30 de miliarde pierderi pe an din cauza fructelor neculese
Startup-ul israelian Tevel Aerobotics Technologies a dezvoltat roboți zburători autonomi (FAR) care decolează de la o stație de bază, culeg doar fructele coapte de pe copac și le coboară ușor pentru colectare, scrie publicația ISRAEL21C.
Deoarece nu sunt oameni, roboții de la Tevel pot lucra 24/7 în timpul recoltării. Nu obosesc niciodată nu se opresc pentru cafea și nu au nevoie de pauză pentru a merge la baie.
Conform publicației israeliene fructele care putrezesc pe copaci sau pe pământ îi costă pe fermieri aproximativ 30 de miliarde de dolari pe an. Fructele culese chiar și cu două săptămâni întârziere își pierd 80% din valoare.
În plus, precizează ISRAEL21C, penuria mondială de culegători de fructe va crește la cinci milioane de muncitori dispăruți până în 2050.
Astăzi peste 10% din fructele din întreaga lume nu pot fi recoltate acestea reprezentând echivalentul consumului total anual de fructe din UE.
În prezentarea oficială cei de la Tevel Aerobotics Technologies arată că “Flying Autonomous sunt conduși de algoritmi de ultimă oră de ghidare și control care permit o precizie și o manevrabilitate incredibile. Ei colectează continuu date despre fiecare bucată de fruct pe care o culeg, oferind informații extraordinare de recoltare în timp real. Roboții noștri zburători sunt rentabili, durabili și ușori, permițând recoltarea unei game largi de fructe, de la o caise de 50 g la un măr de 700 g. Robotul autonom zburător este singurul din lume care interacționează fizic cu frunzișul și este proiectat să zboare continuu în interiorul și în afara copacilor, fără a-i răni. Inovația noastră a primit 11 brevete în întreaga lume”.
Start-up-ul israelian mai precizează că pe lângă capacitățile de recoltare, “roboții noștri servesc și ca agenți de date, colectând și raportând continuu o gamă largă de informații despre fiecare fruct pe care îl culeg. Fermierii obțin date asupra conținutului fiecărui recipient înainte de a fi trimis la ambalare. Această caracteristică revoluționară le permite fermierilor să acceseze date complete despre cantitatea totală recoltată, dimensiunea individuală a fructelor, greutatea, marcajul de timp, nivelul de coacere, detectarea bolilor și multe altele. Aceste date permit fermierilor să optimizeze procesele de sortare și clasificare și să obțină reduceri ale costurilor după recoltare”.
(traducere din ISRAEL21C și tevel – tech.com. sursa foto: tevel-tech.com)