După o pauză de câţiva ani, paşii celor care, în ziua în care sărbătorim Înălţarea Domnului, dar şi Ziua Eroilor, s-au îndreptat spre Cimitirul Ortodox din Luduş şi spre Monumentul Eroilor din cartierul Gheja pentru a da cinstirea cuvenită celor care au luptat în război pentru ţară şi popor.
Ambele momente comemorative au fost organizate de Primăria oraşului şi de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război şi a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor militare în rezervă şi în retragere, subfiliala Luduş. Militarii au fost reprezentaţi de coloneii (r) Sever Popovici, Mihai Agapi, Gheorghe Popa şi de veteranii Tănasie Fanea şi Iacob Baghiu. Au fost prezenţi consilierii Liviu Botezan, Ovidiu Pop, Gelu Puia, Pap Andrei, Kiş Iştvan , Cornel Boitoş, Ciprian Turdean, Tănasie Bologa, Claudia Botezan, Enyedi Mihai şi Lucreţia Giurgea, Sorinel Tripon, Daniel Şofron, Cornel Luca, oficiali din cadrul Primăriei, alături de primarul Cristian Moldovan. Au onorat cu prezenţa lor deputatul Florin Urcan, Nicolae Cotta, Gheorghe Vântu, Kocsis Csaba şi Adrian Luţă de la SC Tereos.
După intonarea Imnului Naţional al României, preotul Vasile Cercel, a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor după care au fost depuse coroane de flori cu tricolorul românesc, inclusiv de către UDMR. ( Se poate, nu-i aşa?) La Luduş, în Cimitirul Eroilor, slujba de pomenire a fost oficiată de preoţii Lucian Voşloban, Ilie Dăian, Constantin Savu, Viorel Ormenişan şi Mihai Cercel. Au depus coroane de flori Asociaţia Veteranilor de Război, Primăria oraşului, Poliţia şi Jandarmeria, Instituţiile de învăţământ, Finanţele Publice, Ocolul Silvic, SC Tereos şi formaţiile politice USL, UDMR, PDL şi PRM.
Din iniţiativa Primăriei şi a Asociaţiei Veteranilor de Război, un număr de 59 de veterani de război, văduve de război şi văduve ale veteranilor de război au fost premiaţi. Cu păstrarea unui moment de reculegere şi onorul dat de garda militară s-au încheiat ceremoniile de omagiere ale eroilor.
Ioan A. Borgovan