La aniversarea a 70 de ani de activitate, IRUM Reghin, singurul producător de tractoare agricole şi utilaje forestiere din România şi cel mai mare producător de utilaje forestiere din sud-estul Europei, a anunţat, vineri, că a început producţia în serie a unui nou tip de utilaj forestier de tip skidder, care se bucură de succes în mai multe ţări europene şi în America.
„În ultimii ani ne-am canalizat foarte tare în a dezvolta produse care să se muleze pe cerinţelor pieţelor pe care activăm. În acest sens, am dezvoltat un nou utilaj care a fost dezvoltat în aşa fel încât să facă faţă cu brio cerinţelor de pe zona din vestul Europei, în ţări ca Franţa, Belgia, Spania, cât şi în America. L-am prezentat în Franţa, primul feedback este unul foarte pozitiv. Practic, noi am încercat să înglobăm toată experienţa acumulată în cei 70 de ani în acest nou utilaj în care noi ne pune foarte mari speranţe că va avea un succes real pe pieţele externe (…) Am început producţia de serie, deja în vara aceasta am livrat primele două utilaje în America. E important de cunoscut e faptul că la nivel mondial există trei tipologii mari de a scoate lemnul din pădure. Când vorbim de utilaje, vorbim de utilaje de tip forwarder, harvester şi skidder. Noi suntem pe zona de utilaje de tip skidder”, a declarat presei directorul de dezvoltare al IRUM Reghin, Andrei Oltean.
Andrei Oltean a precizat că skidder-ul este în general utilizat în zonele în care relieful este abrupt, fiind un utilaj cu o mare productivitate în astfel de condiţii.
„Acest utilaj de tip skidder este folosit în general în ţări ca America, America de Sud, Africa de Sud, în Europa, în estul Europei şi în anumite zone din Franţa, Belgia şi Spania. Vrem să exportăm în cât mai multe ţări. Acesta vrem să fie pasul următor al acestei poveşti, să începem să avem o prezenţă cât mai solidă şi la nivel de export cu ceea ce facem noi astăzi aici”, a precizat Andrei Oltean.
Directorul general al IRUM Reghin, Mircea Oltean, a precizat că şi acest utilaj a fost conceput în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare (IFOR) al fabricii.
„Acest utilaj se pretează pentru Franţa. În expoziţie avem şi tipurile de utilaje care le-am exportat în Statele Unite, mai precis în Virginia. Ce vedeţi este conceput aici de la zero: proiectare, pe urmă prototipuri, totul este conceput aici, este rodul muncii colectivului din IFOR. Practic, tot ce dezvoltăm vrem să dezvoltăm în aşa fel încât să avem de lucru în toată fabrica. IRUM este o fabrică integrată şi atunci, automat, majoritatea proceselor de producţie necesare dezvoltării unui utilaj agricol sau forestier sunt făcute aici. Faptul că IRUM este integrat, având de la turnătorie până la prelucrări mecanice, forjă, sudură, asamblări, avem toate categoriile importante, ne oferă o anumită flexibilitate. Altfel, dacă trebuie să-ţi găseşti colaborator pe fiecare zonă, drumul este mult mai lung. Şi nici raportul calitate-preţ pe care noi astăzi îl oferim în piaţă nu ar fi atât de bun. Astăzi ne putem mândri că în zona de utilaje forestiere de tip skidder, la nivel mondial, oferim cel mai bun raport calitate-preţ din lume. Deci, nu este doar un slogan pe care noi l-am inventat acum”, a susţinut Mircea Oltean.
Conducerea companiei a arătat că data de 8 septembrie marchează 70 de ani de existenţă a companiei IRUM.
„Fondată în 1953, IRUM este astăzi o fabrica integrată. Investiţiile masive în platforma industrială de 18 hectare începute în 1998, odată cu achiziţia companiei de către grupul MAVIPROD, au adus astăzi IRUM pe poziţia de a avea una dintre cele mai performante turnătorii, unul dintre cel mai performat şi complex departament de prelucrări mecanice din România şi totodată o gamă foarte diversificată de produse şi servicii. Pe lângă obiectivele de business, inginerul Mircea Oltean a avut ca obiectiv şi implicarea socială pe care acest proiect o are, dorind să menţină în piaţă locuri de muncă stabile, cât şi produse româneşti într-o piaţă tot mai săracă din această perspectivă”, a precizat compania.
Un element cheie în dezvoltarea IRUM a fost crearea în anul 2015 a propriului Centru de Cercetare-Dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere, numit IFOR, unic în Europa de Est.
„Pe baza acestei infrastructuri s-a reuşit lansarea tractorului agricol românesc TAGRO, în 2018. Totodată s-a lansat o gamă completă de tractoare agricole de la 24 la 102 CP acoperind astfel integral nevoile fermelor mici şi medii. În anul 2021 se lansează cel mai nou utilaj forestier, TAF 690 S5, destinat în special pieţelor din America şi Africa, iar în anul 2022 s-a lansat o nouă generaţie a tractorului agricol românesc, TAGRO Stage V. IRUM activează astăzi pe 4 continente, 35 de ţări şi are mii de clienţi care lucrează cu produse româneşti”, se mai arată în prezentarea oferită de conducerea companiei. AGERPRES