O placă memorială dedicată liderului rom Béla Puczi, a fost dezvelită duminică la Budapesta, pe peretele Gării de Vest. În timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureş din 1990, el a fost cel care s-a aflat la conducerea romilor care au apărat maghiarii.
În cadrul evenimentului Jenő Setét, preşedintele Asociaţiei “Aparţinem Aici” a afirmat: nu mai auzise niciodată pe cineva să-şi fi formulat atât de clar identitatea şi apartenenţa, precum a făcut-o Béla Puczi. Şi asta întrucât acesta a ţinut la faptul că este atât maghiar, cât şi rom, chiar şi în momentele când era torturat, dând astfel dovadă de perseverenţă, a spus Setét.
În opinia lui Jenő Setét, în sistemul de învăţământ este negată participarea romilor la diferite evenimente istorice, cum ar fi de exemplu lupta antiotomană, Revoluţia Ungară din 1956 sau tranziţia din 1989-1990. Acesta a declarat că în anii următori vor continua să amplaseze astfel de obiecte comemorative în cinstea tuturor persoanelor cu care se pot mândri.
Potrivit lui Ernő Kadét, membru în Centrul de Presă al Romilor din Ungaria, Béla Puczi a fost un simplu muncitor rom, un om vârtos, mândru, cu capul limpede. Atunci când a trebuit să ţină piept, el nu a întors spatele, şi-a oferit ajutorul fără ezitare, pentru că s-a simţit şi el, la rândul lui, maghiar, a spus acesta, adăugând că abia după ce a fugit în Ungaria, a simţit cum este să fii un rom proscris.
El a mai spus că lui Béla Puczi i-a fost ruşine că nu şi-a putut ajuta din Ungaria familia rămasă acasă. „Îmi este ruşine şi mie. (…) Béla, cât timp ai trăit, nu am făcut destule pentru tine. Măcar atât să facem acum, să îţi păstrăm memoria” – a spus Ernő Kadét.
În timpul festivităţii au depus coroane Partidul Socialist Maghiar şi Mişcarea Momentum.
În comunicatul de presă pe care Centrul de Presă al Romilor din Ungaria şi Asociaţia “Aparţinem Aici” l-a dat publicităţii cu ocazia evenimentului, scrie că în timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureş din 1990, romii care au sărit în ajutorul maghiarilor au strigat: “Maghiari, nu vă fie teamă, ţiganii sunt cu voi!”.
Unul dintre liderii grupului romilor a fost Béla Puczi, care la represalii a fost închis şi torturat. După ce s-a refugiat în Ungaria, nu a fost privit ca un erou, ci drept un “ţigan român”. A dus o viaţă grea şi a murit în 2009 la Budapesta, în acel moment fiind un om fără adăpost.
“De-a lungul timpului, păstrarea memoriei lui Béla Puczi a devenit o chestiune publică, independentă de apartenenţă etnică sau de ideologie. Suntem foarte mulţi cei care credem că fapta lui Béla Puczi şi a camarazilor săi reprezintă un mesaj pentru toţi maghiarii aici şi peste hotare, că în ciuda tuturor dificultăţilor, aparţinem unii de ceilalţi” – apare în comunicat.
În vara acestui an, admiratorii lui Béla Puczi – printre care şi Centrul de Presă al Romilor din Ungaria şi Asociaţia “Aparţinem Aici” – au iniţiat o campanie de strângere de fonduri în vederea realizării unei plăci memoriale, acţiune care a avut succes. Lucrarea poartă semnătura sculptorului András Kállai, iar amplasarea pe peretele Gării de Vest din Budapesta a avut loc cu sprijinul şi contribuţia Căilor Ferate Ungare (MÁV).
Sursa: MTI
Cititți și:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.