Sărbătorim, pe data de 29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război și suntem alături de cei puțin peste 70 de veterani mureșeni pe care ne bucurăm să îi avem în viață, urările noastre de multă sănătate și de mulți ani înainte venind într- un an special, jubiliar, în care sărbătorim șapte decenii și jumătate de la sfârșitul celui De- al Doilea Război Mondial.
Manifestările solemne sunt oprite, însă veteranii și văduvele de război au sprijinul Ministerului Apărării Naționale pe perioada stării de urgență, iar de îndată ce măsurile de izolare vor fi ridicate, autoritățile administrative și militare vor relua vizitele la toți veteranii, pentru a le înmâna cadouri și diplome aniversare la 75 de ani împliniți, de când curajoșii oșteni s- au întors de pe front acoperiți de glorie, aducându- ne darul unui viitor în libertate.
În județul Mureș, există o permanentă relație între Asociația Veteranilor de Război, condusă de gl mr (r) Gheorghe Popa, și veteranii și văduvele veteranilor de război, iar dorința tuturor este ca toți venerabilii veterani și familiile lor să traverseze cu bine starea de urgență și să ne reîntâlnim pentru a marca anul jubiliar.
Avem în județul nostru un număr de 73 de veterani, cu vârste între 95 și 101 de ani, bucuria noastră fiind că au ajuns la vârste înaintate, fericiți să își vadă crescând copiii, nepoții și chiar strănepoții. Pe mulți dintre ei mureșenii îi cunosc, veteranii împlicându- se în viața comunităților unde trăiesc, iar cât timp sănătatea le-a permis drumuri mai lungi, au fost prezenți în locurile din țară unde cadrele militare active și în rezervă au refăcut, anual, cu onor militar și cu coroane de flori pentru eroi, traseul de luptă al oștirii române din toamna anului 1944, când întreaga Transilvanie a fost eliberată de sub ocupația horthysto- fascistă.
Când vârsta i- a impiedicat să se deplaseze pe trasee lungi, au început vizitele periodice, organizate, la domiciliul veteranilor, vizite ale cadrelor militare active și în rezervă, la aniversarea zilelor de naștere, dar și cu alte prilejuri. Reamintim că, anul 2015, când omenirea a marcat 70 de ani de la sfârșitul celei de- a doua conflagrații mondiale, a fost declarat la nivel internațional drept Anul Veteranilor, iar toate manifestările solemne au căutat să îi situeze pe toți veteranii pe binemeritatul loc întâi pe scena vieții sociale. Fapte de arme și povești multe, adevărate, din linia frontului, au fost rememorate în țara noastră, iar ștafeta INVICTUS a înmânat veteranilor stindarde, exact în locul și la ora când fiecare oraș fusese eliberat, rând pe rând, iar la primării se arboraseră drapelele anunțând victoria. O întreagă istorie a fost rescrisă cu acest prilej, iar veteranii mureșeni s- au bucurat de sărbătoare ca și de o nouă victorie, iar nouă ne-au dat din nou adevărate lecții de patriotism. Începând cu Anul Veteranilor, vizitele la domiciliile lor au fost întețite, iar cadrelor militare active și în rezervă li s-au alăturat constant, cu distincții pentru aniversați, Instituția Prefectului Mureș și Consiliul Județean Mureș.
Am avut și încă avem în viață, în județul nostru, veterani luptători atât pe frontul de Est, cât și pe frontul de Vest, amintind aici că, în perioada comunistă, o nedreaptă decizie i- a pus în umbră pe veteranii întorși din campania din Est, împotriva armatei sovietice. Și- au slujit țara oriunde au luptat, iar militarii de pe frontul de Est au îndurat și chinurile prizonieratului, dar trebuiau să țină ascunse acele amintiri. Abia începând din anul 2008, prin Hotărâre de Guvern, ziua tuturor veteranilor de război este sărbătorită, anual, la 29 aprilie. În încheiere, vom aminti și de ce s- a ales această dată.
La data de 29 aprilie 1902, la cererea supraviețuitorilor Războiului de Independență, Regele Carol I a recunoscut pentru prima dată titlul de veteran de război. Înaltul Decret Regal prevedea totodată mijloace pentru un trai decent și diferite înlesniri pentru veterani, în semn de recunoaștere a sacrificiilor pe câmpul de luptă. După Primul Război Mondial, Regele Ferdinand a desenat el însuși modelul unei medalii pe care să o acorde veteranilor, iar multe drepturi au fost acordate din nou luptătorilor, participanților la Războiul de Reîntregire, prima promisiune făcută oștenilor, și apoi onorată, fiind aceea de a- i împroprietări. Și după cel De- al Doilea Război Mondial au fost adăugate, prin lege, drepturi și avantaje pentru veterani, dar din păcate, începând cu anul 1948, multe dintre ele au fost revizuite și chiar anulate. Chiar și în prezent, drepturile materiale pentru venerabilii veterani sunt destul de modeste, o majorare a indemnizației lunare având loc în ianuarie 2019, dar era loc și de mai mult pentru luptătorii din linia întâi cărora din nou le adresăm, cu mult respect, un călduros „La mulți Ani!” la zi aniversară.
Lia Vințeler
Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Mureș