Scopul proiectului a fost încurajarea și înfrățirea unor comunități (Town twinning), întâlnire și cultivare a relațiilor, de cunoaștere a altor națiuni și culturi, acceptare reciprocă, toleranță și respect pentru alteritate. Pe lângă Bălăușeri au participat la proiect cinci comune înfrățite din Fót, Aldebrő, Tápiószentmárton, Gerjen (Ungaria) și Nemesócsa – Zemianska Olca (Slovacia).
Seria de evenimente intitulată „Sunt eurosceptic, dar mă tratez” s-a desfășurat la Bălăușeri între 15 și 20 septembrie 2021 în organizarea Primăriei Bălăușeri căreia sau alăturat cei cinci parteneri. Prin tematica întâlnirii s-a dorit conștientizarea cetățenilor cu privire la istoria și valorile comune ale membrilor Uniunii Europene, sublinierea respectului pentru bunăstare, a unei atitudini prietenoase față de Celălalt; s-au discutat aspecte legate de viitorul Europei, despre euroscepticism, stigmatizarea minorităților și a migranților.
Cum toleranța dintre popoare, înțelegerea și acceptarea reciprocă sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene, modelul comunitar transilvănean cu realitatea istorică a secolelor de coexistență ale românilor, maghiarilor, sașilor și romilor, în special din zona etnografică a Târnavei Mici în care se află Bălăușeriul, a fost nada perfectă pentru a discuta subiecte care sunt obiective ale evenimentului.
Momentul culminant a fost sâmbătă, 18 septembrie când s-a desfășurat Festivalul culesului strugurilor de la Bălăușeri, a cărui ofertă de programe vii și interactive au servit ca minunat fundal pentru a o mai bună cunoaștere a participanților.
În cadrul festivalului, Târgul producătorilor locali a oferit vizitatorilor ocazia de a vedea meșteșugul localnicilor desfășurat în produse artizanale: legume, porumb fiert, legături de ceapă roșie și usturoi, semne de carte, sticle din răchită, mese îmbelșugate de miere, cătină, gemuri diversificate, siropuri, țuică și vinurile Târnavelor…
Cea mai importantă realizare a proiectului rămâne organizarea și desfășurarea unui eveniment de asemenea amploare, primirea de oaspeți din mai multe țări în conformitate cu reglementările fluctuante din contextul pandemiei de Covid-19.
La mijlocul lunii septembrie s-a concretizat proiectul câștigat de către Primăria Bălăușeri în cadrul programului ,,Europa pentru cetățeni’’, finanțat de Comisia Europeană
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.