Sunt circa 100.000 de persoane în vârstă de muncă, dar care s-au pensionat, notează Institutul Național de Statstică într-un raport consultat de HotNews.ro
Situația lor pe județe arată ca în graficul de mai jos:
Schimbările tehnologice duc și ele la o creștere a subocupării. Iar cei mai afectați sunt cei de peste o anumită vârstă.
Seniorii de pildă se confruntă cu obstacole puternice în căutarea unui loc de muncă, inclusiv discriminarea în funcție de vârstă, lipsa abilităților și a sprijinului pentru căutarea unui loc de muncă, competențe învechite, așteptări mai mari privind condițiile de muncă și mobilitate geografică mai redusă. Raportul dintre solicitanții de locuri de muncă descurajați și șomeri este mai mare pentru vârsta de 55+ ani decât pentru vârsta de 25 – 54 de ani.
Un alt motiv îl reprezinta școala românească. Aflată într-un recul nedorit, Educația generează cohorte de tineri pregătiți pentru cu totul alte specializări decât cele cerute de nevoile angajatorilor. Prin urmare, mulți absolvenți de facultate ajung să se mulțumească cu joburi mult sub calificarea lor- agenți de vanzari, merchandiseri sau șoferi.
Descurajații sunt oamenii care au declarat ca în ultimele 4 săptămâni au căutat un loc de muncă folosind metode pasive sau că nu caută un loc de muncă din următoarele motive: au crezut că nu exista locuri libere sau nu au știut unde să caute; nu se simt pregătite profesional; cred că nu vor găsi de lucru din cauza vârstei; au cautat altădata și nu au găsit.
Dintre „descurajați”, cei mai mulți au între 35-49 de ani, urmați de cei cu vârsta de 50+ (ambele însumează două treimi din totalul descurajaților).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.