Deputatul UDMR, Korodi Attila, a prezentat cazurile Liceului Teologic Romano-Catolic şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş în şedinţa plenară din 23 aprilie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Legiuitorul UDMR a atras atenţia asupra faptului că, în multe state membre, iar astfel şi în România, interpretarea restrictivă a legilor este în detrimentul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale.
Deputatul UDMR a arătat că, în ultima perioadă, în România au fost mai multe situaţii în care autonomia decizională, ca drept al universităţilor şi al autorităţilor locale, garantat prin Legea Educaţiei, a fost aplicată în detrimentul respectării dreptului la învăţământul în limba maternă, prevăzut de aceeaşi Lege a Educaţiei. În aceste situaţii, educaţia pentru minorităţi este întotdeauna cea defavorizată, deoarece instituţiile care supraveghează respectarea legii consideră principiul autonomiei universitare şi al autorităţilor locale ca fiind mai important decât educaţia în limba maternă şi respectarea drepturilor minorităţilor – a spus Korodi Attila, referindu-se în acest context la cazul Liceului Romano-Catolic şi al UMF Târgu-Mureş.
Korodi este de părere că aceste cazuri obligă instituţiile Consiliului Europei să efectueze o analiză aprofundată şi o revizuire a sistemului actual de normative internaţionale şi să decidă asupra obligaţiilor statelor membre care decurg din aceste modificări normative. În opinia deputatului UDMR, trebuie clarificat faptul că interpretarea şi aplicarea restrictivă a legilor nu poate împiedica respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi a prevederilor convenţiilor internaţionale privind protecţia minorităţilor.
În multe state membre, deci şi în România, drepturile minorităţilor sunt garantate de Constituţie ca fiind drepturi fundamentale, dar, totuşi, sunt considerate principii secundare de către anumite instanţe şi sunt ignorate, iar acest lucru trebuie schimbat – a conchis Korodi Attila.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.