mai mare decât cea devenită cunoscută anterior: o sumă care a
depăşit patru miliarde de forinţi, scrie în informarea întocmită de
Centrul Naţional de Informaţii (NIK) din Ungaria şi publicată
miercuri dimineaţă pe pagina de internet a Comisiei de Securitate
Naţională din cadrul Parlamentului Ungariei.
Potrivit evaluării NIK, suma de bani care a fost transferată în Ungaria de către organizaţia politică din străinătate avea ca scop influenţarea alegerilor.
“Acest lucru reprezintă, în mod clar, o încălcare a suveranităţii Ungariei”, se arată în documentul datat la 24 ianuarie şi semnat de generalul de brigadă Zoltán András Kovács, director general al NIK.
Potrivit informării, valoarea totală a sprijinului oferit de organizaţia americană este de 3 174 076 395 de forinţi, ceea ce înseamnă cu aproximativ 160 milioane de forinţi mai mult decât cifra apărută în informaţiile anterioare; suma a fost transferată către Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), Edemokrácia Műhely Egyesület şi cinci companii.
34% dintre transferuri – aproape 1,1 miliarde de forinţi – au ajuns la Oraculum 2020 Kft., care operează portalul “Ez a lényeg”. În acelaşi timp, “compania a primit alte 900 de milioane de forinţi de la o fundaţie elveţiană care are aceleaşi obiective ca AD”.
Analizând valoarea fondurilor primite şi locurile în care au fost transferate mai departe, MMM, Oraculum 2020 Kft. şi grupul de companii Datadat sunt coordonatorii banilor obţinuţi din străinătate. Privind profilul companiilor finanţate, este posibil ca fondurile din străinătate să fi fost folosite, practic, pentru a influenţa opinia electoratului maghiar şi rezultatele alegerilor, se arată în documentul potrivit căruia companiile care au legătură cu aceste surse financiare “sunt enumerate, în rapoartele electorale ale unor partide de opoziţie, ca fiind colaboratori”.
În document se menţionează, de asemenea, că înseamnă o încălcare a legislaţiei maghiare dacă aceste companii au finanţat din surse din străinătate serviciile prestate partidelor, însă investigarea eventualelor încălcări ale legislaţiei, analizarea şi evaluarea relaţiilor contractuale din spatele transferurilor sunt de competenţa Curţii de Conturi şi a Administraţiei Naţionale Fiscale şi Vamale, prin urmare, NIK va preda datele obţinute acestor organisme.
Potrivit documentului, “în ceea ce priveşte legăturile AD – respectând mediul aliaţilor, chiar şi fără obţinerea şi utilizarea de informaţii din partea serviciilor secrete – se poate constata că în spatele organizaţiei se află persoane legate în mod direct de Partidul Democrat din Statele Unite ale Americii; chiar şi biroul de avocatură care s-a ocupat de înregistrarea AD este unul care aparţine, în mod declarat, acestor cercuri”.
Comisia de Securitate Naţională din cadrul Parlamentului Ungariei a iniţiat publicarea informaţiilor cu privire la donaţiile străine către partide la data de 17 noiembrie a anului trecut.
Sursa: MTI