Kelemen Hunor: Arătarea cu cătuşe a primarului din Târgu Mureş, un mesaj pe care nu îl putem accepta
Kelemen Hunor: Arătarea cu cătuşe a primarului din Târgu Mureş, un mesaj pe care nu îl putem accepta

Kelemen Hunor: Arătarea cu cătuşe a primarului din Târgu Mureş, un mesaj pe care nu îl putem accepta

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că arătarea în cătuşe a primarului din Târgu Mureş, Soos Zoltan, şi reţinerea acestuia timp de 24 de ore transmite un mesaj care nu poate fi acceptat.

„S-a întâmplat aici în ultimele zile, este inadmisibil şi permiteţi-mi să exprim câteva gânduri despre asta. Primarul din Târgu Mureş, prin faptul că a fost arătat cu cătuşe în faţa lumii, transmite un mesaj pe care nu-l putem accepta şi nu putem accepta nici faptul că a fost arestat pentru 24 de ore (…). Deci nu ştiu care a fost pericolul (…). Am încredere că justiţia îşi va face treaba şi vom afla cât mai repede faptul că primarul Soos Zoltan este inocent”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Menţionăm că Tribunalul Mureş a respins, marţi, propunerea de a arestare preventivă a primarului din Târgu Mureş, Soos Zoltan, şi a omului de afaceri S.P.M., stabilind măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, în dosarul în care edilul este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi primit mită constând inclusiv într-o serie de opere de artă în valoare totală de circa 200.000 euro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a edilului şi a omului de afaceri, în urmă cu o seară, Soos Zoltan, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, iar S.M.P. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a hotărât în unanimitate, vineri, la Târgu Mureş, participarea UDMR la guvernare, preşedintele formaţiunii fiind împuternicit să ia toate deciziile necesare care implică intrarea Uniunii în viitorul Guvern.

„Noi decidem participarea noastră în coaliţia de guvernare. Am solicitat un vot în acest sens şi continuarea discuţiilor, negocierilor, în cadrul coaliţiei majoritare, fiindcă am primit această aprobare din partea CRU. Am făcut o analiză a anului electoral 2024 şi, în special, am făcut o analiză a rezultatelor alegerilor parlamentare. Am constatat că după 35 de ani, în continuare comunitatea maghiară şi cei care ne-au votat ne-au acordat încrederea, au în noi un partener serios şi am avut un rezultat bun. Poate în ultimii 20 de ani am obţinut cel mai bun rezultat la parlamentare, în condiţiile în care partidele mari s-au prăbuşit. Am spus că am început discuţiile pentru a forma o majoritate largă, de 63 – 64%, patru formaţiuni politice, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Programul de guvernare este în pregătire. Am stabilit că vom avea 16 ministere, asta va fi structura Guvernului şi vom continua aceste discuţii în zilele următoare, în aşa fel încât în momentul în care se va constitui noul Parlament să avem deja un program de guvernare şi un acord de coaliţie”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la finalul CRU.

Din punct de vedere matematic, a spus Kelemen, cu această formulă de guvernare, UDMR va avea două ministere şi va propune, în funcţie de negocieri, oameni competenţi pentru ministerele pe carele va obţine.

Liderul UDMR consideră că în prima parte a perioadei de guvernare trebuie adoptat bugetul, să fie stabilite exact cheltuielile publice pentru 2025 şi trebuie să reduse cheltuielile inutile.

„Până la sfârşitul anului – spun că este un termen real pe 23 sau pe 26, 27, 28, 29 (decembrie, n.r.) chiar n-are o mare importanţă, dar până la sfârşitul anului ar trebui să avem Guvern”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Politicianul a precizat că, până la sfârşitul anului, noul Guvern trebuie să adopte o hotărâre privind data alegerilor prezidenţiale.

„Am discutat despre decizia Curţii Constituţionale şi am spus că nu criticăm şi nu lăudăm această decizie. Luăm act de această decizie, dar spunem că alegerile prezidenţiale trebuie organizate în cel mai scurt timp, fiindcă există o tensiune în societate şi există o aşteptare. Cel târziu în martie, în începutul lunii aprilie, aşa cum eu am spus încă din prima zi de după alegeri sau de după anularea alegerilor prezidenţiale, trebuie să avem aceste alegeri. Asta înseamnă că până la sfârşitul anului noul Guvern trebuie să dea o Hotărâre de Guvern privind data alegerilor. Dacă până în 29 decembrie Hotărârea de Guvern este adoptată, atunci putem avea primul tur pe 16 martie şi al doilea tur pe 30 martie sau dacă trecem de acest de de această dată de 29 decembrie, atunci pe 30 martie şi pe 6 aprilie putem avea, dar până cel târziu prima săptămână din aprilie ar trebui să avem alegeri”, a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că este absolut inacceptabil să fie amânate alegerile până în iunie sau până în toamnă.

„Asta ar însemna tensiune în continuare. într-o perioadă când guvernarea trebuie să reducă deficitul bugetar, trebuie să luăm măsuri prin care reducem cheltuielile inutile şi, bineînţeles, dacă cresc tensiunile în societate, asta înseamnă că se va deconta la alegerile prezidenţiale. În coaliţie trebuie să discutăm, să avem, dacă este posibil, un singur candidat. Şi noi considerăm că după alegerea preşedintelui Senatului, preşedintele Senatului trebuie să preia atribuţiile funcţiei prezidenţiale, fiindcă preşedintele Iohannis îşi termină mandatul de 10 ani pe 21 decembrie”, a precizat politicianul.

AGERPRES