În perioada 5 septembrie – 9 octombrie 1944, localitatea Luduș a cunoscut realitatea crudă a operațiunilor militare ale celui de-Al Doilea Război Mondial care s-au soldat cu un număr de 240 de militari români și sovietici căzuți în luptele din zonă, conform datelor din volumul „Epopeea de pe Mureș” scris de Gr. Ploeșteanu, Vasile T. Suciu și Lazăr Lădariu. Pentru perpetuarea amintirii lor, administrația locală din anii 1948-1950 a amenajat în cimitirul ortodox un loc distinct în care au fost înhumați militarii români și sovietici. Locul desfășurării unor evenimente patriotice la Ziua Victoriei – 9 mai până în anul 1990, Cimitirul Eroilor Militari a primit o atenție redusă până în anul 2017 când o vizită a ambasadorului Republicii Kazahstan a pus administrația locală în situația să grăbească un proiect mai vechi de reabilitare a Cimitirului. Astfel, în ziua de 11 mai, oaspeți din patru țări au ajuns la Luduș.
Ceremonial emoționant
Mai întâi, la Primăria orașului Luduș, primarul Cristian Moldovan i-a primit pe domnii Farid Abdinbayov – ambasadorul Republicii Azerbaidjan, Andrei Grinkevich – ambasadorul Republicii Belarus în România, Daulet Batrashev – ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Valeri Kuzmin – ambasadorul Federației Ruse, Aleksander Shapovalov – șeful reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse, Ivan Agapi – șef adjunct al reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse, Ștefan Gadola – Consul Onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca.
La Primărie s-a discutat despre trecutul și viitorul orașului, despre posibilități de dezvoltare și cooperare economică. Au participat la discuții viceprimarul Kis István, Liviu Botezan, Marius Dudilă și alții. La Cimitirul Eroilor Militari a fost oficiată o slujbă religioasă de parastas și de sfințire a lucrării reabilitate. Au fost prezenți Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean, ofițeri activi de la Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” din Cîmpia Turzii, Col. (r) Sever Popovici, Col. (r) Ioan Rusu, consilieri locali și numeroși locuitori ai orașului. Au rostit cuvântări primarul Cristian Moldovan și ambasadorul Federației Ruse Valeri Kuzmin. S-au depus coroane de flori și s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarilor căzuți în lupte. „Un singur război îi este permis omenirii, iar acesta este războiul împotriva războiului și a suferinței de orice fel ar fi. Fie ca aceste coroane și aceste flori pe care le depunem azi, aici, să ne amintească mereu aceste lucruri”, a spus Cristian Moldovan.
Ioan A. Borgovan
Foto: Sebastian Căpușan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.