Joc de strategie: Politica locală, la Reghin 

Joc de strategie: Politica locală, la Reghin 

În perioada 23 – 25 noiembrie 2017, Fundația Friedrich Ebert România a  desfășurat alături de Primăria și Consiliul Municipal Local Reghin proiectul de educație civică Joc de strategie: Politica locală. „Jocul de strategie” este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente.

În proiectul propus de Fundația „Friedrich Ebert”, 23 de elevi de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”, Liceul Tehnologic „Petru Maior” și Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” din Reghin au devenit ei înșiși consilieri locali pentru o zi și astfel au înțeles mult mai ușor cum se ia decizia publică în localitatea lor.

Tinerii sunt importanți pentru consolidarea procesului democratic, cu toate acestea nu se vine mereu în întâmpinarea nevoii de a forma cetățeni responsabili și activi civic.

Proiectul și-a propus să contracareze dezinteresul tinerilor față de reprezentații politici și politică în general. Pentru că „democrația are nevoie de democrați” (Friedrich Ebert) proiectul de educație civică „Joc de strategie: Politica locală” vine în ameliorarea acestei situații.

„În această seară, timp de mai bine de două ore, au intrat în rolul de consilieri locali și au dezbătut proiecte gândite de ei pentru Reghin. Și recunosc, a fost una dintre cele mai frumoase și constructive ședințe de consiliu local la care am participat vreodată. Dacă azi dimineață consilierii locali i-au ajutat în scrierea de proiecte de hotărâre, în această seară liceenii i-au învățat cum ideile diferite pot fi dezbătute argumentat și constructiv și cum dialogul civilizat naște soluții. Felicitări!”, a spus primarul Reghinului, ec. Maria Precup.

Interacțiune cu tinerii

Proiectul oferă partenerilor din administrația publică locală posibilitatea de a interacționa cu tinerii din localitate și a afla care sunt problemele și nevoile acestora, în timp ce elevii au șansa de a deveni consilieri locali pentru o zi și de a propune proiecte concrete la subiecte de interes pentru ei, de a dobândi informații despre politica locală prin metode nonformale alături de traineri cu experiență, de a lucra în echipă alături de alți tineri implicați din localitate, de a formula proiecte pentru comunitate alături de consilieri locali reali și a purta o dezbatere în prezența primarului.

Etape 

Proiectul derulat în Municipiul Reghin a cuprins 4 etape:

În prima etapă tinerii au asistat la ședința ordinară a Consiliului Local Reghin în data de 23 noiembrie 2017.

În a doua etapă a proiectului elevii au aflat cum funcționează sistemul politic din România conform legislației în vigoare și cum se ia decizia publică la nivel național, județean și local. Ei au pus bazele politicii locale în cursul zilei de 24 noiembrie 2017 la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” alături de traineri experimentați pregătiți de FES România special pentru acest proiect: Andra Cordoș (Cluj-Napoca), Elena Berghia (Sibiu), Cristian Retegan (Botoșani), Dan Croitoru (Suceava).

În a treia etapă, în cursul dimineții de 25 noiembrie 2017, elevii au avut ocazia să îi cunoască pe o parte dintre aleșii locali reali câte unul din partea fiecărui partid reprezentat în Consiliu Local Reghin și au discutat cu aceștia teme de interes pentru tinerii din Reghin.

Finala proiectului a reprezentat-o ședința de Consiliu Local simulată, unde tinerii din Reghin au devenit consilieri locali pentru o zi și au decis asupra proiectelor de hotărâre propuse de ei. Rolul de primar al acestei ședințe inedite a fost ocupat de către primarul municipiului Reghin, ec. Maria Precup.

„Politica locală afectează direct toți membrii comunității, indiferent de vârstă și, tocmai de aceea, este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile. Tinerii participanți au aflat pe parcursul zilelor de proiect care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în procesul decizional. Elevii deprind prin metode de predare nonformale abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ din școli sau din viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică, calitatea lor de cetățeni și de membri ai comunității din care fac parte” a declarat Diana Pop, coordonator proiect, FES Romania.

Fundația Friedrich Ebert (FES) din Germania a dezvoltat în urmă cu 10 ani un Joc de strategie care are în prim-plan politica locală și de atunci îl derulează cu succes în Germania, Croația sau Cehia, iar din 2009 și în România în peste 30 de localități: Iași (Iași), Focșani (Vrancea), Brașov (Brașov), Satu Mare (Satu Mare), Piatra Neamț (Neamț), Sibiu (Sibiu), Alba Iulia (Alba), Bârlad (Vaslui), Turda (Cluj), Mediaș (Sibiu), Mioveni (Argeș), Horezu (Argeș) Bistrița (Bistrița-Năsăud), Ștei (Bihor), Suceava (Suceava), Curtea de Argeș (Argeș), Deva (Hunedoara), Târgoviște (Dâmbovița), Horezu (Argeș), Cisnădie (Sibiu), Isaccea (Tulcea), Vulcan (Hunedoara), Câmpulung Muscel (Argeș), Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Orăștie (Hunedoara), Bicaz (Neamț) etc.

   „Cred că adevărata putere stă în cunoaștere. Sunt trainer de 12 ani și de 8 ani colaborez cu FES. În toată activitatea mea de până acum am fost adepta dialogului. Pentru că eu cred că acolo unde există comunicare, acolo există soluții. Cu cât sunt mai diverse opiniile, cu atât mai bine. Iar atâta vreme cât ele sunt exprimate liber și argumentat, toată lumea are de câștigat. Libertatea de exprimare este sfântă. Și vocea fiecăruia dintre noi contează. Acesta a fost principalul motiv pentru care mi-am dorit foarte mult ca acest proiect – Joc de strategie: politică locală, al Fundației Friedrich Ebert să aibă loc și la Reghin. Pentru că eu cred ca tinerii și noi toți de altfel, pentru a ne putea forma o opinie corectă avem nevoie să fim imformați corect. În cazul de față, cred că este extrem de important pentru un elev de liceu să înțeleagă cum funcționează administrația locală, ce trebuie să facă un consilier local și, cel mai important, ce poate el ca tânăr să facă și care sunt pârghiile pe care le poate folosi pentru a contribui activ în comunitate. Iar rezultatul acestui proiect mi-a depășit așteptările. 23 de tineri ne-au demonstrat că au toate, dar absolut toate calitățile necesare, pentru a avea un cuvânt de spus în viața comunității lor. Mă bucur că Reghinul este primul loc din județul Mureș în care are loc acest proiect și mi-ași dori foarte mult ca și alte autorități locale și licee mureșene să încerce această experiență aplicând pentru acest proiect”, a declarat Crina Slev, trainer FES.

Imola GRAMA