Primul schior din România care participă în Cupa Mondială la probele de slalom super-uriaş şi coborâre, Ioan Valeriu Achiriloaie, calificat la Jocurile Olimpice de iarnă la PyeongChang, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că cel mai greu lucru este faptul că în România nu există know-how în schiul alpin.
”Fac un lucru inedit pentru România. Sunt primul schior alpin din România care merge în Cupa Mondială la probele de Super-G (slalom super-uriaş, n. red.) şi coborâre. Nu este simplu, cel mai greu lucru este faptul că nu avem know-how-ul. La gimnastică, la handbal, la alte sporturi avem know-how, ştim ce trebuie să facem, cum trebuie să facem, care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm ca să ajungem la un nivel bun. Aici know-how-ul îl aflu eu acum, pe zi ce trece, prin cunoştinţele pe care le dobândesc, inclusiv de la echipele cu care mă antrenez, respectiv echipa Sloveniei de Cupă Mondială şi cu echipa Germaniei de Cupa Europei. (…) Sunt convins că eu sunt doar începutul pentru schiul alpin în România, mai ales pentru probele de viteză. Acest lucru mi-l şi doresc’, a declarat schiorul.
Achiriloaie a spus că în cazul în care se va întâmpla să îşi încheie cariera de tânăr, va depune eforturi să inspire o nouă generaţie de schiori, care să îi calce pe urme.
”Îmi doresc ca după mine să vină mai mulţi sportivi, îmi doresc să se creeze un trend, îmi doresc ca prin acţiunile mele să arăt că se poate, iar după aceea să pot să inspir o generaţie nouă şi să ajut la construirea ei. Asta îmi doresc de la viaţă’, a susţinut sportivul.
Acesta a precizat că, din păcate, din anul 2005, în România nu a mai avut loc vreun campionat naţional de coborâre.
În privinţa costurilor pentru pregătire şi participarea la competiţii, Ioan Valeriu Achiriloaie a spus că acestea se ridică pe an la 60.000 de euro şi pot ajunge până la 100.000 de euro, însă a precizat că nu doreşte să concureze pentru altă ţară, oricât de tentant ar suna.
”Dacă ar trebui să reprezintă altă ţară, s-ar termina cariera mea. Dacă nu scrie România în dreptul meu, nu ar fi acelaşi lucru. Sunt mai romantic, mai prost, cum zice tata, dar aşa simt. Trebuie scrie România în dreptul meu”, a subliniat Ioan Valeriu Achiriloaie.
Pentru JO de la PyeongChang (Coreea de Sud), programate în perioada 9-25 februarie 2018, schiorul a spus că ţinteşte top 30 la competiţia olimpică, în probele de coborâre şi Super-G, dar că ar fi mulţumit să ajungă şi în top 40, având în vedere participarea.
Antrenorul lotului naţional al României, Marcel Frăţilă, a arătat că Federaţia Română de Schi şi Biatlon şi schiorul Ioan Valeriu Achiriloaie au găsit un sprijin însemnat la Târgu Mureş, unde mai multe companii se implică în susţinerea participării la JO din Coreea de Sud, spre deosebire de zonele din ţară în care se află pârtii de schi, unde turismul este prioritar.
Din echipa lui Ioan Valeriu Achiriloaie mai face parte şi dr. Răzvan Melinte, de la Fizionova din Târgu Mureş, cel care a participat de-a lungul timpului la programele de recuperare ale sportivului.
AGERPRES
Sursa foto: Gazeta Brașovului
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.