Câteva mii de vârstnici din Harghita beneficiază de serviciile oferite de Asociaţia de Întrajutoare Caritas Alba Iulia, care prin diferite proiecte încearcă să îmbunătăţească viaţa celor cu diferite nevoi.
Judeţul Harghita beneficiază de cel mai amplu şi complet sistem de îngrijire la domiciliu din Estul Europei, în cadrul căruia sunt asistate, în mod continuu, peste 4.000 de persoane, majoritatea fiind vârstnici. Numărul de asistente medicale şi de îngrijitori implicaţi în acest sistem se ridică la 140, la care se adaugă şi asistenţii sociali care analizează fiecare caz în parte.
Îngrijitorii merg acasă la persoanele aflate în dificultate, le ajută să facă o baie, să îşi ia medicamentele, să urmeze diverse terapii de recuperare, dar le acordă şi sprijin în igienizarea casei sau în efectuarea cumpărăturilor.
La domiciliu
Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat că s-a înfiinţat mai întâi sistemul de îngrijire la domiciliu, pentru că, în acest fel, asistentele, îngrijitorii sau asistenţii sociali pot da informaţii despre alte probleme pe care le au cei asistaţi şi cum se pot fi ele rezolvate, iar Caritas demarează diverse proiecte de ajutoare.
,,Aceşti colegi ai noştri sunt un barometru prin care vedem cum trăiesc oamenii, care sunt problemele lor şi văzând necesităţile, putem să venim cu alte servicii care să ducă la rezolvarea problemelor”, a explicat Peter Gyorgy.
Acesta a spus că aşa s-a născut proiectul prin care persoanele vârstnice primesc telefoane cu butoane de panică, prin care pot apela, atunci când se află în dificultate, dispeceratul Caritas şi pot beneficia de ajutor într-un timp foarte scurt. De asemenea, Caritas derulează un program de supraveghere la domiciliu a persoanelor cu probleme medicale, imobilizate la pat, dar şi un proiect prin care persoanele vârstnice singure şi neajutorate beneficiază de reparaţii la locuinţă sau de un mic ajutor prin care viaţa lor se poate îmbunătăţi.
Implicare
Peter Gyorgy a spus că, de multe ori, ajutorul se multiplică din comunitate şi că în proiectele derulate de Caritas sunt implicate autorităţile locale, dar şi mulţi membri ai fiecărei comunităţi. El a dat exemplul unei bătrâne din Miercurea Ciuc care donează în fiecare lună Asociaţiei Caritas suma de 2 lei, din pensia de 300 lei pe care o primeşte şi care, recent, a solicitat ajutorul pentru efectuarea de reparaţii la locuinţa unui vecin în vârstă, aflat în dificultate.
‘Aproximativ 80 la sută din beneficiarii noştri sunt vârstnici, multe dintre programele pe care le derulăm fiind destinate acestei categorii’, a precizat şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas.
Asociaţia Caritas derulează programe de ajutorare pentru vârstnicii din mai multe judeţe, cum ar fi Mureş, Covasna, Braşov, Alba sau Hunedoara.