Marţi, întreaga redacţie a portalului maghiar de ştiri Transindex din Cluj-Napoca şi-a dat demisia.
Potrivit mesajului de rămas bun, publicat pe site-ul portalului, membrii redacţiei consideră că munca lor a devenit cu totul imposibilă şi nu mai sunt capabili să-şi îndeplinească sarcinile la standardele profesionale care ar trebui să fie, în orice moment, menirea unei prese libere. Jurnaliştii au remarcat că, în cei 23 de ani de existenţă ai portalului, echipa s-a modificat însă valorile reprezentate de portal nu s-au schimbat.
Aceştia au scris: “Nici în acest moment nu suntem dispuşi să ne desfăşurăm munca de jurnalişti conform aşteptărilor vreunei forţe politice”.
De aproape jumătate de an, portalul luptă pentru a supravieţui într-un mediu determinat din punct de vedere politic, au mai scris jurnaliştii, considerând că, în această situaţie, presa are doar două opţiuni: “ori capitulează şi continuă să funcţioneze ca o goarnă în conformitate cu aşteptările diverselor interese politice, ori încearcă să-şi facă treaba, dar, în acest caz, riscă să fie împinsă într-o situaţie de imposibilitate”. Redacţia a mai adăugat că jurnaliştii Transindex au ales această ultimă cale şi acum sunt nevoiţi să-şi împacheteze lucrurile. În articol, aceştia au mai informat că proprietarul majoritar se pregăteşte să vândă portalul şi nu ştiu care va fi soarta în viitor a Transindex.
Acesta a fost primul portal maghiar de ştiri din Transilvania, înfiinţat în urmă cu 23 de ani. Portalul este operat de Asociaţia Media Index şi Media Net Srl. Prin intermediul portalului pot fi accesate banca de date, biblioteca electronică maghiară din Transilvania, care conţine şi dicţionare, cronologii, statistici şi o colecţie de texte.
Potrivit informaţiilor publicate mai devreme de cotidianul Krónika din Cluj Napoca, până în noiembrie 2015, proprietarul majoritar al portalului a fost Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, acesta însă a părăsit compania. Ultima dată, în anul 2018, când s-a schimbat compoziţia acţionarilor, Áron Hajdú, directorul Editurii Bookart din Miercurea Ciuc, a cumpărat un pachet de 66,6% din acţiunile Media Net Kft., care deţine şi dreptul de proprietate asupra domeniului portalului. Portalul a primit, până în anul 2019, subvenţii importante din partea Fundaţiei Communitas, care gestionează o parte din fondurile bugetare destinate maghiarilor din Transilvania. Însă, începând din anul 2020, portalul a ieşit de sub umbrela fundaţiei administrată de UDMR.
Contactat de cotidianul Krónika, Áron Hajdu a declarat că şi el a aflat din presă de demisia redacţiei şi că deocamdată încă nu ştie care va fi soarta portalului Transindex.
MTI