Zarurile reprezintă cel mai vechi generator aleatoriu de numere (RNG). Rezultatul lansării lor depinde de număr și de design (sunt zaruri cu 4, 5, 7, 8, 10, 12, 16, 20 sau chiar 100 de fețe).
Folosite la jocuri de societate și jocuri de noroc, zarurile sunt obiecte mici, poliedrice. Cea mai uzuală formă, folosită și în prezent, este cea de cub cu fețele marcate cu puncte mici (pete). Acestea sunt plasate în așa fel încât suma lor pe fețele opuse să fie 7 (1 cu 6, 2 cu 5 și 3 cu 4).
La ce sunt folosite zarurile
Zarurile și precursorii lor sunt cele mai vechi instrumente de joc cunoscute de om. În prezent, ele sunt utilizate în unele jocuri de noroc cum ar fi Craps, Hazard, Sic Bo, Klondike, Chuck a Luck, Banka Francesca, Barbut, Table, dar și în unele jocuri de societate în care acțiunea este direcționată de rezultatul lansării zarurilor.
Considerate veritabile instrumente ale norocului, ele au fost adoptate și de industria de sloturi online în unele dintre cele mai populare jocuri de cazino: Dice & Roll și More Dice & Roll de la EGT, Dice Rush de la Synot, Wicked Dice de la Skywind și multe altele.
În cele mai multe jocuri cu zaruri, acestea sunt lansate din mână sau recipiente astfel încât mișcarea lor să fie întâmplătoare. Simbolurile afișate de acestea sunt cele relevante, iar combinația lor determină rezultatul în cazul jocurilor de noroc sau deplasarea pieselor în cazul jocurilor de societate.
Cum au apărut zarurile
Sunt multe controverse legate de apariția zarurilor. Sofocle și Platon au susținut că zarurile au fost inventate de Palamedes în timpul asediului Troiei, în timp ce Herodot i-a creditat pe lidienii din vremea regelui Atys ca inventatori. Numeroase descoperiri arheologice au infirmat afirmațiile cunoscuților istorici.
În jurul anilor 5.000 î.Hr. erau folosiți precursori ai zarurilor pentru a ghici viitorul. Aceștia erau bucăți de oase de animale și aveau 4 fețe. În jur de 3.000 î.Hr. au apărut primele zaruri cu 6 fețe. Osul a rămas în continuare materialul din care acestea erau realizate. Din aceeași perioadă datează unele dovezi istorice despre utilizarea zarurilor și în Mexic (situl arheologic Tlacuachero).
Cel mai vechi zar confirmat este datat în jur de 2.600 î.Hr., avea formă piramidală și era folosit în Jocul Regal din Ur, în Sumeria Antică. Primele zaruri cubice au fost descoperite în mormintele egiptene din anii 2.000 î.Hr., în timp ce primele zaruri cubice descoperite în Europa datează din 900 î.Hr., din anii 600 î.Hr. datează cele mai vechi zaruri cubice descoperite în China, iar din 400 î.Hr. ele sunt menționate în opera sanscrită Mahabharata.
Vechimea primelor zaruri justifică prezența punctelor pe fețele zarurilor. În momentul în care acestea au început să fie des utilizate, numerele nu erau recunoscute pe scară largă, astfel că punctele au ajutat la standardizare.
Evoluția zarurilor pe continentul european
Zarurile reprezentau principala distracție pentru soldații romani în campaniile militare. Ei au fost printre primii care au diversificat materiale din care erau construite zarurile și putem spune că le-au standardizat. Din perioada de glorie a Imperiului Roman au fost descoperite zaruri din fildeș, bronz, agat, cristal de stâncă, onix, alabastru, marmură, chihlimbar.
În Europa s-au impus zarurile cubice cu suma punctelor de pe fețele opuse egală cu 7. Militarii romani au contribuit la popularizarea lor. Pentru că în timpul campaniilor militare nu aveau pe ce să-și cheltuiască solda, ei foloseau banii, aproape exclusiv, pentru jocul de zaruri, obicei pe care l-au păstrat și după ce au fost lăsați la vatră. Zarurile au devenit foarte populare în zona Mediteranei, ajungând în nordul Europei după primele campanii vikinge.
Este curios modul cum zarurile s-au dezvoltat similar, în mod independent, în mai multe zone ale lumii. După ce în Egipt a fost dezgropat un zar cu 20 de fețe, care data din jurul anilor 300 î.Hr., un obiect similar, cu origini romane, a fost plasat ca proveniență în primul secol de după Hristos.
Standardizarea zarurilor s-a făcut după ce acestea au fost supuse analizei matematice de către Galileo și Girolamo Cardano în jurul lui 1.600 d.Hr. În ciuda acestui fapt, oamenii au lăsat imaginația să zboare, astfel că în 1888 d.Hr.au apărut zarurile de poker, cu 8 fețe, în 1906 a fost brevetat zarul cu 10 fețe, iar în 1985 a fost configurat zocchiedrul, zarul cu 100 de fețe.