Conferințe, tabere, folclor, seri duhovnicești, concerte, voluntariat, prietenii… și multe altele. Iată o serie de alternative pentru tinerii care vor altceva de la viață. Pentru tinerii care vor o viață liniștită, cuminte, dar plină de evenimente deosebite. Ei sunt tinerii de la LTCOR (Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români) Tîrgu Mureș, aflați sub îndrumarea părintelui Iuliu Florea, tineri implicați într-o mulțime de proiecte.
În postul Paștilor, pe lângă alte evenimente, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Tîrgu Mureș, a fost gazda conferinței „Iubirea Fecioarei Maria pentru omul contemporan”, susținută la Palatul Culturii de pr. arhim. Dumitru Cobzaru, stareț la Mănăstirea Nicula între 2000 și 2009, iar în prezent exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului. În pagina aceasta puteți parcurge câteva dintre cele mai interesante idei ale conferinței.
O întâmplarea adevărată…
„Cândva, cu mulți ani în urmă, o mamă a născut un băiat. Și, după naștere, a încercat să-l hrănească din sânul ei. Băiețelul, sub nicio formă, n-a acceptat. Din această încercare a mamei disperată să-l hrănească pe prunc și a pruncului, care nu accepta, intervine la un moment dat într-un vis o femeie foarte frumoasă, dar foarte sobră, și care i-a spus mamei respective că nu trebuie forțat copilul pentru că nu-i aparține. Că băiatul respectiv aparține lui Dumnezeu și Maicii Domnului… Au trecut anii și atunci când băiatul a îmbrățișat viața monahală la mănăstirea Nicula și-a dat seama mama respectivă că femeia din vis, care a liniștit-o într-o oarecare măsură, nu era alta decât Maica Domnului care-și cerea fiul. Această istorie este adevărată și vreau să vă pun la suflet că Maica Domnului este implicată în viața fiecăruia, cu precădere a noastră, a creștinilor care credem în ea”.
Aceasta este una dintre primele întâmplări povestite de pr. arhim. Dumitru Cobzaru, la Tîrgu Mureș. Este, conform spuselor dânsului, o povestire adevărată, probabil una care se referă chiar la viața proprie. Povestea vine ca un preambul la un discurs referitor la ajutorul dat creștinilor de către Maica Domnului, un ajutor rapid și palpabil.
Tragedia ecografului
Într-o altă parte a discursului său, pr. arhim. Dumitru Cobzaru vorbește despre asemănarea dintre mame și Sfânta Fecioară Maria, amintind în același timp de păcatul avortului:
„Sfântul Proclu denumește Maica Domnului ca bucurie a mamelor. Cred că mamele sunt cele care simt că Maica Domnului le înțelege, le pricepe, vorbește aceeași limbă, știe ce înseamnă un copil pe care trebuie să-l crești, să-l îngrijești, să-l protejezi, dar față de care dragostea este copleșitoare. Apoi, suferința care însoțește viața mamei pe tot parcursul vieții copilului său. Sf. Simeon Noul Teolog este foarte profund în ce privește legătura de mamă a Maicii Domnului cu Fiul ei cel iubit, Domnul nostru Iisus Hristos. Iar el merge până în perioada gestației, atunci când Domnul Iisus Hristos se forma ca și trup în pântecele Maicii Domnului. O imagine extraordinară pe atunci, pentru că pe vremea Sf. Simeon Noul Teolog nu era ecograf ca astăzi, când putem vedea ce se întâmplă acolo…
Dar, este și o tragedie a ecografului deoarece în urma imaginilor acelea, unii doctori dau verdict și mulți copii sunt omorâți încă din pântecele mamei. Este o problemă mare și ar trebui făcut în privința aceasta câte ceva. Nu trebuie evitate ecografele, dar nici nu trebuie exagerat cu ele; trebuie crezuți și doctorii, dar până la păcat. Și în viața duhovnicească de pildă, atunci când e vorba de ascultare, trebuie să asculți de duhovnic sau de stareț până la păcat. La fel e și cu doctorii, mai ales în privința aceasta. Au fost și erori și n-am îngăduit să fie ucis pruncul și acum are vârsta adolescenței sau este în preajma căsătoriei – oameni care trebuiau să fie uciși datorită erorilor pe care le face un ecograf, dar care este interpretat de un medic.
Cred că voi, mamele, vă asemănați foarte mult cu Maica Domnului și trebuie să vă asemănați cât mai mult cu ea!”
Soluția în situații limită
Apoi, pr. arhim. Dumitru Cobzaru vorbește despre ajutorul Maicii Domnului față de oamenii aflați în situații limită. Ajutorul ei este imediat, mai ales că Maica Domnului a cunoscut suferințe extreme și s-a aflat în situații limite de-a lungul întregii vieți:
„O altă istorie adevărată și delicată în ceea ce mă privește… La un moment dat, intrând în biserica de la Mănăstirea Nicula, în fața icoanei Maicii Domnului, un bărbat de 38 de ani plângea amarnic. Fiind în fază terminală cu un cancer, își punea problema fiicei de 13 ani, a familiei… Și își recunoștea starea de neputință și de păcat, considerând că ar merita această suferință. Dar de ce și ceilalți? Aceasta era una dintre întrebările pe care i le punea Maicii Domnului. Mi-am dat seama că acestea întrebări erau izvorâte din credința lui în Dumnezeu și în Maica Domnului și că momentul respectiv a fost o întărire a credinței lui. Cu siguranță că Maica Domnului a intervenit în viața lui și i-a făcut trecerea din această lume mai ușoară.
