Preşcolari şi elevi din județele Sălaj şi Mureş, însoţiţi de peste 100 de profesori, au fost prezenţi sâmbătă, pe platoul din centrul Zalăului, pentru a-şi testa inventivitatea şi creativitatea la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Naţional al Ştiinţei.
Festivalul-concurs presupune confecţionarea de către elevi a diferite obiecte, materiale, dispozitive artizanale care să pună în evidenţă aplicaţiile fenomenelor studiate la şcoală, la diferite discipline ştiinţifice, dar şi prezentarea de postere şi scenete cu teme ştiinţifice.
Festivalul Naţional al Ştiinţei, ediţia a XII-a, a inclus şase secţiuni: inventivitate-creativitate şi aplicabilitate – pentru liceu, gimnaziu; micii inventatori – învăţământ primar; piticii isteţi – învăţământ preşcolar; postere – liceu, gimnaziu, învăţământ primar şi scenete cu conţinut ştiinţific – reprezentări artistice, scurte piese de teatru cu subiect ştiinţific – liceu şi gimnaziu, primar şi preşcolar.
În cadrul festivalului au fost prezentate 309 lucrări, de către 550 copii, însoţiţi de 114 cadre didactice, din 37 unităţi de învăţământ din Sălaj şi Mureş.
Printre cele mai interesante lucrări s-au numărat un robot cu senzori pentru evitarea obstacolelor realizat de un elev de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Zalău şi o maşină electrică de spart nuci construită de o echipă de liceeni de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Zalău. Elevii de la Palatul copiilor din Târgu Mureş au prezentat în concurs o reproducere a unei bobine Tesla.
Cele peste 300 de invenţii, experimente, postere sau scenete au fost prezentate în faţa unui juriu care le-a evaluat, cele mai bune proiecte fiind răsplătite cu premii în bani, oferite de Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria Zalău şi compania Tenaris Silcotub.
Sursa AGERPRES