Viteza de internet mobil a crescut constant și sensibil, în ultimii 6 ani, doar într-una dintre rețelele celor patru mari operatori mobili din România, arată cele mai recente date oficiale.
Viteza medie de download la internet mobil la nivel național a ajuns anul trecut la nivelul de 39 Mbps (Megabiți pe secundă), cu 70% mai mare decât acum 6 ani, a anunțat recent Autoritatea națională de reglementare în comunicații, pe baza testelor făcute de români în platforma oficială Netograf. Totodată, anul trecut, viteza medie de upload a înregistrat o valoare de 12 Mbps, fiind în scădere faţă de anul anterior.
Pentru conexiunile de internet mobil, viteza medie de download a înregistrat valori cuprinse între 11 Mbps (Mehedinți) și 72 Mbps (Satu-Mare), în creștere față de valorile limită obținute în 2022 (9 Mbps – valoarea minimă înregistrată tot în Mehedinți și 68 Mbps – valoarea maximă înregistrată în București la nivelul anului 2022), arată datele autorității.
Totuși, ANCOM atenționează că pentru o imagine cât mai relevantă, este necesară corelarea acestor viteze medii și cu numărul de teste valide aferente fiecărui județ.
Cu alte cuvinte, valorile vitezelor medii de internet mobil sunt mai aproape de adevăr cu cât numărul testelor făcute de români în platforma Netograf este mai mare.
Astfel, cele mai multe teste pentru conexiunile de internet mobil s-au efectuat anul trecut în București (5.365 de teste, viteza medie de internet mobil fiind de 51 Mbps), iar cele mai puține teste au fost efectuate în Satu-Mare (22 de teste, viteza medie fiind de 72 Mbps).
Alte viteze mari de download la internet mobil raportate la un număr mare de teste se remarcă în Vrancea (viteză medie de 59 Mbps/1101 teste), Iași (viteză medie de 56 Mbps/1075 teste), Ilfov (viteză medie de 41 Mbps/1020 de teste), Cluj (viteză medie de 39 Mbps/829 teste) sau Timiș (viteză medie de 40 Mbps/819 teste).
Pentru mai multe detalii despre modul de testare si rezultatele complete consultați raportul de mai jos:
RAPORTUL INTEGRAL PRIVIND CALITATEA SERVICIULUI DE INTERNET ÎN 2023 – ANCOM