În perioada 2011 – 2015, Compania Aquaserv implementează proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş”, în valoare totală de 110.875.965 de euro, ceea ce reprezintă cea mai importantă investiţie de până acum, din judeţul Mureş, în domeniul infrastructurii de apă potabilă şi canalizare.
De unde provin banii, care sunt principalele lucrări, precum şi detalii despre stadiul actual al proiectului puteţi afla din rândurile următoare. Cele mai multe detalii despre proiect le-am obţinut de la purtătorul de cuvânt al Companiei Aquaserv, Nicolae Tomuleţiu.
Stadiul implementării proiectului
„Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş” este cel mai mare proiect de investiţii din judeţ, finanţat din fonduri europene, implementat de către Aquaserv şi va asigura servicii de alimentare cu apă şi de canalizare pentru 60 de mii de locuitori din judeţele Mureş şi Harghita, care nu au avut până acum acces la aceste utilităţi publice, iar un total de peste 300.000 de locuitori ai judeţelor Mureş şi Hargita vor beneficia de servicii moderne de alimentare cu apă şi canalizare, conform cerinţelor Uniunii Europene.
În cadrul proiectului sunt cuprinse în total 18 contracte. Dintre acestea, 16 vizează lucrări care vor fi efectuate în cadrul proiectului, iar două sunt contracte de servicii. Până în prezent au fost semnate 17 contracte, dintre care 15 pentru lucrări şi două pentru servicii, cel de asistenţă tehnică şi cel de audit.
Pentru contractul de lucrări rămas, construcţie aducţiune Voiniceni-Sărmaşu, procedurile de licitaţie sunt în curs de derulare, fiind examinate contestataţiile depuse la procedura de adjudecare.
Sute de milioane de euro, investiți în Mureș
„Proiectul este deosebit de important pentru Mureş, n-a existat până acum în judeţ o aplicaţie de această talie, e vorba de aproape 111 milioane de euro care vor fi investiţi în extinderea sistemelor de apă şi canalizare, reabilitarea celor existente, modernizarea unor uzine de apă, construirea uneia noi, construirea unei staţii de epurare noi şi reabilitarea unor staţii de epurare existente”, a declarat Sergiu Horobeţ, director general al Companiei AQUASERV S.A.
Proiectul va permite Companiei Aquaserv să extindă şi să modernizeze reţelele de apă şi canalizare în 7 oraşe – Tîrgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Târnăveni, Luduş, Iernut şi Cristuru Secuiesc – precum şi în 57 de comune din judeţele Mureş şi Harghita. Prin intermediul acestui proiect, peste 160 de km de reţele de apă potabilă şi aproximativ 90 de km de reţele de canalizare vor fi construite sau reabilitate. De asemenea, vor fi construite sau modernizate 6 uzine de apă potabilă şi 5 staţii de epurare a apelor uzate. Practic, cu ajutorul fondurilor europene, majoritatea populaţiei din regiunea deservită de companie va avea posibilitatea să se conecteze la reţele publice de apă şi canalizare.
Două tipuri de investiții
În cadrul proiectului există două tipuri de investiţii: a) reabilitarea / extinderea reţelelor de apă şi canal; b) construirea / reabilitarea rezervoarelor de apă potabilă, magistrale de aducţiune a apei potabile către zonele rurale, staţii de pompare, staţii de epurare a apelor uzate staţii de tratare a apei potabile.
Aceste investiţii sunt realizate prin mai multe surse de finanţare:
Fondul de coeziune UE – 76,23% din valoarea totală a proiectului, adică 84.518.530 euro; bugetul de stat – 11,66% – 12.926.364 euro; bugete locale – 1,79% – 1.988.671 euro; împrumut operator – 10,32% – 11.442.965 euro.
Concret, banii merg în următoarele direcţii: la Tîrgu-Mureş merg cei mai mulţi bani – 23,2 milioane de euro; apoi, foarte mare este investiţia şi la Luduş – 18,4 milioane de euro; urmează Târnăveniul, cu 13, 7 milioane de euro; Voiniceni – Sărmaşu – 11,8 milioane de euro; Sighişoara – 10,8 milioane de euro; Reghin – 10,7 milioane de euro; Iernut – 7,7 miloane de euro; Valea Nirajului – 7,2 milioane de euro; Cristuru Secuiesc – 4 milioane de euro; Pănet-Band – 3,4 milioane de euro.
