István Láng a spus că inundaţia este mare şi apărarea este dificilă. Deşi nivelul mediu al apei Dunării este cu aproximativ 50 de centimetri sub cel al viiturii din 2013, liniile de apărare sunt supuse unei forţe semnificative, a explicat acesta.
Directorul general a subliniat că durata apărării va fi mai mare decât era planificat anterior, deoarece scăderea nivelului apei este mai lentă decât era aşteptat. Motivul este că după izbucnirea ciclonului Boris, în Germania au căzut ploi semnificative, astfel încât viitura a avut „o cocoaşă dublă”, a adăugat expertul.
„Este o inundaţie foarte mare, va provoca o presiune semnificativă”, a declarat István Láng. Atunci când a fost întrebat despre pregătire, a subliniat că barajele din Ungaria se află în stare foarte bună, în ţară s-a construit un sistem de apărare foarte bun.
Întrebat dacă suntem pregătiţi pentru o inundaţie şi mai mare, directorul general a subliniat că apărarea este gândită pentru „ceva care se întâmplă o dată la o sută de ani”. Oficialul a mai adăugat că după inundaţia din 2013, debitul care este folosit ca referinţă a fost revizuit şi crescut. Debitul precedent a fost de 10 500 de metri cubi pe secundă, iar cel actual este de 11 200, astfel că de atunci, liniile de apărare au fost construite în baza acestei noi valori de referinţă, a explicat Láng.
István Láng a menţionat, de asemenea, că la sud de Budapesta nu există motive de îngrijorare în privinţa inundaţiilor, deoarece după inundaţia „catastrofală” din 1956, acolo au fost demarate lucrări de dezvoltare foarte serioase, în urma cărora digurile de după Budapesta sunt mai înalte şi mai puternice.
Sursa: MTI