În luna iunie a anului 2013 săptămânalul Punctul publica un articol prin care menţiona că se semnase un Memorandum între compania japoneză Marubeni şi Electrocentrale Bucureşti pentru colaborarea în scopul realizării unei centrale electrice pe gaze cu pornire rapidă, în localitatea Fântânele din Județul Mureș.
Era vorba despre o investiţie mare pentru comuna Fântânele, importantă inclusiv din punct de vedere social, datorită creării unor noi locuri de muncă.
Construcţiile la noua centrală trebuiau să fie demarate în cel mult un an şi jumătate şi trebuiau finalizate până la sfârşitul anului 2017!
Iată că am ajuns în anul 2017. Care este stadiul lucrărilor?
Surpriză: construcţiile la noua centrală nu doar că nu au început, dar există posibilitatea ca proiectul să fie anulat cu totul!
Stadiul actual
În iunie 2014 a fost semnat contactul final între Electrocentrale Bucureşti şi Marubeni. Primarul comunei Fântânele, Varga József, anunţa la scurt timp că termocentrala se va construi ,,în partea de SV a fostei termocentrale, pe o suprafaţă de 3,3 ha. Cea mai mare parte a noii termocentrale va fi construită de la zero, pe un teren unde în prezent nu sunt construcţii. De la vechea termocentrală se vor folosi probabil doar turnurile de răcire”.
De construcţia şi punerea în funcţiune a Termocentralei Fântânele trebuia să se ocupe Electrocentrale Titan, societate desprinsă la sfârşitul anului 2013 din Electrocentrale Bucureşti.
Însă, în prezent, în 2017, în anul în care termocentrala trebuia finalizată, lucrările nici măcar nu au început.
„S-a făcut studiul de fezabilitate. Au fost efectuate măsurători topografice. Dar, în afară de acestea, nu s-a făcut nimic. Lucrările de construcţie încă nu au început”, a precizat, pentru Punctul, primarul Varga József.
De ce?
„Se pare că cei de la Marubeni au avut nişte pretenţii cu care partea română nu este de acord”, a completat primarul Varga József. Acesta a menţionat că există inclusiv posibilitatea ca termocentrala să nu se mai construiască deloc. Mai multe detalii nu am reușit să obținem. Deocamdată…
Posibilele avantaje…
În 2013, Electrocentrale București (ELCEN) și compania japoneză Marubeni Corporation au hotărât să construiască împreună o centrală electrică pe gaze cu pornire rapidă, cu o putere instalată de 250 MW, în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, din județul Mureș.
Ce înseamnă centrală cu pornire rapidă? Ne-a explicat primarul Varga József: „Este vorba despre o tehnologie de vârf. Termocentralele vechi produceau energie electrică după doar 8 ore de la pornire. Centrala cu pornire rapidă produce energie după 7 minute”.
Prin 2013, săptămânalul Punctul prezenta şi avantajele pe care construcţia centralei româno-japoneze avea să le aducă. Astfel, pe lângă investiția de 150 de milioane de euro (iniţial), devenită ulterior de 170 de milioane, construcția ar trebui să aducă în județul Mureș sute de locuri de muncă, dar și aportul la echilibrarea sistemului energetic național.
,,Proiectul comun Fântânele – Marubeni este util nu doar pentru ELCEN, dar şi pentru Sistemul Energetic Naţional. Flexibilitatea şi eficienţa soluţiei tehnice alese pune la dispoziţia sistemului o sursă pentru echilibrare şi capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile”, a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat, CEO al ELCEN.
Semnarea contractului
Cel mai mare producător de energie termică din România, ELCEN şi firma japoneză, Marubeni Corporation, au semnat în 29 iulie 2014 un contract pentru construirea unei termocentrale pe gaz la Fântânele, o investiţie de 170 de milioane de euro, ce a fost planificată a fi finalizată până la sfârşitul anului 2017.
Marubeni Corporation deţine 90 la sută din acţiunile Fântânele Gas Power Ltd, iar părţii române i-a rămas 10%. Centrala termică ar fi funcționat ca un producător independent de energie (IPP) folosind capacitatea de gaze naturale de 250 MW.
Proiectul presupune realizarea unor unităţi de producţie de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este în prezent dezafectată. În ceea ce privește finanţarea, circa 30% din capital trebuia să fie aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societăţii mixte, restul trebuind să fie asigurat prin împrumuturi de la instituţii de credit şi/sau bănci comerciale. Statul român trebuia să contribuie cu aport în natură, prin terenul necesar realizării proiectului şi accesul la utilităţi (în cazul în care proiectul va mai fi realizat).
La semnarea documentelor pentru înfiinţarea societăţii mixte au participat directorul general al ELCEN, Hiroshi Tachigami, preşedintele Marubeni Europower, precum şi alţi reprezentanţi ai celor două companii şi din partea autorităţilor.
,,Fântânele este primul nostru proiect de investiţie în infrastructura din România şi suntem încântaţi pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală şi de Est. Marubeni Europower urmăreşte să-şi extindă prezenţa în România, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranţa şi funcţionalitatea unei pieţe de energie care tinde către un sistem energetic independent”, a afirmat preşedintele Marubeni Europower.
Deci, la semnarea documentelor, toată lumea părea mulţumită… Se pare că lucrurile au scăpat de sub control între timp…
Contractul…
…vizează realizarea unui Proiect de tip „Green/Brown Field” (green-field = investiții de la zero; brown-field = investiții la care sunt asigurate anumite facilități industriale sau comerciale) pe amplasamentul de la Fântânele, judeţul Mureş. Proiectul ar trebui realizat într-o structură de societate mixtă, care va funcţiona ca Producător Independent de Energie şi constă în realizarea unor instalaţii de turbine cu gaze cu pornire rapidă de tip aeroderivativ, în ciclu simplu, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, dezafectată din 1996.
Astfel, dacă până la urmă se va ajunge la o înţelegere, termocentrala Fântânele ar putea renaşte din cenuşa proprie, după mai bine de 20 de ani de la închiderea ei…
Fosta Termocentrală a fost dată în funcţiune în 1952, fiind concepută şi construită de specialişti din URSS, iar apoi definitivată de specialişti din Germania. Termocentrala a avut o capacitate de 250 MW. În Termocentrală lucrau aproximativ 350 de salariaţi până la mijlocul anilor 1990, când Termocentrala a fost închisă fiind considerată nerentabilă deoarece consuma mai mult decât producea.
Titi Dălălău