Autoritățile locale au inițiat pânde pentru a înlătura pericolul creat de ursul care a atacat mai multe gospodării din Cotuș și Tofalău. În ultima perioadă tot mai multe locuințe au fost vizitate de animalul sălbatic care le-a omorât animalele din gospodărie.
„Stăm la pândă la Cotuș și Tofalău, chiar în acea oră de noapte când URSUL ‘are obiceiul’ să atace. E înfricoșător, într-adevăr să stai..neștiind cum reacționează un animal sălbatic, dar încercăm să facem tot ce se poate pentru ca oamenii și animalele domestice să fie în siguranță. Împreună cu paznicul de vânătoare și cu Poliția locală parcurgem întregul presupus traseu pe care l-a străbătut ursul nopțile trecute, scopul fiind acela de a înlătura pericolul!”, a declarat primarul din Sângeorgiu de Mureș Sófalvi Szabolcs pe Facebook.
Actul normativ aprobat anul trecut de Guvern reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere. Metodele de intervenție asupra urșilor sunt: îndepărtarea prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare; extragere prin eutanasiere sau împușcare. În cazul femelelor, „intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării”, prevede proiectul. În cazul în care femela este împușcată și are pui, aceștia „vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate”.