Cum arată lucrările în județ
Lucrările au început în principal în anul acesta şi anul trecut.
La Tîrgu-Mureş modernizarea se concretizează prin: reabilitarea staţiei de epurare – linia nămolului; reabilitarea / extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă şi a sistemului de canalizare, staţii de pompare apă potabilă, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare, sistem SCADA.
La Reghin se efectuează lucrări pentru: reabilitarea şi extinderea fazei terţiare pentru staţia de epurare; extinderea reţelei de canalizare, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare.
Târnăveniul beneficiază de reabilitarea staţiei de tratare a apei; extinderea reţelei de canalizare, staţii de pompare apă uzată şi conducte de refulare; reabilitarea staţiei de epurare.
În Luduş au demarat lucrările pentru cea mai mare investiţie din istoria oraşului care cuprinde: construirea unei noi staţii de epurare; reabilitarea staţiei de tratare a apei, reabilitare / extindere sisteme de reabilitare cu apă potabilă şi sisteme de canalizare, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare.
La Iernut se vor efectua următoarele lucrări: reabilitarea staţiei de epurare; reabilitarea staţiei de tratare a apei; extinderea sistemului de alimentare cu apă, extinderea sistemului de canalizare menajeră, construcţie staţie de pompare apă uzată şi conducte de refulare.
În Sighişoara se va reabilita staţia de tratare a apei; se va extinde reţeaua de apă potabilă şi canalizare; se vor reabilita staţia de pompare apă potabilă, staţia de pompare apă uzată şi conductele de refulare.
În judeţul Harghita, în Cristuru Secuiesc, lucrările planificate sunt următoarele: reabilitarea staţiei de tratare a apei; reabilitarea conductelor de aducţiune, extinderea reţelei de apă potabilă şi canalizare, staţie de pompare apă potabilă, staţii de pompare apă uzată şi conducte de refulare.
În plus, se va realiza o staţie de tratare a apei la Miercurea Nirajului, se va reabilita conducta de aducţiune, staţiile de pompare şi rezervoarele de apă potabilă în zona Voiniceni – Sărmaşu, se vor construi o conductă de aducţiune, o staţie de pompare şi un rezervor de apă potabilă la Band – Pănet, iar pe Valea Nirajului se va construi o conductă de aducţiune.
Lucrări ample la Tîrgu-Mureş
Târgumureşenii de pe 82 de străzi vor beneficia de servicii civilizate de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare, datorită investiţiilor făcute de către Compania Aquaserv din fonduri europene.
Lucrările includ reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă potabilă şi canalizare din Tîrgu-Mureş, pe o lungime de aproximativ 57 de kilometri, reabilitarea staţiilor de pompare de pe străzile Trébely şi Verii, construirea a patru staţii de pompare apă uzată şi a unei staţii de pompare apă potabilă, precum şi construirea Dispeceratului Central în vederea monitorizarii sistemelor de apă și canalizare din aria de operare a Companiei Aquaserv. În urma acestor investiţii, peste 2.600 de mureşeni se vor bucura de servicii civilizate de alimentare cu apă şi canalizare.
În data de 23 mai 2014, a avut loc la sediul Compania Aquaserv S.A. din Tîrgu-Mureş, semnarea contractului de lucrări, având ca obiect „Tîrgu-Mureş – Reabilitarea/extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă şi a sistemului de canalizare, staţii de pompare apă potabilă, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare, sistem SCADA” cu asocierea S.C. HIDROCONSRUCŢIA S.A. – S.C. ELSACO ELECTRONIC S.R.L.. Contractul are o durată de execuţie de 21 de luni de la data începerii. Valoarea investiţiei este de 48.271.877,32 lei, la care se adaugă TVA.
La Tîrgu-Mureş lucrările vor începe anul acesta…
… pe foarte multe străzi, dar cele mai multe intervenţii vor fi realizate în 2015. Dăm, în continuare, câteva exemple:
În zona Mureşeni toate lucrările vor fi executate anul acesta. Se va reabilita conducta de apă potabilă pe str. 8 Martie şi str. Sapei după 15 august, respectiv 15 septembrie 2014; se va extinde conducta de canalizare pe str. Prutului, începând din luna septembrie.
