Începând de joi, până în luna august, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Cetatea Târgu Mureş este deschisă expoziţia inedită ,,Invenţiile geniale ale lui Leonardo da Vinci’, bazată pe cercetări ştiinţifice, care prezintă machete confecţionate cu ingeniozitate după schiţele inventatorului.
Expoziţia este organizată de Muzeul Judeţean Mureş în colaborare cu Zoltan Miklos, de la Muzeul din Odorheiu Secuiesc, are 31 de lucrări realizate de Antal Ludovic, din Cavaceu, judeţul Bihor, după schiţele lui Leonardo da Vinci şi beneficiază de un decor unicat realizat de Tibor Barati.
‘Este vorba despre mecanisme concepute şi desenate de Leonardo. Majoritatea sunt invenţii personale, unele au fost realizate, altele nu, mai ales aparatele de zbor, pentru că atunci tehnologia nu permitea acest lucru, dar în imaginaţia lui şi după cunoştinţele lui acest lucru nu era imposibil. Desigur, în acea perioadă nu prea s-a înţeles această invenţie, dar acestea au trăit şi au devenit realitate’, a declarat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Zoltan Soos.
Printre exponatele de la Târgu Mureş se regăsesc arme – tunul orgă, mortiere, care de război cu buzdugane, cu coase, unele care nu au fost realizate niciodată, rămânând doar stadiul de desen – precum şi elemente de artă inginerească, cum ar fi o serie de utilaje folosite în construcţii.
De asemenea, expoziţia de la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Cetatea Târgu Mureş prezintă şi activitatea medicală a lui Leonardo da Vinci, considerată a fi piatra de temelie a medicinii moderne.
‘În ciuda faptului că în Evul Mediu Biserica interzice studierea corpului uman, spunând că este o ştiinţă malefică, iar cei care au practicat această activitate au fost supuşi pericolului inchiziţiei, unii chiar au murit, Leonardo este protejat de familia Medici. El contribuie la realizarea primului Atlas al corpului uman şi cu mare meticulozitate desenează toate organele umane, scheletul, structura musculară. Pentru a demonstra cât de greu se putea realiza un astfel de atlas am împrumutat de la Biblioteca Teleki din Târgu Mureş un Atlas al corpului uman din 1803, iar din acesta reiese ce muncă a însemnat să fie desenat corpul uman cu toate detaliile lui – inclusiv embrionul. Era o muncă titanică pentru vremea respectivă’, a arătat Zoltan Soos.
Autorul lucrărilor realizate după schiţele lui Leonardo, Antal Ludovic, a declarat că în expoziţia de la Târgu Mureş a adus 31 de obiecte din cele 45 realizate, din care jumătate reprezintă tehnică de luptă, iar jumătate dintre obiectele expuse sunt funcţionale.
Printre exponatele de la Târgu Mureş se regăsesc o arbaletă montată pe afet, proiectilele putând acoperi distanţe mai mari, un tambur mecanic pentru procesiuni de stradă, parade militare sau intimidarea inamicului, un telemetru sau roaba kilometrică prin care se măsura distanţa cu precizie.
Din expoziţie nu lipeşte carul de luptă echipat cu ghioage şi cu lame de coasă, mecanismele aeronautice, tunul mortier, prevăzut cu un sac de piele umplut cu pietre, care la descărcare se despica iar ghiulele erau împrăştiate pe o rază mare.
De asemenea, vizitatorii pot vedea tunul cu tragere rapidă, strămoşul mitralierei sau Orga lui Stalin, denumită Katiuşa sau o macara pivotantă cu scripeţi, cu clichet pentru siguranţă.
AGERPRES