Consilierii județeni au aprobat joi (28 iunie) proiectul de hotărâre „Reabilitarea sporturilor pe gheață în județul Mureș” şi a convenţiei de cooperare dintre Judeţul Mureş, Fundația MENS SANA și Asociația ”Visit Mures” Egyesület pentru implementarea acestuia.
Astfel, proiectul prevede o convenţie de cooperare cu Asociaţia Visit Mureş şi Fundaţia Mens Sana pentru a avea în zona Tîrgu Mureşului un patinoar artificial acoperit. „Această investiţie va contribui la relansarea sporturilor pe gheaţă în judeţul Mureş, cum ar fi patinajul viteză şi hocheiul, care au o istorie de peste 100 de ani în acest judeţ”, a transmis Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.
În fapt, partenerii acestui proiect sunt: judeţul Mureş, Asociaţia „Visit Mureş” Egyesület și Fundația Mens Sana care vor avea următoarele responsabilități:
Fundația Mens Sana – va achiziţiona unui sistem de patinoar artificial mobil acoperit cu cort presostatic, pe care îl va pune cu titlu gratuit la dispoziţia Asociaţiei „Visit Mureş” Egyesület;
Asociaţia „Visit Mureş” Egyesület – va asigura managementul activităţilor specifice/exploatarea infrastructurii dezvoltate;
Judeţul Mureş – va asigura, în completarea fondurilor proprii ale Asociaţiei „Visit Mureş” Egyesület, resursele necesare cheltuielilor de funcționare şi întreţinere ale patinoarului pe perioada valabilităţii convenţiei de cooperare.
Programul se va desfășura în două etape, respectiv:
Etapa I. – dezvoltarea infrastructurii 1 Iulie – 31 Decembrie 2018
Etapa II. – exploatarea infrastructurii 1 Ianuarie 2019 – 31 Decembrie 2028
Bugetul
Bugetul estimat al programului pentru întreaga perioadă de implementare este în valoare de 12.820.000 de lei, după cum urmează:
Asociația Visit Mureș Fundația Mens Sana Total
Etapa I (iulie 2018 – decembrie 2018) 1. Mijloace fixe 4.722.000 lei
Sistem de patinoar artificial mobil acoperit – 3.900.000 lei
Instalaţie de gheaţă + staţie transformator – 822.000 lei
2. Cheltuieli de întreținere și exploatare (curent, apă, gaz, pază, securitate, asigurări, chirie teren, cheltuieli cu resursele umane) – 258.000 lei
Total etapa I (anul 2018) 1.080.000 lei 3.900.000 lei 4.980.000 lei
Etapa II (ianuarie 2019 – decembrie 2028)
Cheltuieli de întreținere și exploatare (curent, apă, gaz, pază, securitate, asigurări, chirie teren, cheltuieli cu resursele umane) – 784.000 lei/an
Total etapa II (10 ani) 7.840.000 lei 7.840.000 lei
Total – 12.820.000 lei
Programul va asigura, în forma în care este conceput, o adresabilitate pentru toate categoriile de public potenţial, atât din judeţul Mureş, cât şi din ţară şi din străinătate, respectiv participarea populației de toate vârstele, la activități sportive, al îmbunătățirii integrării și coeziunii sociale, precum şi la dezvoltarea sportului românesc de performanță.
Programul urmează a se derula în perioada iulie 2018 – decembrie 2028.
Context (conform proiectului de hotărâre)
Sporturile pe gheaţă din judeţul Mureş – patinajul şi hocheiul, au o istorie de peste 100 de ani. Astfel, în anul 1877 se înființează în Tîrgu Mureş „Asociația de patinaj”, una dintre cele mai vechi asociații sportive din județ. După 1910, numărul practicanților de patinaj crește considerabil. În acea perioadă se înființează și Asociația Sportivă MTE, care are și secție de patinaj. În județ au existat patinoare la Sighișoara, Târnăveni și Reghin. Concursurile de patinaj erau puține, majoritatea oamenilor practicând acest sport doar ca agrement. În documentele vremii se menționează că, în 29 noiembrie 1924, „Întreprinderea de patinaj a orașului” a deschis „arena de patinaj”, adică un patinoar cu gheață naturală, în formă de inel, cu o lungime (circumferință) de aproximativ 333 de metri. În anul 1927 s-au organizat la Târgu Mureș Campionatele Regionale de patinaj viteză și patinaj artistic. În prezent, doar la Clubul Sportiv Mureșul se mai practică patinajul, unde există încă o secție de patinaj viteză bine închegată, cu sportivi tineri, de perspectivă. Singura mare problemă a actualei generații de patinatori este că nu se pot pregăti pe gheață decât pe timpul iernii, din cauza lipsei unui patinoar artificial. Hocheiul pe gheață își are începuturile în Tîrgu Mureş în anii 1930, devenind în scurt timp unul dintre cele mai îndrăgite sporturi de iarnă. Hocheiul a însemnat mai mult decât o ramură sportivă, sportul pe patine generând un fenomen de masă, practicanții fiind mândri nu doar de performanțele personale, ci şi de performanțele echipelor de hochei locale sau de succesele realizate la echipele naţionale de către cei care proveneau din sânul acestei comunități. Patinoarele erau pline, sute de copii practicau acest sport. Această situație s-a schimbat însă considerabil: baza de selecție este în scădere, pregătirea antrenorilor prin cursuri de specialitate devine o provocare din ce în ce mai mare, migrarea sportivilor împreună cu părinții devine un adevărat pericol atât la adresa echipelor de copii cât și la adresa bazei de selecție, respectiv la adresa procesului de formare a echipelor de seniori. Generații întregi de sportivi părăsesc regiunea, iar antrenorii specializați pleacă pentru salarii mai atrăgătoare şi pentru condiții mai bune de lucru.
Redacția
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.