În zona Remetea se va lucra anul acesta, dar şi în 2015: se vor extinde conductele de apă potabilă şi canalizare: str. Cetinei (de la 1 septembrie 2014); str. Fânaţelor – începând cu 1 noiembrie 2014; str. Zarandului – după 15. 11. 2014 etc.
În zona Cornişa majoritatea lucrărilor vor fi efectuate în 2015, iar câteva în 2014. De exemplu, se vor reabilita conductele de apă potabilă şi canalizare de pe 14 străzi şi se vor extinde conductele pe str. Nordului şi str. Pasajul Pădurii (pe această ultimă stradă lucrările vor începe în vara viitoare).
În cartierul Tudor Vladimirescu se va lucra doar la anul (cu excepţia străzilor Evreilor Martiri şi Piatra Corbului): lucrările vor cuprinde reabilitarea conductelor de apă potabilă şi canalizare menajeră pe 16 străzi, precum şi extinderi de apă şi canalizare pe străzi precum Posada, Rămurele, Sf. Ioan, Sf. Ştefan, Sighişoarei etc.
În Dâmbu Pietros, pe lângă numeroase lucrări de reabilitare a conductelor de apă potabilă şi canalizare menajeră, se vor introduce apă şi canalizare pe străzile Budiului, Mestecănişului, Viile 1 Mai, Sighişoarei (lucrările se vor desfăşura atât în 2014, cât şi în 2015).
Investiţie istorică, la Luduş
La Luduş, lucrările se află în desfăşurare, iar proiectul Aquaserv este cea mai mare investiţie din istoria oraşului, lucru explicabil prin faptul că după Tîrgu-Mureş, în Luduş se investesc cei mai mulţi bani în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş”. Practic, se va extinde rețeaua de apă curentă pe 15 străzi, iar cea de canalizare pe aproximativ 40 de străzi, pentru ca toți ludușenii să aibă acces la aceste utilități indispensabile.
Aquaserv propune realizarea a 8,549 de kilometri de rețea de distribuție apă potabilă. De asemenea, vor fi amplasate toate accesoriile utile pentru populație, cum ar fi 95 de hidranți de incendiu, cu rol foarte important în menținerea siguranței orașului împotriva daunelor provocate de flăcări.
Totodată, pentru a face față acestui surplus de legări la rețea, se va moderniza și uzina de tratare a apei din orașul Luduș (prin introducerea a două elemente: concentratorul de ozon și filtrul de cărbuni activi), care deservește cu apă potabilă orașul Luduș și localitățile Chețani, Gheja, Roșiori, Bogata și Ațintiș. Rolul acestei uzine este de a purifica apa pentru a o face potabilă pentru populație.
În orașul Luduș, Aquaserv va construi și canalizări noi, pe străzile unde în prezent nu există sistem public centralizat de canalizare a apelor uzate menajere. Astfel, se vor construi 19,318 de km de rețea de canalizare menajeră.
Canalizare pe 35 de străzi, la Târnăveni
Locuitorii de pe 35 de străzi din Târnăveni vor beneficia de servicii civilizate de canalizare.
Lucrările de extindere a reţelelor de canalizare din Târnăveni cu 12,4 km, sunt incluse în proiectul Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş. Datorită acestei investiţii peste 800 de utilizatori noi din localitate, se vor bucura de servicii civilizate de canalizare.
În data de 16 mai 2014, a avut loc la sediul Companiei Aquaserv S.A. din Tîrgu-Mureş, semnarea contractului de lucrări, având ca obiect „Târnăveni – Extinderea reţelei de canalizare, staţii de pompare apă uzată şi conducte de refulare” cu S.C. TEHNIC TRUST S.R.L.. Contractul are o durată pentru execuţie de 14 luni de la data începerii.
Sighişoara şi Cristuru Secuiesc: 36 de străzi modernizate
Locuitorii de pe 36 de străzi din Sighişoara şi Cristuru Secuiesc vor beneficia de servicii civilizate de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare.