Maica Domnului întărește credincioșii, mai ales în situații de limită. Dacă sunteți în situații limită, să o chemați pe Maica Domnului în ajutor și să vedeți că Dumnezeu, prin intermediul ei, vă dă soluții. Iar intervenția ei este foarte directă, foarte palpabilă.
Nu trebuie neapărat să ne dorim să o vedem pe Maica Domnului. Dar, cu siguranță, dacă o chemați pe Maica Domnului în ajutor, ea nu rămâne indiferentă. Dar, ne și întărește în credință. Ea însăși este pilda adevăratei credințe.
Dacă ar trebui să vorbim numai despre suferință, a omului contemporan, a omului căzut de la Adam și Eva și până la sfârșitul veacurilor, Maica Domnului nu este străină de suferință. Pruncul pe care l-a purtat în pântece și pe care L-a născut în condițiile pe care le știți… A trebuit să fugă în Egipt de frica acelora care doreau să ia viața Pruncului. Apoi, suferința că L-a pierdut la vârsta de 13 ani în Ierusalim. Trei zile L-a căutat. L-a găsit în templu, pentru că așa a fost educat de Maica Domnului. Este important acest amănunt pentru că dacă ne-am pierde copiii, nu cred că ne-am gândi că sunt în Biserică. Sunt chiar la opusul Bisericii…
Apoi, auzea mulțimea care dorea să-l ucidă pe Iisus cu pietre sau să-l răstignească și ea trăia cu această frică.
La final răstignirea ca atare… Să pricepem că Maica Domnului a trăit aceste lucruri. Pe ea o putem încadra oriunde. Și la fiica unor părinți pe care i-a iubit, dar de care nu s-a bucurat prea mult pentru că a rămas orfană. La rândul ei, ea a devenit mamă. A fost un elev bun și silitor. A fost crescută în credință și învățată în credința cea adevărată. În ea s-a împlinit, zice Sf. Nicolae Cabasila, toată Scriptura; toată Scriptura insuflată de Dumnezeu a fost scrisă pentru Maica Domnului. Începând de la făgăduința dată protopărinților noștri că se va naște Mesia și că șarpele va fi zdrobit și până s-au împlinit toate profețiile Vechiului Testament și până la sfârșitul veacului pentru că și în Cartea Apocalipsei o găsim pe Maica Domnului”.
Comportament în biserică
„În biserică, mai ales când suntem în comuniune cu ceilalți, trebuie să avem firescul Maicii Domnului. Să o imităm pe Maica Domnului în evlavie, să nu deranjăm pe nimeni, să nu deranjeze șoapta rugăciunii noastre pe nimeni. Și, apoi, mergând până la haine și la alte lucruri care pot agresa persoana de lângă noi. Și statul în picioare și statul în genunchi… Întruchiparea evlaviei noastre creștine trebuie să fie Maica Domnului. Și atunci vom fi delicați, vom fi discreți, tăcuți și nici nu se va simți prezența noastră lângă celălalt dacă vom avea în fața noastră exemplul Macii Domnului. Ea este, zice Sf. Proclu, tronul evlaviei, adică maxima evlavie”, astfel descrie pr. arhim. Dumitru Cobzaru modul în care trebuie să ne comportăm în biserică, luând-o ca exemplu pe Maica Domnului.
Întrebări
La conferința de la Tîrgu Mureș, pr. arhim. Dumitru Cobzaru a răspuns și la numeroase întrebări venite din partea publicului prezent în Palatul Culturii. Dintre acestea, am selectat doar două.
„Ați fost 9 ani stareț la Mănăstirea Nicula unde este icoana făcătoare de minuni. Ați văzut vreo minune acolo?”
Pr. arhim. Dumitru Cobzaru: „Sunt foarte multe. Este vorba și de vindecări de boli grave, inclusiv cancer.
Îndrăciți – a fost un bărbat din Tîrgu Mureș care a insistat foarte mult și s-a făcut sănătos. Dar am avut zile de coșmar cu el, toți călugării.
Familii care nu aveau copiii și își doreau acest lucru foarte mult, și alte și alte amănunte.
Minunile Maicii Domnului rămân pe retina celor care le-au experimentat. Oamenii nu prea se grozăvesc cu lucrurile acesta și cred că așa e și bine. Să fie taină cum lucrează Dumnezeu”.
O altă întrebare pusă a fost: „Se mai poate reface o feciorie pierdută?”
Pr. arhim. Dumitru Cobzaru: „Da, dincolo de aspectul fizic bineînțeles. Iubirea lui Dumnezeu presupune o stare feciorelnică. Și atunci când au fost chemați apostolii, o parte au fost căsătoriți și au renunțat și l-au urmat pe Iisus. Și atunci cred eu că au intrat în categoria celor feciorelnici. Se poate redobândi fecioria și trebuie neapărat să muncim la lucrul acesta în ceea ce privește mintea și inima. Desfrâul este o patimă a trupului, dar mintea necurată și inima împătimită… Trupul, vrând-nevrând, se face neputincios, dar mintea și inima…”.
Titi Dălălău