Total contract 3,714 milioane de lei, 108 pacienți, 74 de locuri de muncă
Joi, la Luduș, a fost o zi fastă pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Mureș. După șapte ani de la închiderea vechiului Centru de Plasament, porțile așezământului inaugurat în anii 70 s-au deschis iar pentru a primi alți oameni dedicați muncii în folosul celor care au nevoie de îngrijire constantă. Schmidt Lorand spune că acest Centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică asigură tot ceea ce este necesar pacienților, la standarde europene.
Scurt istoric
La data de 31 decembrie 2007, Centrul de Plasament din Luduș a fost închis conform strategiei de dezvoltare de la acel moment. Clădirea cu patru nivele a rămas neutilizată, dar nu a fost uitată. Proiectul actualului Centru a fost întocmit în anul 2009, cererea de finanțare a fost depusă în aprilie 2011, iar contractarea lucrărilor s-a făcut în luna iulie 2012 cu o valoare a contractului de 3,714 milioane lei, din care 332 de mii lei este cofinanțarea Consiliului Județean Mureș (CJM). Era nevoie de o asemenea investiție având în vedere nevoia asigurării de servicii sociale specializate de tip rezidențial pentru persoane cu dizabilități mintale și neuropsihice provenite din sistemul de protecție a copilului cu dizabilități neuropsihice din comunitățile din județ. De altfel, titlul proiectului: „Reabilitare, modernizare și dotare imobil pentru înființare Centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Luduș” redă doar o palidă imagine a calității lucrărilor executate și a dotărilor de la subsol și până la acoperiș. Pe lângă faptul că totul este nou și strălucitor, credem că și funcțional, vizitatorul este uimit și de gama cromatică și de bunul gust cu care sunt amenajate spațiile de locuit și tratament pentru cei 108 pacienți, adevărate camere de hotel de lux. Beneficiarii acestor condiții deosebite sunt persoane cu dizabilități mintale și neuropsihice, 36 de femei, 36 de bărbați și 36 de persoane diagnosticate cu demență Alzheimer, toți fiind posesori ai unor certificate de încadrare în grad de handicap.
Directorul general al DASPC Mureș Schmidt Lorand a subliniat în cuvântul său că în acest Centru sunt primiți „femei și bărbați, tineri și bătrâni, toți cei care au nevoie de îngrijiri medicale de bază, de supraveghere și tot ceea ce înseamnă, de fapt, viața unui om care nu poate să trăiască în familia sa. Sper ca de acum să putem rezolva toate acele cazuri pe care ani la rând nu le-am putut rezolva.
Vizitatori de seamă
Evenimentul care îmbunătățește parțial problema locurilor de muncă din oraș a fost binecuvântat printr-o slujbă ecumenică oficiată de preoții ortodocși Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Constantin Savu, Mihai Cercel și de preotul reformat Kali Csilla. De la Direcția Județeană au venit Vasile Mezei, Marius Trif, Vasile Lițiu, Miclea Hajnal, Crina Călinescu și Doru Constantin, Pokorni Laszlo, Emilian Hănescu, Viorica Sand și Rodica Biriș.
Autoritățile locale au fost reprezentate de primarul Cristian Moldovan, viceprimarul Kis István, city managerul Sorinel Tripon, Eugenia Giurgea, Daniel Șofron și de Nicolae Cotta, Gelu Oaneș, Cornel Ercean, Florin Hambețiu, Liviu Botezan, Raul Boroș,Ioan Rad, Gelu Puia, Pap Andrei, Ciprian Turdean, Tănasie Bologa, Ioan Bungardi, Daniel Călugăr și vecinul Ioan Șoiom.
În cadrul festivității, Ramona Militaru, șef birou regional al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a constatat că „Această instituție este funcțională și importanța ei este incontestabilă”. Schmidt Lorand a făcut un scurt istoric al proiectului și a mulțumit tuturor celor care au contribuit cu ceva la finalizarea lucrărilor. Vicepreședintele CJM, Ovidiu Dancu a anunțat cu bucurie că este săptămâna în care au fost inaugurate două proiecte cu finanțare europeană. A adus mulțumiri constructorului și a făcut urări de bine personalului.
Ovidiu Baghiu, director al Centrului din luna mai este ludușean, are 45 de ani, este căsătorit, are doi copii și a absolvit cursurile de zi ale Universității Dimitrie Cantemir fiind economist cu un master în control, expertiză și audit, vine din mediu privat și s-a dovedit a fi un bun organizator. În cuvântul său a mulțumit celor care au contribuit la înființarea instituției, a mulțumit celor prezenți. „Să nu uităm că cele mai mari lecții de viață le putem primi de la cei condamnați să trăiască așa, de la cei pentru care viața este singurul lucru care le-a mai rămas. Să-i respectăm”.
În discursul de încheiere, Ciprian Dobre, președintele CJM a subliniat că „Mureșul este al 2-lea județ la nivel național ca atenție acordată persoanelor cu nevoi speciale. Celor care vor munci aici le dau un mesaj de îmbărbătare și de succes pentru că sigur vor fi și greutăți. Important este să rămâneți o echipă unită care poate să facă față provocărilor. Urări de bine primarului!”.
Primii pacienți vor ajunge în Centru în cursul acestei săptămâni.
Ioan A. BORGOVAN