Lucrările includ, printre altele, extinderea cu peste cinci km a reţelei de apă potabilă din Sighişoara pe 12 străzi şi construirea a trei staţii de pompare apă potabilă. Reţeaua de canalizare va fi, de asemenea, extinsă cu peste 9 km, pe 14 străzi din localitate, urmând să se construiască şi 3 staţii de pompare ape uzate. La Cristuru Secuiesc investiţia presupune extinderea reţelei de canalizare cu 5,5 km pe 10 străzi din oraş şi construirea unei staţii de pompare ape uzate.
Ca urmare a finalizării procedurii de achiziţie publică, în data de 17 iulie 2014, a avut loc la sediul Compania AQUASERV S.A. din Tîrgu-Mureş, semnarea contractului de lucrări, având ca obiect „Sighişoara/Cristuru Secuiesc – Reabilitare conducte de aducţiune, extindere reţele de apă potabilă şi canalizare, staţie de pompare apă potabilă, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare” cu S.C. GRUP 4 INSTALAŢII S.A.. Contractul are o durată de execuţie de 18 luni de la data începerii. Valoarea investiţiei este de 19.472.365,53 lei, la care se adaugă T.V.A., conform legislaţiei în vigoare.
Staţie nouă de tratare a apei, la Miercurea Niraj
Locuitorii de pe valea Nirajului vor beneficia de servicii civilizate de alimentare cu apă potabilă, datorită construirii unei Staţii de tratare a apei în Miercurea Niraj.
Lucrările de construire a Staţiei de tratare a apei din Miercurea Nirajului sunt incluse în proiectul privind Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş, cofinanţat din Fondul de Coeziune, iar în urma finalizării acestora peste 24.000 de consumatori vor avea acces la servicii de alimentare cu apă potabilă.
În data de 12. 08. 2014 a avut loc la sediul Compania Aquaserv S.A. semnarea contractului de lucrări, având ca obiect „Miercurea Niraj – Captare şi staţie de tratare a apei” cu S.C. CORAL S.R.L. Tulcea. Proiectul are o durată de execuţie de 18 luni de la data începerii. Valoarea investiţiei este de 9.368.045,93 lei, la care se adaugă T.V.A..
Apă potabilă pentru comunele Band şi Pănet
Locuitorii din şase localităţi aparţinând de comunele Band şi Pănet vor beneficia de servicii civilizate de alimentare cu apă potabilă, datorită construirii unei aducţiuni în zonă.
Investiţia de peste 11 milioane de lei include construirea unei conducte de aducţiune cu o lungime de 19.7 km, o conductă de distribuţie de peste 500 de m, 3 staţii de pompare apă potabilă, un rezervor de înmagazinare şi o staţie de reclorare. În urma finalizării acestor lucrări, aproape 9.000 de locuitori din şase localităţi, vor avea acces la servicii civilizate de alimentare cu apă potabilă. În urma data de 18 august 2014, a avut loc la sediul Aquaserv semnarea contractului de lucrări, având ca obiect „Aducţiunea Band-Pănet. Construcţie conductă de aducţiune, staţii de pompare apă potabilă, rezervor apă potabilă Pănet” cu asocierea S.C. PARMADO CONSIMPEX S.R.L. şi PASSAVANT-ROEDINGER GmbH. Contractul are o durată de execuţie de 13 luni de la data începerii. Valoarea investiţiei este de 11.087.009,01 lei, la care se adaugă T.V.A..
Se va valorifica și nămolul. Gratuit pentru agricultori
În cadrul proiectului de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă din judeţele Mureş şi Harghita este prevăzută, din acest an, şi valorificarea nămolului care rezultă din cele 6 staţii de epurare din aria de operare a Aquaserv. Astfel, fermierii mureşeni vor putea folosi, gratuit, acest nămol drept îngrăşământ în agricultură. Aquaserv va asigura şi transportul nămolului la destinaţie, precum şi împrăştierea acestuia pe teren.
Nămolul are o valoare de fertilizare ridicată, având un conţinut bogat în nutrimente.
Înainte de a fi valorificat în agricultură, nămolul este supus mai multor procese complexe de tratare și unor analize minuțioase, pentru eliminarea tuturor riscurilor cu privire la mediu şi la sănătate.
Peste 300.000 de locuitori ai judeţelor Mureş şi Hargita vor beneficia de servicii moderne de alimentare cu apă şi canalizare, conform cerinţelor Uniunii Europene
Titi DÃLÃLÃU
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.