul minții în care o armată de soldați execută ordinele mele ca apoi să captureze regele advers.
Reporter: De ce nu devine plictisitor șahul?
Eugen Hurubă: Fiecare jucător are propriul său stil de joc și personalitate, astfel că nicio partidă de șah nu se repetă identic de două ori. Fiecare jucător își dă frâu liber imaginației, vine cu idei noi, nu are cum să devină plictisitor!
Reporter: Ce înseamnă competiția șahistă „Cupa Moș Nicolae”?
Eugen Hurubă: Competiția șahistă pentru copii este o una tradițională organizată de Clubul Sportiv Școlar Tîrgu Mureș și Liceul cu Program Sportiv cu sprijinul Direcției de Sport și Tineret a Județului Mureș. La Cupa „Moș Nicolae” participă zeci de copii din școlile mureșene, cei mai mici participanți au doar 6 ani. În cadrul competiției se joacă sisteme diferite de joc în funcție de categoriile de vârstă. Ediția din acest an a avut loc în 10 decembrie la Liceul cu Program Sportiv din Tîrgu Mureș.
După aceste întrebări la care mi-a răspuns cu promptitudine, d-l Eugen Hurubă a exclamat: „Nu pot să cred! Am terminat?” Și înainte de orice replică m-a liniștit, că glumise. Acestea fiind zise nu-mi rămâne decât să glumesc și eu spunându-vă: „Nu pot să cred! Am terminat!”
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.