Cea de-a XIII-a ediție a Concursului Național de Ecologie „Ovidiu Bojor” s-a desfășurat la Reghin, în perioada 3 – 6 septembrie. Manifestarea a fost găzduită de Biblioteca Municipală „Petru Maior” și a reunit peste 70 de elevi de la Cluburile copiilor din 16 județe, grupați în 20 de echipe.
Deschiderea festivă
… a evenimentului s-a desfășurat joi, 4 septembrie, în prezența oficialităților locale, dar și a unor personalităţi din domeniul ecologiei. Printre invitați s-a aflat și academicianul dr. Ovidiu Bojor. Acestea a arătat, în discursul său, importanţa responsabilizării tinerilor în ceea ce privește mediul înconjurător și a vorbit despre posibiltățile reale de adoptare a unei vieți sănătoase.
Diplome de excelență
Pe lângă prezentarea lucrărilor, care au fost analizate minuțios de un juriu de specialitate, elevii participanți, însoțiți de profesorii lor coordonatori, au vizitat Muzeul Etnografic din Reghin și au poposit și la Primărie, răspunzînd astfel invitației lansate de primarul Maria Precup.
Oaspeții au adus în dar câteva plante rare care urmează să fie sădite în parcul din centrul orașului, iar primarul Maria Precup a înmânat diplome de excelenţă academicianul Ovidiu Bojor, Angelei Socolean, realizator de emisiuni tv, lui Sever Şuteu, director Palatul Copiilor Bistriţa şi dr. ing. Iulia Barbu.
Cei premiați s-au declarat încântați de semnificația diplomei primite și și-au exprimat admirația față de aspectul Reghinului, îmbunătățit comparativ cu anul trecut, dar și față de disponibilitatea administrației locale de a organiza și găzdui un asemenea concurs.
3 cărți utile
Seara zilei de vineri a fost dedicată conferinței cu tema ,,Arta de a trăi o viață sănătoasă într-un corp sănătos”, care a fost urmată de o prezentare de cărți. Ovidiu Bojor a prezentat publicului reghinean, care a umplut Sala de festivități a bibliotecii municipale, trei lucrări considerate necesare pentru educația oricărei familii.
Fitoterapie tradițională și modernă
Prima carte adusă în fața reghinenilor, intitulată Fitoterapie tradițională și modernă, spune Ovidiu Bojor, ,,nu ar trebui să lipsească din nicio casă”. Respectând tradiția românească, lucrarea aduce toate elementele moderne apărute în fitoterapia din ultimii zece ani. Este structurată pe grupe de afecțiuni și conține peste 250 de rețete practice care se pot prepara acasă din plante culese în prealabil din locuri nepoluate.
Sănătatea prin legume, fructe, semințe și cereale
Cea de-a doua carte introduce cititorii în medicina viitorului plecând de la ideea că alimentele pot fi medicamente. Intitulată ,,Sănătatea prin legume, fructe, semințe și cereale”, lucrarea descrie toate speciile din titlu, atât cele indigene, cât și cele importate de-a lungul timpului. Este descrisă nu doar valoarea lor terapeutică, ci și compoziția lor chimică, modul de preparare și de administrare.
Plante cu semnificație biblică
O altă lucrare prezentată vineri seara la Reghin a fost cea de-a doua ediție a volumului numit ,,Plante cu semnificație biblică din Vechiul și Noul Testament, hrană pentru trup și suflet”. Ovidiu Bojor spune că această carte a fost lansată în urmă cu trei ani la Ierusalim și recent a fost reeditată. Academicianul recunoaște că această lucrare are pentru el o semnificație deosebită și oglindește legătura dintre știință și credință, legătură pe care Ovidiu Bojor a descoperit-o treptat în funcție de evoluția cercetărilor pe care le-a întreprins.
Cea de-a XIII-a ediție a Concursului Național de Ecologie „Ovidiu Bojor” s-a încheiat cu festivitatea de premiere, iar sâmbătă participanții au plecat acasă cu amintiri noi și planuri pentru o viitoare ediție.
Ovidiu Bojor…
… s-a născut la Reghin în 1 noiembrie 1924, fiind fiul profesorului Ioan Bojor, personalitate care şi-a dedicat o mare parte a activităţii cercetării mediului înconjurător. Profesor de ştiinţe naturale şi geografie, Ioan Bojor a fost directorul Liceului Agricol din Reghin, în perioada 1922-1924, fiind autorul a peste 35 de lucrări din domeniul geografiei, ştiinţelor naturale, agricole precum şi manuale şcolare. Pentru a-i cinsti memoria fostul liceu agricol a devenit în anul 2005 Grupul Şcolar ,,Ioan Bojor”.
Ovidiu Bojor a călcat pe urmele tatălui său, fiind la ora actuală cel mai cunoscut fitoterapeut român, fondator al fitoterapiei moderne în țara noastră, membru al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și al Diplomei de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.
Între toate ființele vii – plante, animale sau oameni – există o comunicare continuă, ceea ce e minunat, spune Ovidiu Bojor. Important este să deschidem ochii, să știm să citim aceste semne. Numai că, din păcate, lumea nu e mereu interesată de asta.
Emeşe Ardelean
Iubitorii mediului s-au adunat la Reghin
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.