Programul de dezvoltare a infrastructurii în domeniului turismului, lansat de Fundația Pro Economica Alapítvány în 2019, va duce la dublarea numărului de turiști în județele Mureș, Harghita și Covasna, începând cu anul viitor.
„Fundația a fost înființată în 2017 și atunci noi ne-am propus să implementăm un program economic de dezvoltare, care să se axeze mai mult pe dezvoltarea agriculturii și a turismului. Prin programul destinat dezvoltării turismului, în momentul de față finanțăm 9 hoteluri noi în județele Mureș, Harghita și Covasna. Aceste investiții sunt încă în construcție, dar anul viitor o să avem 9 hoteluri de 4-5 stele. O să avem o infrastructură nou nouță în zona noastră, prin care ne-am dori ca în următorii 5-10 ani să atragem și mai mulți turisti în zonă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Kozma Monika, Președinte Fundația Pro Economica Alapítvány.
Anul trecut, Fundația Pro Economica Alapítvány, având sprijinul Guvernului Ungariei, a anunțat că va investi circa 44 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania. „Prin aceste investiții, începând de anul viitor vom avea cu 400 de camere mai mult, în județele Mureș, Harghita și Covasna. Deci, practic, vom dubla numărul turiștilor. (…) Avem și investiții noi în unele zone unde nu exista deloc facilități de cazare. Din această cauză, oamenii rămân doar maxim o zi în zonă, chiar dacă este foarte atractivă turistic. Nu au unde să se cazeze. Iar noi ne-am axat mai mult pe aceste zone unde am dori să întărim un pic posibilitățile”, mai spune Kozma Monika.
În 2019 și 2020, numărul nopților petrecute de către turiști în cele trei județe, Mureș, Harghita și Covasna, ajungea la aproximativ 1,5 milioane, dintre care circa 350.000 au fost turiști străini. „Dar zilele petrecute nu au fost mai multe de una. Noi ne-am gândit să oferim prin aceste investiții servicii la standarde înalte astfel încât să putem să atragem și mai mulți turiști străini, mai ales ca în regiunea de care vorbim avem aeroporturi”, adaugă aceasta. Din cele trei județe, orașul Covasna are cele mai multe înnoptări, urmat de localitatea Sovata, din județul Mureș.
„Pentru turiștii locali sunt atractive acele zone unde sunt și alte servicii, precum ski, mâncare bună și, eventual, și un SPA. Noi cam asta am încercat să facem, să completam cu aceste servicii care încă nu există la noi în zonă”, precizează președintele Fundației Pro Economica Alapítvány. Facilitățile acestor cazări includ și centre SPA, tratamente balneare, pistă de bob, pârtie de schi, acces cu avion privat.