Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc și managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, au prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, principalele investiții realizate de unitatea medicală în cursul anului 2019.
SCJ Mureș este un spital cu 1180 de paturi împărțite în 24 de secții clinice și compartimente care își desfășoară activitatea în 19 clădiri cu un număr de 1793 de angajați. Anual, SCJ Mureș are între 35.000 și 40.000 de externări și aproximativ 28.000-30.000 de investigații de laborator.
Bugetul alocat în anul 2019 pentru investiții a fost de 26,6 milioane de lei, fondurile provenind de la bugetul național, bugetul județean și venituri proprii. Consiliul Județean Mureș a alocat în acest an 10,6 milioane de lei din bugetul județean pentru investiții și 2,6 milioane de lei pentru lucrări de reparații.
”La începutul acestui an am declarat că SCJ Mureș este o instituție prioritară pentru Consiliul Județean în acest an și fondurile alocate pentru investiții și reparații arată tocmai acest lucru. Cel mai important a fost să asigurăm, în primul rând, cheltuielile de funcționare, iar apoi ne-am gândit la partea de investiții. Aș aminti doar câteva lucrări importante precum buncărul de radiologie care este construit și anul viitor urmează să sosească și aparatul și reabilitarea clinicii de oncologie unde documentațiile sunt gata și a și fost emis ordinul de începere al lucrărilor. Pentru anul viitor ne propunem să alocăm din bugetul județean cel puțin la nivelul alocărilor din acest an, deoarece este important ca toate clădirile SCJ să fie reabilitate complet”, a declarat președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc.
Pe lângă investițiile în clădiri, în cursul anului 2019, SCJ Mureș a cumpărat aparatură medicală de ultimă performanță pentru mai multe secții ale spitalului.
”A fost un an bun, cu multe realizări importante. Pentru partea de aparatură medicală performantă pot să vă spun că ceea ce s-a achiziționat anul acesta duce la creșterea siguranței pacientului. Amintesc doar câteva, linii de sterilizare, sistem de monitorizare a bolnavilor cardiaci critici, turn de laparoscopie 4K pentru ginecologie, truse laparoscopice, mese de operații, videogastroscop, platforme de electrochirurgie etc. Aș dori să subliniez că tot ce s-a reușit în acest an s-a făcut într-un timp scurt deoarece bugetul a fost aprobat doar în luna aprilie”, a arătat managerul SCJ Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan.
Lucrări de reparații capitale au avut loc la Centrul de Sănătate Mintală, Secția Pneumologie, Secția Neonatologie Prematuri, Preventoriul TBC, Farmacia nr. 1, Secția Ortopedia și Traumatologie și Secția Clinică Obstetrică-Ginecologie.
Cele mai importante investiții:
- Construire
buncăr si spatii conexe laborator radioterapie, 6 milioane lei
- proiectul a fost realizat din fondurile Consiliului Județean Mureș și Ministerului Sănătății, clădirea este construită urmând ca în 2020 spitalul să fie dotat de Ministerul Sănătății cu un accelerator de radioterapie.
- Reabilitarea
Clinicii de Oncologie,
11,9 milioane de lei
- durata de implementare a obiectivului de investiții este 9 luni, lucrările urmând a fi demarate în cursul lunii ianuarie. Prin lucrările ce vor fi realizate se urmărește modernizarea interioară și exterioară a clădirii
- Reamenajarea
parcării de la Policlinica nr. 2 – 1,7 milioane de lei
- Vor fi amenajate 79 de parcări și 5 parcări pentru persoane cu dizabilități, se va amenaja o platformă pentru staționarea ambulanței, se vor amenaja trotuare pietonale. Proiect tehnic realizat.
- Realizare
stație de tratare a apelor uzate, imobil str. Gheorghe Marinescu nr.1 – 2 milioane
lei
- Proiect tehnic realizat, lucrările vor fi demarate în 2020.
- Construire
lift la Clinica de Boli Infecțioase nr. 1 – 562.000 lei
- Proiect tehnic realizat, lucrările vor fi demarate în 2020.
Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş